Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα πολυνομοσχεδίου είναι αυτή που ξεκινάει με το πολιτικό θερμόμετρο να αναμένεται ότι θα ανέβει στα ύψη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα από τη Βουλή χωρίς απώλειες, με το διακύβευμα να είναι υψηλό και να αγγίζει τουλάχιστον τα 12 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις σημαντικές ενότητες. Πρώτον, τα διαρθρωτικά μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Δεύτερον, τις διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Τρίτον, τις φορολογικές ρυθμίσεις για τις μειώσεις των προστίμων κλπ.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως την Πέμπτη και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και αυτό γιατί για ακόμα μία φορά υπάρχει αυστηρό χρονικό περιθώριο για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup και αυτό δεν είναι άλλο από την 1η Απριλίου. Ημέρα που στην Αθήνα θα βρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin.

Εφόσον η κυβέρνηση περάσει το πολυνομοσχέδιο έως τότε, το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης που αναλογεί στην Ευρωζώνη. Διαθέσιμα για την Ελλάδα είναι 11 δις ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση θα εγκριθεί η εκταμίευση τουλάχιστον των 8,3 δις ευρώ και μάλιστα αναμένεται να διατεθούν σε υποδόσεις που θα συνοδευτούν από την υλοποίηση κάποιων προαπαιτούμενων.

Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εκτιμάται ότι όταν συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο για να εγκρίνει την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα εγκρίνει και την εκταμίευση δύο δόσεων προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 3,6 δις ευρώ. Σε αντίθεση με την Ευρωζώνη, η διάθεση των δανείων θα γίνει εφάπαξ και όχι σε υποδόσεις. Βέβαια και για το Ταμείο θεωρείται προαπαιτούμενο η ψήφιση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.

Ετσι, μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο η Ελλάδα θα αναμένει τουλάχιστον 11,9 δις ευρώ έως τα μέσα Μαίου. Ποσό που σε μεγάλο βαθμό θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας σε ομόλογα που λήγουν στις 20 και 21 Μαίου που ανέρχονται σε περίπου 9 δις ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει το Euroworking Group (η προαπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup), με την Ελλάδα να βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων, αλλά με επίκεντρο τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή