Μια έκδοση με μνήμες 50 ετών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος και μόνο αυτής της έκδοσης ανέσυρε πολλές μνήμες σε πολλούς. Για άλλους της ενήλικης καθημερινότητάς τους, για άλλους της παιδικής – ή καλύτερα της προσχολικής. Πρόκειται για το βιβλίο «Πικρή, μικρή μου αγάπη», τη μακροβιότερη καθημερινή ραδιοφωνική σειρά, σε σενάριο του στιχουργού και θεατρικού συγγραφέα Βαγγέλη Γκούφα. Το βιβλίο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνης». Ενα βιβλίο που το είχαν ακούσει στο ραδιόφωνο χιλιάδες ζευγάρια αυτιά, επί έξι ολόκληρα χρόνια, με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Ληναίο και την Ελλη Φωτίου.

Με αφορμή αυτή τη νέα έκδοση επισκεφτήκαμε τον Βαγγέλη Γκούφα στο σπίτι του, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Είναι ένα σπίτι γεμάτο με πολλές στιγμές της προσωπικής του ιστορίας και των πολλών σημαντικών ανθρώπων με τους οποίους συνδέθηκε στη διαδρομή του. Για όλα φροντίζει η γλυκύτατη σύντροφος της ζωής του, Ναταλία. Ηταν κοντά στο μεσημέρι, και ο Βαγγέλης Γκούφας δεν χάλασε την καθημερινή του συνήθεια, το ουζάκι του. Τα χρόνια μπορεί να έχουν περάσει, είναι 86 χρόνων, διατηρεί όμως πάντα ακμαιότατο το καυστικότατο χιούμορ και την πολύ τρυφερή αθυροστομία του, το σήμα κατατεθέν του.

Οι ιστορίες που έχει να διηγηθεί είναι πάρα πολλές. Αρχίζει από τη στιγμή που πληροφορήθηκε, ευρισκόμενος σ’ έναν σιδηροδρομικό σταθμό της Ελβετίας, καθ’ οδόν προς Παρίσι, το πραξικόπημα του 1967. Ο Βαγγέλης Γκούφας πήγε στο Παρίσι, στο σπίτι του φίλου του Βλάσση Κανιάρη, και από εκεί συνέχισε να στέλνει τα επεισόδια του «Πικρή, μικρή μου αγάπη», με ψευδώνυμο όμως (Βαγγέλης Μιρζάνης), γιατί είχε ανοικτούς λογαριασμούς με το μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος. Είχε κάνει άλλωστε και θητεία στη Μακρόνησο – τέσσερα χρόνια. Ηταν μαζί με τον Νίκο Κούνδουρο, που ήταν ήδη φίλοι από το Πειραματικό. Με συγκίνηση λέει ότι μία από τις σπουδαίες γνωριμίες και φιλίες της ζωής του ήταν ο Μ. Καραγάτσης, εργοδότης του στην ΑΔΕΛ, τη διαφημιστική εταιρεία απ’ όπου βιοποριζόταν ο Βαγγέλης Γκούφας. «Ηταν ένας αγαθότατος, πανέξυπνος και εγγράμματος άνθρωπος», λέει.

Οι πρώτες εκδόσεις

Μας εξηγεί ότι τα επεισόδια του «Πικρή, μικρή μου αγάπη» κυκλοφόρησαν στα περίπτερα, πρώτα σε ολιγοσέλιδα φυλλάδια, από την Εκδοτική Αθηνών, παράλληλα με τη ραδιοφωνική σειρά, ακριβώς επειδή είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Κι αυτά τα φυλλάδια έγιναν κατόπιν τόμοι, πάλι από την Εκδοτική Αθηνών. «Είναι επανέκδοση από τα βιβλία που καταφέραμε να βρούμε», λέει. Πολλοί από τους 16 ή 17 τόμους που είχαν κυκλοφορήσει από την Εκδοτική Αθηνών χάθηκαν. Περίπου 14 έχουν βρεθεί και κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν σε παλαιοβιβλιοπώλες στο Μοναστηράκι. Οσο για τον τρόπο γραφής, είχε μια καρτελοθήκη με όλα τα πρόσωπα, πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές των έργων του. Και έφτιαχνε την ιστορία από πριν, δεν έκανε καθημερινό γράψιμο. Για την ακρίβεια, την αφηγούνταν ο ίδιος σ’ ένα μαγνητόφωνο, στις παλιές μπομπίνες. «Μαγνητοφωνημένα έβγαιναν και μετά πήγαιναν στη δακτυλογράφο».

Ο Βαγγέλης Γκούφας καταπιάστηκε με επιτυχία με πολλά. Εχει υπογράψει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο ελληνικό τραγούδι και 16 από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές ελληνικές σειρές. Και πολλά θεατρικά έργα. Τον ρωτάω τι του άρεσε πιο πολύ, οι στίχοι, το θέατρο ή η διαφήμιση; «Να έβγαζα λεφτά χωρίς να δουλεύω», λέει με τον καυστικό του τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή