Δρομείς με ευγενή σκοπό κατακτούν τις πόλεις

Δρομείς με ευγενή σκοπό κατακτούν τις πόλεις

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα σοκάκια της Πλάκας στα Αναφιώτικα, την Αρχαία Αγορά, το Θησείο και τα μονοπάτια του Φιλοπάππου, ύστερα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο και τη Βουλή: στο πρώτο τους εγχείρημα, τα τρία νεαρά μέλη της νεοσύστατης ομάδας Urban Trail Runners διέσχισαν τρέχοντας ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, περνώντας μέσα από στενά δρομάκια και πεζόδρομους, ανεβοκατεβαίνοντας σκαλιά, κάνοντας ζιγκ ζαγκ ανάμεσα στον κόσμο, κερδίζοντας τις επευφημίες των περαστικών -και ενίοτε τις υποδείξεις των αρχαιοφυλάκων, αφού το τρέξιμο στους αρχαιολογικούς χώρους δεν επιτρέπεται-, αλλά κυρίως απολαμβάνοντας μια προπόνηση αρκετά διαφορετική από ό,τι έχουν συνηθίσει.

Μολονότι ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό εδώ και πολλά χρόνια, η Μαρία Μάλαϊ, ο Γιάννης Γαρούφας και ο Περικλής Ρίπης είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το τρέξιμο στο βουνό – το οποίο τους έφερε κοντά, αφού γνωρίστηκαν σε ορεινούς αγώνες. Το τελευταίο διάστημα όμως, έχουν αναλάβει μια εναλλακτική «αποστολή»: να αναδείξουν όμορφα ή άγνωστα κομμάτια ελληνικών πόλεων, βιντεοσκοπώντας τους εαυτούς τους να τρέχουν με φόντο μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα και άλλα αξιοθέατα. Ελπίδα τους είναι πως σύντομα και άλλοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες δρομείς, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, συνδυάζοντας τη φυσική άσκηση με την εξερεύνηση του αστικού περιβάλλοντος. Ηδη, το πρώτο τους βίντεο μετράει περισσότερα από 5.000 likes στο κανάλι της ομάδας στο YouTube, ενώ εξίσου δημοφιλές αποδεικνύεται το φιλμάκι από τη δεύτερή τους εξόρμηση – μια διαδρομή περίπου 10 χιλιομέτρων με αφετηρία το ΣΕΦ και ενδιάμεσους «σταθμούς» το Πασαλιμάνι, την Καστέλα, την Πειραϊκή κ.ά. Περίπου 300 δρομείς έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στα επόμενα εγχειρήματα των Urban Trail Runners.

Στο επόμενο στάδιο, η ομάδα θα απευθύνει πρόσκληση σε όλους όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξορμήσεις της, ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας, με μόνη προϋπόθεση να έχουν καλή φυσική κατάσταση, και οι συμμετέχοντες θα χωρίζονται ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Στόχος τους είναι να παρακινήσουν «τον κόσμο που μένει στα αστικά κέντρα να βγει από το σπίτι του και να κάνει την καθημερινή του γυμναστική τρέχοντας στις όμορφες περιοχές της πόλης του», αναφέρει ο Περικλής Ρίπης. Επόμενος προορισμός των Urban Trail Runners είναι το Ναύπλιο, κάποιο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, ενώ σχεδιάζουν να επισκέπτονται τουλάχιστον μία πόλη κάθε μήνα, και σύντομα θα αρχίσουν να αναζητούν χορηγούς για την κάλυψη των μεταφορικών τους εξόδων.

Νέα τάση

Μια από τις νεότερες αθλητικές «τάσεις» σε Ευρώπη και Αμερική, το urban trail running είναι το τρέξιμο σε δρόμους, πεζοδρόμια και μονοπάτια μέσα στην πόλη. Χάρη στις εναλλαγές τερέν και κλίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον ακόμα και για τους λάτρεις του ορεινού τρεξίματος, ενώ συνιστά ιδανική επιλογή για τους κατοίκους των πόλεων οι οποίοι θέλουν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους και με μηδενικό κόστος, αλλά οι υποχρεώσεις τους δεν τους επιτρέπουν να πηγαίνουν καθημερινά στο βουνό. «Το βουνό προϋποθέτει χρόνο, τον οποίο δεν διαθέτουμε στους ρυθμούς που ζούμε», εξηγεί ο Γιάννης Γαρούφας. Ο πρώτος αγώνας urban trail σε ελληνικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το περασμένο καλοκαίρι και ακόμα ένας θα φιλοξενηθεί στη Λαμία τον ερχόμενο Μάιο. Ωστόσο, η πρόταση των Urban Trail Runners δεν εστιάζει στον ανταγωνισμό, αλλά στην εκτόνωση, την ψυχαγωγία και στο χτίσιμο σχέσεων μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό όσο αγαπούν τις πόλεις τους. «Μας αρέσει το urban γιατί τρέχουμε ελεύθερα, χωρίς να κοιτάμε το χρονόμετρο και να μετράμε πόσα χιλιόμετρα θα κάνουμε», υπογραμμίζει η Μαρία Μάλαϊ. «Στο μέλλον θέλουμε να αναδείξουμε πολλές πόλεις της Ελλάδας και να φέρουμε πολύ κόσμο στον αθλητισμό».

Τα βίντεο των Urban Trail Runners είναι διαθέσιμα στο www.youtube.com/user/urbantrailrunners και στη σελίδα τους στο Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή