Σαμαράς: “Η συμφωνία έκλεισε” – Σε 1.000.000 πολίτες τα 500 εκατ. €

Σαμαράς: “Η συμφωνία έκλεισε” – Σε 1.000.000 πολίτες τα 500 εκατ. €

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω απο 500 εκατομμύρια θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο πολίτες με βάση εισοδηματικά κριτήρια και στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα.

"Οι μακρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα ή προσπαθούσαν να τα ματαιώσουν", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βάση της συμφωνίας που επετεύχθη η κυβέρνηση προχωράει στη διανομή μέρους του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος. Ειδικότερα:

1. Διανομή ποσού άνω των 500 εκ. ευρώ άμεσα σε φτωχούς και ένστολους.

2. Ειδική μέριμνα για άστεγους με τη διάθεση 20 εκ. ευρώ στις υπηρεσίες στέγασης, εστίασης κλπ. "Σε λίγες ημέρες θα μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα για τους άστεγους" είπε ο κ. Σαμαράς.

3. Απο 1η Ιουλίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε εργοδότες και εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ, Σαμαρά απο περίπου 44% που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές στο εργατικό κόστος, μειώνονται σε περίπου 40% και ειδικότερα για κάθε 100 ευρώ που πληρώνουν οι εργοδότες, πλέον θα πληρώνουν 89 ευρώ και για κάθε 100 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι πλέον θα πληρώνουν 94 ευρώ. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες, ενώ θα αυξηθούν οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα "κοστίσει" 350 εκ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν απο το πρωτογενές πλεόνασμα.

4. Το 2014 θα διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιπλέον ποσό ύψους ενός δις ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των αποπληρωμών να ανέλθει στα 2,8 δις ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 συνολικά εκτιμάται σε 2,9 δις ευρώ περίπου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ταυτόχρονα προχωρούν πολλές, σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και υποστήριξε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα έπρεπε να έχουν γίνει και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. "Θα γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία. Μία νέα Ελλάδα…" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα καθώς οι θυσίες αποδεικνύεται ότι αποδίδουν. Μάλιστα, ο κ, Σαμαράς κατέληξε λέγοντας: "Τα φτερά μας, λένε, τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας. Βγαίνουν όμως απο την ψυχή μας και θα σηκώσουμε και πάλι ψηλά την Ελλάδα…"

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση πέτυχε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επιτυγχάνει την έξοδό της απο την ύφεση και πετυχαίνει πιο νωρίς πρωτογενές πλεόνσμα "για να μην  εξαρτάται η χώρα απο νέα δάνεια".

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μόλις ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα και ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα διατεθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις. Επίσης, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η μορφή του νομοσχεδίου που θα καταθέσει η κυβέρνηση (ένα άρθρο ή περισσότερα ή πολυνομοσχέδιο κλπ.) είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε ο,τι αφορά το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση αλλά θα ακολουθηθούν οι διοικητικές διαδικασίες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, καθώς η τρόικα υποχώρησε απο τις απαιτήσεις της. Το μοντέλο αυτό θα εφαρμοστεί για 6 μήνες και η επιτυχία του ή μη θα κριθεί απο το Διεθνούς Ιστιντούτο Εργασίας (ILO). Ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις το 2015 στο Δημόσιο, ενώ δήλωσε ότι η συμφωνία έκλεισε βάση των θέσεων της κυβέρνησης με την τρόικα να υποχωρεί.

Απο την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τελείωσε μία δύσκολη διαπραγμάτευσ, ίσως η δυσκολότερη και πρόσθεσε ότι το απόγευμα της Τρίτης θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agrreement". Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστηε τον πρωθυπουργό "για την αμέριστη συμπαράστασή του αυτούς τους 7 μήνες", τους υπόλοιπους υπουργούς "που φανήκαμε πολύ ενωμένοι", ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους συναδέλφους του κκ. Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργος Μαυραγάννη, καθώς και στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κα. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη θεοχάρη και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Στουρνάρας συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με θέμα την τραπεζική ενοποίηση και στις 5 το απόγευμα θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα προεδρεύσει αύριο στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών για το ίδιο θέμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή