Μείωση των προστίμων έως και 80%

Μείωση των προστίμων έως και 80%

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τα περισσότερα φορολογικά ζητήματα κατέληξαν τρόικα και οικονομικό επιτελείο. Οι δανειστές της χώρας δέχθηκαν τη μείωση των προστίμων έως και 80% σε σχέση με τα υφιστάμενα πρόστιμα, την αύξηση του ακατάσχετου ποσού στα 1.500 ευρώ, την αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχει κλείσει και το θέμα της αλλαγής του τρόπου εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή για την εφαρμογή του νόμου και να «ξεπαγώσει» η αγορά ακινήτων. Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα συμπεριληφθούν οι νέες ευνοϊκότερες διατάξεις που θα προβλέπουν:

1. Φόρος υπεραξίας. Το σχέδιο προβλέπει την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας των ιδιοκτητών που έχουν στην κυριότητά τους το προς πώληση ακίνητο πριν από το 1994. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική πρόταση από αυτή που είχε υποστηρίξει αρχικώς το οικονομικό επιτελείο και προέβλεπε την απαλλαγή των ακινήτων από τον φόρο υπεραξίας εφόσον το ακίνητο βρίσκεται στην κατοχή του πωλητή περισσότερα από 25 χρόνια. Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το έτος 1994.

Η διαφωνία που υπάρχει έγκειται στον τρόπο φορολόγησης των υπόλοιπων ακινήτων. Συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στον υπολογισμό της τιμής κτήσης. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι η τιμή κτήσης να προκύπτει με τον υπολογισμό του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε έως και το έτος πώλησης. Η ένσταση της τρόικας είναι ότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά η υπεραξία, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά και τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί. 2. Πρόστιμα. • Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).

• Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

3. Συμψηφισμοί χρεών. Τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο τον δημόσιο τομέα.

4. Αύξηση ακατάσχετου. Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο των μισθών και των συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ καταργούνται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή