Ιστορίες σπατάλης που έφερε στο φως το Σώμα Ελεγκτών

Ιστορίες σπατάλης που έφερε στο φως το Σώμα Ελεγκτών

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αυτές οι ιστορίες που τις βλέπεις στο σινεμά και σκέφτεσαι πως ο σεναριογράφος το παρατράβηξε. Μόνο που στην Ελλάδα, είθισται να τις διαβάζεις και στις εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Τι κι αν η χώρα είναι σε κρίση, τι κι αν πνίγεται στα Μνημόνια; Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου: στα γραπτά των Ελεγκτών θα διαβάσετε, για παράδειγμα, πως το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων έκανε πρωτοχρονιάτικο πάρτι που κόστισε… 33.500 ευρώ. Στον Δήμο Ορμύλιας στη Χαλκιδική, αντιθέτως, μοίρασαν τη γιορτινή τους διάθεση ανάμεσα στα Χριστούγεννα και το Πάσχα – και πλήρωσαν 6.000 ευρώ για κάρτες. Στον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας, πάλι, ήταν κάθε μέρα γιορτή. Και όποια μέρα κατάφερνε ένας δημότης τους να αριστεύσει στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο, έπαιρνε από το κρατικό ταμείο 13.000 ευρώ για τη χαρά που έδωσε στους συντοπίτες του!

Αλλά βέβαια, καθώς και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνούν πως η φτώχεια και η καλοπέραση πάνε μαζί, φρόντισαν εν μέσω κρίσης να τινάξουν τη μπάνκα του Δημοσίου στον αέρα αγοράζοντας κουβανέζικα πούρα. Και δόθηκαν 5.300 ευρώ, για να καπνίζει ό,τι και ο Φιντέλ Κάστρο ο κάθε επισκέπτης, φίλος των αγροτών. Και στο ίδιο τέμπο δωρεάς σε κάθε ενδιαφερόμενο, μοιάζει να κινείται και η σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Τρικάλων. Η οποία πήγε να χαρίσει στους δευτεροετείς της 300 (ναι, τριακόσια…) σετ της «Στρατιωτικής Ναυτικής και Αεροπορικής Εγκυκλοπαίδειας», πάντα με τη «συμβολική» βοήθεια του κράτους που χρυσοπλήρωσε το δώρο με 15.000 ευρώ.

Στη ζώνη του λυκόφωτος της δημόσιας διοίκησης όλα μπορούν να συμβούν – κυρίως, όλα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το δημόσιο ταμείο. Αυτό το ξέρουν πλέον πολύ καλά οι δημότες στην Παλλήνη της Χαλκιδικής, οι οποίοι θέλοντας και μη πλήρωσαν 900 ευρώ για να κρατηθούν πρακτικά από τις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου – μόνο που το δημοτικό συμβούλιο δεν έκανε καμία συνεδρίαση τον Οκτώβριο! Αντιστοίχως, στα Γρεβενά η Δημοτική Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης βρήκε την ευκαιρία μέσα στο γενικότερο όργιο σπατάλης που στοίχισε 4,5 εκατ. ευρώ στον δήμο, να παρουσιάσει και μερικά έξτρα σπέσιαλ παραστατικά, που κατέστησαν την πατέντα της αξιομνημόνευτη. Βλέπετε, στις αποδείξεις περιγράφονταν μεταξύ άλλων και τα πρώτα μεταξωτά δημοτικά εσώρουχα, αξίας 3.000 ευρώ. Που μάλλον τα φορούν οι επιδέξιοι κύριοι που είχαν την… έμπνευση.

Είναι κάπου εδώ που αρχίζει η κατηγορία «Γούντι Αλεν». Στο Ηράκλειο οι περήφανοι εκπρόσωποι της εν λόγω κατηγορίας υπερκοστολόγησαν τις λάμπες, και πήγαν να υφαρπάξουν 4.000 ευρώ από τον Δήμο Βιάννου. Στον Δήμο Πειραιά έφτιαξαν πορτρέτο για να θυμούνται τον μακαρίτη δήμαρχο και πλήρωσαν 4.500 ευρώ. Στη Γλυφάδα για να ξεπροβοδίσουν στον άλλο κόσμο τον δήμαρχο πλήρωσαν την τελετή 37.000 ευρώ, τη στιγμή που ακόμα και για την κηδεία Προέδρου της Δημοκρατίας ο νόμος λέει πως το όριο δαπάνης είναι 6.500 ευρώ. Φυσικά, υπάρχει και η Καλλιθέα Θεσσαλονίκης, όπου έδωσαν σε εργολάβο 7.000 ευρώ για να συντηρήσει ένα νεκροταφείο, αλλά αυτός αντί να τελειώσει το έργο σε ένα μήνα όπως έλεγε η σύμβαση, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ταχύς: πήρε τα λεφτά, το τελείωσε σε κάτι λιγότερο από… τρεις μέρες, και ούτε που θα είχαμε ακούσει γι’ αυτόν αν τη μικρή, πικρή του ιστορία δεν την είχαν ξετρυπώσει οι Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης.

Οπως ακριβώς εντόπισαν και τους πέντε άνδρες υπαλλήλους του ΙΚΑ που στο πλαίσιο κάποιου πρωτοποριακού πειράματος έλαβαν αδιαμαρτύρητα… επίδομα τοκετού. Ή τους 40 οδηγούς της ΕΘΕΛ που με ένα πάκο πλαστές βεβαιώσεις αιμοδοσίας από τον Ευαγγελισμό έλαβαν… 298 ημέρες αδείας – μετ’ αποδοχών, εννοείται. Τέλος το ΣΔΟΕ ήταν αυτό που φρόντισε να φωτίσει τα καμώματα της ΔΕΗ. Και διαπίστωσε πως οι συνδικαλιστές της είχαν συστήσει την πατέντα που αργότερα έγινε γνωστή με το κωδικό όνομα «ΓΕΝΟΠ τουρς»: τα ταμεία του δύστυχου κράτους χρηματοδοτούσαν με 1,2 εκατ. τα εξωτικά ταξίδια των ΔΕΗτζήδων στα πέρατα του κόσμου από το 2008 ώς το 2010. Και σα να μην έφτανε αυτό, τους έβγαλαν και εισιτήριο αλέ ρετούρ. Και επέστρεψαν όλοι τους πίσω στην Ελλάδα…

Οι 300, ο καφές και τα σάιτ των εκατομμυρίων

Ακούγεται  απίστευτο, αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το δημόσιο ταμείο πλήρωνε 227 ευρώ κάθε φορά που συνεδρίαζε επιτροπή της Βουλής, για να έχουν να πίνουν άφθονο γαλλικό καφέ οι βουλευτές! Και μπορεί από αυτήν την εβδομάδα οι 300 να πληρώνουν μόνοι τους τον καφέ τους, αλλά θα αργήσουν να κάνουν απόσβεση. Βλέπετε, στο πρόσφατο παρελθόν οι βουλευτές μας είχαν φροντίσει να τρατάρουν τους μουσαφίρηδες της λεωφόρου Αμαλίας με τα πιο ακριβά κουλουράκια τού μέχρι σήμερα γνωστού σύμπαντος: η Βουλή, μαζί με τα νερά και τους καφέδες, τα πλήρωσε 17.000 ευρώ.

Στο Κοινοβούλιο, πάντως, το αντίτιμο για τα χρυσοφόρα βουτήματα δεν παραξένεψε κανέναν. Κι έτσι τα τιμολόγια κόπηκαν κανονικά και η δαπάνη όχι μόνο εγκρίθηκε, αλλά ανέβηκε και στη σελίδα της «Διαφάνειας».

Οπως ακριβώς κανονικά θα πληρωθούν τα 300.000 ευρώ που χρέωσαν στο δύστυχο Δημόσιο οι υπεύθυνοι της Φιλοσοφικής Σχολής με μία απλή κίνηση: όλο το περσινό καλοκαίρι άφησαν τα φώτα στο άδειο κτίριο ανοιχτά, και κάπως έτσι η ΔΕΗ άστραψε και βρόντηξε: ο κεραυνός έφτασε μέσα στον φάκελο με τον λογαριασμό του Ιουλίου – Αυγούστου, κι όταν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ζήτησαν εξηγήσεις για το… ηλεκτρικό τζάκποτ των 300.000 ευρώ, απ’ το Πανεπιστήμιο τους είπαν πως πρόκειται για «φώτα ασφαλείας» – τα πρώτα στην ιστορία της τεχνολογίας που μένουν ανοιχτά μέρα νύχτα.

Αλλά πάλι, ακόμα κι αυτοί οι επιμελώς αμελείς κύριοι μοιάζουν με ασήμαντους τρακαδόρους μπρος στους σχεδιαστές ιστοσελίδων του Δημοσίου. Αυτούς, δηλαδή, που αποφάσισαν πως η ιστοσελίδα του ΙΚΑ θα κοστίσει 2,2 εκατομμύρια ευρώ, το σάιτ του Εφετείου θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, το υπουργείο Εξωτερικών θα χρειαστεί 1,3 εκατ. για να μπει στο Ιντερνετ, και η Βουλή θα αποκτήσει το δικό της, ψηφιακό κονάκι στην προνομιακή τιμή του ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ. Και τα έσοδα θα πάνε, όπως πάντα, εις υγείαν του (ψηφιακού) κορόιδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή