Πτήση ΜΗ370: Που στρέφονται οι έρευνες

Πτήση ΜΗ370: Που στρέφονται οι έρευνες

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προφίλ ενός μηχανικού πτήσεων ο οποίος βρισκόταν στο Boeing που εξαφανίστηκε πριν από δέκα μέρες, εκτελώντας το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ Πεκίνο και έκτοτε τα ίχνη του δεν έχουν εντοπιστεί, μελετούν οι Αρχές της Μαλαισίας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία τα λόγια που ακούστηκαν στην τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου προέρχονταν από τον συγκυβερνήτη και όχι από τον πιλότο.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν όσοι από τους επιβάτες είχαν γνώσεις γύρω από τα αεροπλάνα, καθώς αφενός θεωρείται σίγουρο ότι ανθρώπινο χέρι έκλεισε τα συστήματα εντοπισμού του μοιραίου αεροσκάφους και αφετέρου το σενάριο της αεροπειρατείας κερδίζει ολοένα έδαφος.

Ο συγκεκριμένος μηχανικός ήταν 29 ετών, ονομάζεται Μοχντ Καιρούλ Αμρί Σελαμάτ, καταγόταν από τη Μαλαισία και όπως σημειώνει ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εργαζόταν σε μια εταιρεία ιδιωτικών αεροσκαφών. Ωστόσο, η εταιρεία από την πλευρά της, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν ο 29χρονος δουλεύει ακόμη σε αυτήν.

Σε άλλη φωτογραφία που έχει αναρτήσει ο Σελαμάτ στο Facebook προσδιορίζει τον εαυτό του ως υπάλληλο της Μαλαισιανής εταιρείας Execujet's.

Ο μηχανικός πτήσεων είναι υπεύθυνος για όλα τα ηλεκτρονικά του συστήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης και μεταξύ των καθηκόντων του είναι να επιβεβαιώνει ότι λειτουργούν σωστά και αν χρειαστεί να κάνει τις απαραίτητες επισκευές. Πάντως, δεδομένου ότι ο Καρίλ είχε εξειδικευτεί σε μικρά αεροσκάφη είναι αμφίβολο κατά πόσο είχε τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να εκτρέψει της πορείας του και να πιλοτάρει ένα τόσο μεγάλο αεροσκάφος όπως το Boeing 777.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο  πατέρας του, Ομάρ Σελαμάτ, ο 29χρονος είχε δεκαετή εμπειρία ως μηχανικός πτήσεων, ενώ πρόσφατα είχε γίνει πατέρας και είχε αγοράσει ένα σπίτι στα προάστια της Κουάλα Λουμπούρ.

Περιέγραψε μάλιστα τον Καρίλ ως έναν πολύ καλό επαγγελματία και έναν καλό γιο. Θα μας επισκεπτόταν τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Μάλιστα, είχαμε επικοινωνήσει για να πάω εγώ στο καινούριο του σπίτι αλλά μου είπε ότι θα πήγαινε για μια δουλειά στο Πεκίνο και ότι θα το κανόνιζαν κάποια άλλη στιγμή. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που μιλήσαμε», δήλωσε ο πατέρας του 29χρονου, αρνούμενος, όμως να απαντήσει σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο γιος του θα μπορούσε να εμπλακεί σε οποιαδήποτε «περίεργη» ενέργεια.

O συγκυβερνήτης ήταν εκείνος που πρόφερε τις τελευταίες λέξεις από το πιλοτήριο

Ο συγκυβερνήτης της πτήσης MH370 ήταν εκείνος που πρόφερε τις τελευταίες λέξεις που εστάλησαν από το πιλοτήριο του Boeing 777 προς τον πύργο ελέγχου, πριν εξαφανισθεί, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι μιλούσε ο συγκυβερνήτης», δήλωσε ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Αχμαντ Ζαουχάρι Γιαχία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το μήνυμα «Ολα καλά, καληνύχτα» εστάλη μετά την εσκεμμένη διακοπή της λειτουργίας ενός από τα συστήματα επικοινωνίας του αεροπλάνου.

Ο συγκυβερνήτης του αγνοούμενου αεροσκάφους ήταν ο 27χρονος Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ.

Ο Ζαουχάρι ανακοίνωσε ότι η τελευταία αυτή επικοινωνία έγινε στη 01:19 του Σαββάτου 8 Μαρτίου (1719 ώρα GMT της Παρασκευής), 12 λεπτά μετά την τελευταία μετάδοση δεδομένων από το σύστημα μηνυμάτων ACARS (Aircraft Communication Addressing And Reporting System), το οποίο μεταδίδει στην εταιρεία μηνύματα για οποιεσδήποτε ανωμαλίες κατά την πτήση, βλάβες ή διακοπή του συστήματος.

Η απενεργοποίηση αυτού του συστήματος στο αγνοούμενο αεροσκάφος της Malaysia Airlines μπορεί να έγινε πριν ή μετά την τελευταία προφορική επικοινωνία από το πλήρωμα-που προφανώς έγινε από τον συγκυβερνήτη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας.

«Δεν γνωρίζουμε πότε απενεργοποιήθηκε το σύστημα ACARS. Αυτό που γνωρίζουμε είναι η τελευταία μετάδοση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προσγείωση του Boeing το νέο σενάριο

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικλ ΜακΚόλ, δήλωσε χθες ότι τo Boeing της Malaysia Airlines είναι πιθανόν να έπεσε θύμα αεροπειρατείας και να έχει κρυφτεί κάπου για να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως «πύραυλος κρουζ». Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μάικλ ΜακΚόλ δήλωσε ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι σαφές εάν η μυστηριώδης εξαφάνιση του Boeing 777 συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια, αλλά θεωρεί ότι οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν για την πιθανότητα το αεροπλάνο να έχει προσγειωθεί κάπου για να παραμείνει κρυμμένο και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως όπλο καταστροφής.

Το αεροπλάνο είναι πιθανόν ότι πήρε δύο κατευθύνσεις μετά την εξαφάνισή του: προς βορράν, προς το Καζακστάν, αλλά στην περίπτωση αυτή θα είχε εντοπισθεί από ραντάρ. «Η άλλη υπόθεση είναι ότι είτε προσγειώθηκε σε μία χώρα όπως η Ινδονησία, και θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως πύραυλος κρουζ, όπως έκαναν οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου…», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής ασφαλείας.

«Ενα είναι σίγουρο: δεν επρόκειτο για ατύχημα. Πρόκειται για μία σκόπιμη ενέργεια και το θέμα είναι να μάθουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν», πρόσθεσε. 

Είκοσι πέντε χώρες συμμετέχουν πλέον στις έρευνες για την πτήση MH370, που άλλαξε κατεύθυνση, μετά την απενεργοποίηση των συστημάτων επικοινωνίας, και εξαφανίσθηκε πριν από οκτώ ημέρες. «Από όσο γνωρίζω, από όλες τις πληροφορίες που έχω σε υψηλό επίπεδο, μέσω του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, του εθνικού κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας , των υπηρεσιών Πληροφοριών, κάτι συμβαίνει με τον πιλότο», πρόσθεσε ο Μάικλ ΜακΚόλ. «Ολες οι έρευνες οδηγούν στο πιλοτήριο, στον ίδιο τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη», είπε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Ωστόσο, πρόσωπα του περιβάλλοντος και συνάδελφοι των δύο ανδρών έχουν μέχρι στιγμής μιλήσει για τον επαγγελματισμό και την προσωπική ισορροπία του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη της πτήσης MH370.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή