Νέα τραγωδία με μετανάστες στο Αιγαίο

Νέα τραγωδία με μετανάστες στο Αιγαίο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εντονες ανησυχίες εκφράζουν λιμενικοί που υπηρετούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο σχετικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή τους μετά και το χθεσινό τραγικό περιστατικό ανοιχτά του ακρωτηρίου Κόρακας (Συκαμιά) στη Μυτιλήνη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά. Οπως αναφέρουν στην «Κ», ήδη από τους προηγούμενους μήνες, οπότε ακόμα οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, είχε παρατηρηθεί αύξηση στον εντοπισμό πλοιαρίων με μετανάστες, ενώ το φαινόμενο θα οξυνθεί περαιτέρω όσο «ανοίγει» ο καιρός. Προορισμός των προσφύγων η Μυτιλήνη, η Χίος και άλλα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμανε συναγερμός όταν εντοπίστηκαν και διασώθηκαν δύο μετανάστες που είχαν εγκαταλειφθεί από τουρκικό πλοίο. Αμέσως, πέντε πλωτά του Λιμενικού κινήθηκαν στην περιοχή για την αναζήτηση και των υπόλοιπων ναυαγών, καθώς, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι δύο διασωθέντες, στο δουλεμπορικό σκάφος που τους μετέφερε, το οποίο κάποια στιγμή άρχισε να «μπάζει» νερά, επέβαιναν συνολικά 17 άτομα. Σύμφωνα με την πρόεδρο του παραρτήματος Μυτιλήνης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζωή Λειβαδίτου, πρόκειται για μετανάστες από τη Συρία.

Τις επόμενες ώρες, οι λιμενικές αρχές, με τη βοήθεια ακόμα δύο σκαφών που επιστρατεύτηκαν γι’ αυτό τον λόγο, αλλά και ενός ελικοπτέρου σούπερ πούμα, κατάφεραν να διασώσουν επιπλέον έξι μετανάστες που βρέθηκαν να πλέουν αβοήθητοι. Ωστόσο, επτά από τους μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί από τους λιμενικούς, εκ των οποίων δύο εντοπίστηκαν στα ανοιχτά, ενώ ακόμα πέντε βρέθηκαν μετά την ανάσυρση του πλοιαρίου που τους μετέφερε. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται ένα μικρό κοριτσάκι περίπου 3 – 4 ετών, ένα αγοράκι περίπου 8 ετών, τρεις γυναίκες και δύο άντρες. Μέχρι αργά χθες συνεχίζονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων ναυαγών.

«Πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρουν καν να κολυμπούν. Πάντως, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη νύχτα ήταν καλές, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε πως ο λόγος του ναυαγίου είχε να κάνει με την κατάσταση του συγκεκριμένου σκάφους», δήλωσε στέλεχος του Λιμενικού στην «Κ». Οπως είπε επίσης, τα δουλεμπορικά κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία είναι αδίστακτα και δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος τους.

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως το φαινόμενο θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στην περιοχή Μόρια της Μυτιλήνης είναι ήδη υπερπλήρες. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται σε όλους τους αντίστοιχους χώρους σε διάφορα σημεία της χώρας. Ταυτόχρονα, καταγράφονται καθημερινά περιστατικά εντοπισμού μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές. Χθες έγινε διάσωση παράνομων μεταναστών στην Κάλυμνο και έξω από τη Μεγίστη, ενώ 41 άτομα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη Χίο. Συνολικά, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, περισσότεροι από 11.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν την περίοδο από τον Ιανουάριο 2013 έως τον περασμένο Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή