Επίθεση Γκιουλέν σε Ερντογάν

Επίθεση Γκιουλέν σε Ερντογάν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. «Δέκα φορές χειρότερη» είναι η συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν «σε σχέση με ό,τι είδαμε στα στρατιωτικά πραξικοπήματα», δήλωσε χθες ο ισλαμιστής ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν. Σε μια συνέντευξη-ποταμό στην εφημερίδα «Ζαμάν», η οποία πρόσκειται στο κίνημά του, ο Γκιουλέν κάλεσε τους οπαδούς του να επιδείξουν σθένος.

«Μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, οι Αρχές με παρακολουθούσαν επί έξι χρόνια σαν να ήμουν εγκληματίας. Γίνονταν επιδρομές, οι φίλοι μας υφίσταντο παρενοχλήσεις. Από μια άποψη έγινε για μας τρόπος ζωής να ζούμε υπό μόνιμη παρακολούθηση σε ατμόσφαιρα πραξικοπήματος», είπε ο Γκιουλέν στο πρώτο από τα τέσσερα μέρη της συνέντευξης. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι 10 φορές χειρότερο από αυτό που είδαμε στη διάρκεια των στρατιωτικών πραξικοπημάτων».

Ο Ερντογάν απάντησε μιλώντας με αντίστοιχους ιστορικούς όρους, συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, τον οποίο ανέτρεψε ο στρατός το 1960. Ο Μεντερές είχε άρει κάποιους από τους περιορισμούς του κεμαλικού κράτους στη θρησκεία, επιτρέποντας το άνοιγμα χιλιάδων τζαμιών και νομιμοποιώντας το κάλεσμα για προσευχή στα αραβικά.

«Τότε έλεγαν τον Μεντερές δικτάτορα. Σήμερα λένε το ίδιο για μένα. Τότε έλεγαν τον Μεντερές εχθρό της ελευθερίας. Τώρα λένε το ίδιο για μένα», είπε ο Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία στην επαρχία Αϊδινίου της Νοτιοδυτικής Τουρκίας, όπου γεννήθηκε ο Μεντερές.

Το δίκτυο του Γκιουλέν συνέβαλε καθοριστικά στην άνοδο του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, ασκώντας την επιρροή του στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο των δικών των υποθέσεων Εργκένεκον και «Βαριοπούλα», οι οποίες κατέφεραν σημαντικά πλήγματα στο στρατιωτικό κατεστημένο. Ομως ο «γάμος συμφέροντος» διαλύθηκε και οι δύο πρώην σύμμαχοι βρίσκονται στα μαχαίρια. Η διαμάχη βρίσκεται σε παροξυσμό ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.

«Αυτή τη φορά αντιμετωπίζουμε παρόμοια μεταχείριση, αλλά στα χέρια πολιτών που νομίζουμε ότι ασπάζονται την ίδια πίστη με εμάς», είπε ο Γκιουλέν. «Πρέπει να παραδεχθώ ότι αυτό μας πονά ιδιαιτέρως. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι “και αυτό θα περάσει” και να επιδείξουμε καρτερικότητα».

«Η κατάσταση του παράλληλου κράτους είναι οργάνωση συνωμοσίας», είπε από την πλευρά του ο Ερντογάν, παρομοιάζοντας τις έρευνες που διεξάγει η Δικαιοσύνη για διαφθορά με την απόπειρα των τουρκικών δικαστηρίων να απαγορεύσουν το κόμμα του το 2008. «Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι με ποιο νόμιμο ή παράνομο τρόπο υποκλέπτονται οι συνομιλίες ενός πρωθυπουργού», είπε ο Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή