Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να μην προσαρτήσει την Κριμαία

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να μην προσαρτήσει την Κριμαία

9' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του NATO αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του «παράνομου» δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη στην Κριμαία χθες και καλούν τη Ρωσία «να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε βήμα για να προσαρτήσει την Κριμαία», όπως ανέφερε μια ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποκλιμακώσει την κατάσταση, (προχωρώντας σε μέτρα) περιλαμβανομένης της διακοπής όλων των στρατιωτικών της ενεργειών εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή. «Το λεγόμενο δημοψήφισμα υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία».

Κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών που ευθύνονται για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας. Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται βάσει ενός διατάγματος του Ομπάμα μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία. Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στόχος των κυρώσεων είναι όσοι «υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και τους θεσμούς της Ουκρανίας, απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα (της χώρας) και συνεισφέρουν στην κατάχρηση των πόρων της», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. «Οι σημερινές δράσεις στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι υπάρχουν επιπτώσεις για τις πράξεις της που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των πράξεών τους που υποστηρίζουν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε εξάλλου ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες ενδείξεις» ότι κάποια από τα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα της Κριμαίας έφτασαν σε κάποιες από τις πόλεις της χερσονήσου συμπληρωμένα από πριν, ενώ παρατηρήθηκαν και άλλες εκλογικές παρατυπίες. Εξάλλου πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα πρόσωπα που πλήττονται από τις κυρώσεις, καθώς είναι «ιδιαίτερα ασυνήθιστο και μάλλον εξαιρετικό» να επιβάλλονται κυρώσεις σε έναν αρχηγό κράτους. Στο μεταξύ ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων, αν η χώρα προχωρήσει με την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας ή αναλάβει επιπλέον στρατιωτική δράση στη χερσόνησο.

Κυρώσεις σε βάρος Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων και από την Ε.Ε.

Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σε βάρος αξιωματούχων από τη Ρωσία και την Ουκρανία αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες μία ημέρα μετά την επικύρωση του δημοψηφίσματος για προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το οποίο επικυρώθηκε σε συντριπτικό ποσοστό 97% από τους πολίτες της χερσονήσου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι κυρώσεις αυτές αφορούν 21 πρόσωπα και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Στη λίστα με τους ξένους αξιωματούχους περιλαμβάνονται δέκα ρώσοι πολιτικοί, τρεις στρατιωτικοί αξιωματούχοι και οκτώ αξιωματούχοι από την Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα απευθύνει αύριο στις 13:00 ώρα Ελλάδας (15:00 τοπική) διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου 84ου μέλους της. Οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο για να ακούσουν το διάγγελμα, που σύμφωνα με πηγές της προεδρικής διοίκησης είναι ήδη έτοιμο. Παρόντες στην όλη διαδικασία θα είναι οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, οι οποίοι ήδη μεταβαίνουν στη Μόσχα, εξουσιοδοτημένοι από το κοινοβούλιο της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη σ’ αυτήν της Κριμαίας και της «ειδικού καθεστώτος» πόλης της Σεβαστούπολης. Το πρωί της Δευτέρας το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία. Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναμενόμενες, την επομένη του δημοψηφίσματος στο οποίο το 97% των εκλογέων ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με την Ομοσπονδία της Ρωσίας. Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας. «Η δημοκρατία της Κριμαίας ζητεί από τον ΟΗΕ και όλες τις χώρες του κόσμου να την αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος», αναφέρει το κείμενο που ενέκρινε το κοινοβούλιο στη Συμφερούπολη και ζητεί από την Ομοσπονδία της Ρωσίας να τη δεχτεί ως ένα από τα μέλη της». Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας επίσης μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας και το Κοινοβούλιό της θα είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας έως το Σεπτέμβριο του 2015.

Στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου ανακοινώθηκε ότι το ρούβλι θα είναι πλέον επίσημο νόμισμα της Κριμαίας μαζί με το γρίβνα. Αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Κριμαίας υπό τον πρωθυπουργό Σέργκι Αξιόνοφ μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, όπου η Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή υπέρ της ένταξης της Κριμαίας στην Ομοσπονδία της Ρωσίας. Ο Αξιόνοφ δήλωσε ότι στη χερσόνησο θα ισχύει από τις 30 Μαρτίου η ώρα Μόσχας. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η μετάβαση όλων των θεσμικών οργάνων της Κριμαίας προς τη Ρωσία θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο. Η εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Κριμαία του ουκρανικού κράτους αφορούν επίσης στρατιωτικές βάσεις τις οποίες έχουν περικυκλώσει από τα τέλη Φεβρουαρίου φιλορώσοι πολίτες και στρατιώτες που εστάλησαν από τη Μόσχα. Οι αρχές της Συμφερουπόλης έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στρατιώτες που θέλουν να μείνουν πιστοί στο Κίεβο θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο. Όσοι κατάγονται από την Κριμαία και δεχτούν να δώσουν όρκο στις νέες αρχές θα μπορούν να μείνουν και να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με τον Αξιόνοφ, 500 ουκρανοί στρατιώτες φέρεται να έχουν ήδη εγκαταλείψει τις βάσεις τους στη Σεβαστούπολη.

Μέρκελ: Απομονωμένη η Ρωσία λόγω του δημοψηφίσματος

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι η Ρωσία απομονώθηκε σε διεθνές επίπεδο διεξάγοντας ένα δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία παρά την απόρριψη της διαδικασίας αυτής από τη διεθνή κοινότητα ως παράνομης. «Η Ρωσία είναι απομονωμένη σε ένα μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση αυτού του λεγόμενου δημοψηφίσματος», είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ επισημαίνοντας την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία 13 χώρες απέρριψαν την διαδικασία ως παράνομη, η Κίνα απείχε και η Ρωσία έμεινε μόνη, χρησιμοποιώντας το βέτο της. Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια ή κίνηση στο ουκρανικό έδαφος για το οποίο δεν έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο — παρά το ότι η Μόσχα απορρίπτει τη σημερινή ουκρανική κυβέρνηση ως παράνομη.

Τουρτσίνοφ: «Μια μεγάλη φάρσα το δημοψήφισμα στην Κριμαία»

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία είναι «μια μεγάλη φάρσα». «Η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την επίθεσή της στην Κριμαία με μια μεγάλη φάρσα που αποκαλεί δημοψήφισμα, το οποίο ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε από την Ουκρανία ούτε από τον πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ ενώπιον των βουλευτών του ουκρανικού κοινοβουλίου. Νωρίτερα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει «την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας» και ν’ αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ο Αντρέι Παρούμπι, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι 20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και οι άλλοι 20.000 θα ενισχύσουν τη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.

Συνολικά 275 βουλευτές ενέκριναν τη μερική αυτή επιστράτευση την οποία είχε εισηγηθεί ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ λαμβάνοντας υπόψη «την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα και την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας», ενώ 33 βουλευτές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Κανένας βουλευτής δεν ψήφισε κατά. Παράλληλα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ιγκορ Τενιούκ, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην Κριμαία. «Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην Κριμαία θα παραμείνουν εκεί», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στην Κριμαία είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι όλες οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν τις βάσεις τους στην Κριμαία θα διαλυθούν.

Τιμοσένκο: Η Κριμαία θα βυθιστεί σε “μια πολική νύχτα”, αν ενταχθεί στη Ρωσία

Η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολική νύχτα» μετά την ένταξή τους στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. «Συμπάσχω με τους κατοίκους της Κριμαίας (. . .), θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους. Κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκοτάδια στην απομονωμένη χερσόνησό τους. Το ρωσικό καθεστώς θα τους αποδείξει σύντομα ότι μια πολική νύχτα θα μπορούσε να έλθει ακόμη και στις υποτροπικές περιοχές», εκτίμησε η Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή της που ανέβηκε στον ιστότοπο του κόμματός της. Η ίδια προειδοποίησε την Κριμαία για «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και για «απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις». Η περιοχή «δεν θα γίνει οικονομικός παράδεισος. Η Ρωσία δεν έχει πόρους, η οικονομία της είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με δεδομένες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της από τις μεγάλες δυνάμεις, οι Ρώσοι θα έχουν αύριο άλλες έγνοιες πέραν από την Κριμαία και τους κατοίκους της», υπογράμμισε η Τιμοσένκο. Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι η χώρα της θα πρέπει να απευθυνθεί «άμεσα» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να «σταματήσει τη στρατιωτική κατάληψη» του εδάφους της.

Τη συγκρότηση διεθνούς «ομάδας επαφής» με διαμεσολαβητικό ρόλο προτείνει η Μόσχα

Η Μόσχα από την πλευρά της πρότεινε σήμερα τη συγκρότηση διεθνούς «ομάδας επαφής», που θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά έθεσε όρους οι οποίοι-σύμφωνα με το Ρόιτερς-είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν αποδεκτοί από τη Δύση. Σε απάντηση στις δυτικές εκκλήσεις για το σχηματισμό μίας «ομάδας επαφής», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η προταθείσα διεθνής «ομάδα επαφής» θα ασκήσει πιέσεις για την αναγνώριση από την Ουκρανία του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και θα καλέσει το Κίεβο να εφαρμόσει κάποια άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ητετών της τότε αντιπολίτευσης, η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών στο Κίεβο. Η «ομάδα επαφής» θα καλέσει ακόμη την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα παραχωρώντας ευρείες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας, ενώ θα ζητήσει από το Κίεβο να τηρήσει στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα.

Το Κίεβο ανακάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στη Μόσχα για διαβουλεύσεις

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στη Ρωσία για διαβουλεύσεις στο Κίεβο σχετικά με τις διεθνείς επιπτώσεις των εξελίξεων στην περιοχή της Κριμαίας, όπου οι πολίτες τάχθηκαν χθες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Σε σχέση με την κατάσταση στην Κριμαία και την αναγκαιότητα να συζητηθούν ορισμένες από τις διεθνείς της διαστάσεις, η ουκρανική πλευρά ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Βολόντιμιρ Γελτσένκο», ανέφερε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή