Μουσεία ανοικτά οκτώ με οκτώ από 1η Απριλίου

Μουσεία ανοικτά οκτώ με οκτώ από 1η Απριλίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χθεσινή  υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το διευρυμένο ωράριο αλλά και την αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αποτελεί εγγύηση ότι επιτέλους οι μνημειακοί τόποι της Ελλάδας θα λειτουργήσουν από φέτος όπως θα έπρεπε εδώ και χρόνια: Ανοιχτοί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, κι αυτό από την 1η Απριλίου που ξεκινά επίσημα το θερινό ωράριο έως το τέλος Οκτωβρίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονταν καιρό τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου οι φετινοί επισκέπτες να βρουν ανοιχτά τα μουσεία μετά τις 3 το μεσημέρι, με το νέο εποχικό προσωπικό εγκαίρως στη θέση του. Αλλά και καλύτερες υποδομές. Ακυρωτικά μηχανήματα που λειτουργούν (πολλά ήταν κατεστραμμένα), ανανέωση ειδών στα πωλητήρια, βελτιώσεις στην πρόσβαση του κοινού, ανακαινισμένα αναψυκτήρια και σε σημεία που μπορεί να αγοράσει ένα μπουκάλι νερό ο επισκέπτης.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς που πήγε στο Μουσείο της Ακρόπολης για να υποστηρίξει με τον τρόπο του τον έγκαιρο σχεδιασμό του ΥΠΠΟΑ (πέρυσι το θερινό ωράριο ξεκίνησε τον Ιούνιο) επεσήμανε την ανάγκη πολιτικής αναβάθμισης της συντήρησης, της καθαριότητας, του πράσινου στον περιβάλλοντα χώρο, επίσης των πωλήσεων αντιγράφων καθώς και την ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων.

«Τα αυτονόητα», για τα οποία το υπουργείο δεν πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο όπως άλλοτε.

Για ανέργους

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα μουσεία θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν συμπολίτες μας που έχουν ενεργό κάρτα ανεργίας. Πολιτική την οποία σκοπεύει να επεκτείνει για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους.

Πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Ελληνες, ο πολιτισμός είναι, συνέχισε, κυριαρχικό στοιχείο της κοινής εθνικής μας ταυτότητας. Κι «έχουν όλοι δικαίωμα» σ’ αυτόν χωρίς διακρίσεις.

Συγκινημένος γιατί πέρασε από το υπουργείο Πολιτισμού με το οποίο συνδέθηκε «θέλω να πιστεύω άρρηκτα, όχι γιατί έκανα κάτι το ιδιαίτερο, αλλά γιατί το αγάπησα τόσο πολύ», τόνισε ότι τα έγκαιρα μέτρα θα υλοποιηθούν σε καιρό που η οικονομία περνάει πολύ δύσκολα μονοπάτια.

Θυμίζουμε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης αφορά 33 μουσεία και χώρους, τα οποία συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών και των εισπράξεων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε περιστατικά επισκεπτών που ήρθαν από την Ιαπωνία ή από την Αυστραλία και έβρισκαν κλειστά μουσεία. «Αυτό έληξε. Και είναι ουσιαστικό βήμα προόδου». «Δεν πάω να “πουλήσω” Κεντροδεξιά. Εχει να κάνει με την απλή λογική, πέρα και πάνω από κόμματα και “κουτάκια” ιδεολογίας ο πολιτισμός μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες αυτού του πιλοτικού προγράμματος ενώ τον κάλεσε να επισκεφθεί το ΥΠΠΟΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή