Γενεύη: Η απροσδόκητα ζωηρή Ελβετίδα

Γενεύη: Η απροσδόκητα ζωηρή Ελβετίδα

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολιγοήμερη στάση στη δεύτερη μητρόπολη της Ελβετίας· μια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε ότι εδώ και δουλεύουν -η πόλη συγκεντρώνει τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς του κόσμου-, αλλά και… διασκεδάζουν!

Μάλλον δεν είναι ο πρώτος προορισμός που θα επιλέξει κάποιος, ούτε καν για ένα city break. Και όμως, η Γενεύη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας και έδρα περισσότερων από 200 διεθνών οργανισμών, μπορεί να χαρίσει στον ταξιδιώτη πραγματικά ιδιαίτερες στιγμές.

Χτισμένη στη δυτική όχθη της ομώνυμης λίμνης, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη δεξαμενή γλυκού νερού στην Ευρώπη, αλλά και στις όχθες του ποταμού Ροδανού, η πόλη βρίσκεται μεταξύ των Αλπεων και της οροσειράς Jura.

Με κομψά καταστήματα, ήσυχα πάρκα, πάμπολλα καλά εστιατόρια -όσο περνάει ο καιρός, η Γενεύη μετατρέπεται σε γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας- και περισσότερα από τριάντα μουσεία, αυτή η μικρή μητρόπολη είναι ό,τι πρέπει για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο. Και μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία.

Αν και ανάμεσα σε τόσα βουνά, η ζωή στη Γενεύη επικεντρώνεται γύρω από το νερό. Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές της εικόνες είναι, άλλωστε, το τεράστιο σιντριβάνι, που ονομάζεται Jet d'Eau και πετάει το νερό σε ύψος τρεις φορές μεγαλύτερο από το Αγαλμα της Ελευθερίας (!). Στις όχθες της λίμνης, που με τον ερχομό της άνοιξης και καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σφύζουν από ζωή, με μικρούς και μεγάλους να βολτάρουν και να χαλαρώνουν, συγκεντρώνονται επίσης τα πλέον μοδάτα εστιατόρια και ξενοδοχεία της πόλης, πλάι σε πανέμορφα πάρκα και ζώνες περιπάτου. Σκαρφαλωμένη, πάλι, ψηλότερα, στην αριστερή όχθη του Ροδανού, βρίσκεται η Παλιά Πόλη της Γενεύης, με τον καθεδρικό και το δημαρχείο της. Εδώ, θα περπατήσετε ανάμεσα σε στενά δαιδαλώδη δρομάκια, όπου στεγάζονται υπέροχα καταστήματα με αντίκες, πάμπολλες γκαλερί και ορισμένα από τα πλέον παραδοσιακά μπιστρό της πόλης.

Εάν αναζητάτε κάτι πιο… ζωηρό, κατευθυνθείτε στην Paquis και τη Les Grottes, τις πιο φάνκι γειτονιές της Γενεύης, που εκτείνονται βορειοανατολικά του σταθμού (gare) Cornavin και μέχρι τα πολυτελή ξενοδοχεία της δεξιάς όχθης της λίμνης. Εδώ θα περπατήσετε στη Red Light District και θα βρείτε τα καλύτερα έθνικ εστιατόρια και μπαρ της πόλης. Επίσης, μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα από το γεμάτο χρώματα κτίριο Schtrumpfs, που βρίσκεται στον αρ. 23-29 της Rue Louis-Favre στη Les Grottes. Πρόκειται για ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που σχεδιάστηκε από τρεις αρχιτέκτονες, αποφασισμένους να φτιάξουν το πιο αντισυμβατικό κτίριο της Γενεύης. Και το κατάφεραν. Το αποτέλεσμα φέρνει ολίγον από Γκαουντί και πρέπει να το δείτε για να το κατανοήσετε -και να το… πιστέψετε- στην άψογη, κατά τα άλλα, Ελβετίδα Γενεύη.

Ανάλογα, τέλος, με τις ημέρες που έχετε στη διάθεσή σας, μπορείτε να πάρετε το τραμ για την Carouge, το προάστιο της Γενεύης που αναπτύχθηκε μετά το 1754, όταν πέρασε στην κυριότητα του βασιλείου της Σαρδηνίας. Εδώ θα πάρετε μια μικρή γεύση Μεσογείου, παρότι απέχει πολύ από τη θάλασσα. Τη μικρή αυτή πόλη σχεδίασαν αρχιτέκτονες από το Τορίνο, με κύριο χαρακτηριστικό τα χαμηλά σπίτια με τις στοές που βγαίνουν σε κήπους, ενώ έχει επίσης πλατείες γεμάτες καφέ (α λα ιταλικά) και πολυσύχναστους στενούς δρόμους με μοντέρνα καταστήματα, αντικερί, γκαλερί, εστιατόρια και μπιστρό.

Πως πάμε

Με απευθείας πτήση της Swiss International Air Lines από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία πετάει στη Γενεύη 4 φορές την ημέρα από την Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες ή κρατήσεις επισκεφτείτε το swiss.com.

Στα πρακτικά, το αεροδρόμιο απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης, ενώ σε γενικές γραμμές θα κινηθείτε πεζή. Οσο για τη διαμονή και το φαγητό, με μια προσεκτική έρευνα στο Διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να πετύχετε πραγματικά καλές τιμές.

Top 10 της Γενεύης

1/Η Λίμνη. Περπατήστε στις όχθες της και το καλοκαίρι κάντε μια βουτιά στο Bains de Paquis ή απλώς χαλαρώστε σε ένα από τα πάρκα ή καφέ δίπλα της. Κι αν θέλετε να απολαύσετε μια διαφορετική όψη της πόλης, επιλέξτε μια ωριαία ή δίωρη κρουαζιέρα στα γλυκά νερά της.

2/Η Παλιά Πόλη. Κάντε μια στάση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια περιπλανηθείτε στους δαιδαλώδεις πλακόστρωτους δρόμους. Επισκεφτείτε το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας ή το Maison Tavel, το παλαιότερο σπίτι της πόλης.

3/Το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και το Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού. Ακολουθήστε το τουρ της ευρωπαϊκής έδρας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Δείτε τα πολλά και ενδιαφέροντα γλυπτά που κοσμούν το χώρο, μεταξύ αυτών και τη «Σπασμένη καρέκλα», που βρίσκεται στην Place des Nations, προς τιμήν των θυμάτων από νάρκες.

4/Carouge. Το προάστιο της Γενεύης που, όπως είπαμε και παραπάνω, θα επισκεφτείτε για τη μεσογειακή του ατμόσφαιρα, τα καταστήματα, τις γκαλερί, τα καφέ και… τα φημισμένα τζαζ κλαμπ.

5/Bastions Park και Place Neuve. Χαρείτε το πάρκο, παίξτε σκάκι στις τεράστιες σκακιέρες του ή πιείτε το ρόφημά σας στο υπαίθριο καφέ και έπειτα περάστε τις πύλες του Place Neuve, που αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκθεσιακούς χώρους της Γενεύης.

6/Χαζέψτε τις βιτρίνες των Rue de Rive και Rue du Rhone. Πρόκειται για τους πιο ακριβούς δρόμους της πόλης, με καταστήματα που πωλούν τις πλέον φημισμένες φίρμες του κόσμου, αλλά και πάμπολλα κοσμηματοπωλεία. Γι' αυτό, είναι προτιμότερο να αποφύγετε να κοιτάξετε τις τιμές. Στα καφέ της παρακείμενης Place du Molard και της Place de la Fusterie συχνάζει η υψηλή κοινωνία της Γενεύης.

7/Paquis και Les Grottes. Και για τις δύο αυτές πολυσύχναστες, φάνκι ίσως και μποέμ, γειτονιές έγινε λόγος παραπάνω. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περπατήσετε σε αυτές.

8/Υπαίθρια αγορά Plainpalais. Λειτουργεί κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Αντίκες, second hand δίσκοι, vintage ρούχα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε θα το βρείτε εδώ σε πραγματικά χαμηλές τιμές.

9/Saleve. Πρόκειται για το βουνό που έχει ως φόντο η Γενεύη, το οποίο όμως ανήκει στη Γαλλία. Εδώ, σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη, θα ανεβείτε με τελεφερίκ, για να απολαύσετε τόσο την πανοραμική θέα της Γενεύης όσο και τις Αλπεις που υψώνονται απέναντι.

10/Ρίξτε το έξω. Πάρτε λεωφορείο από τον κεντρικό σταθμό (gare) Routiere και κάντε μια ημερήσια εκδρομή στην ελβετική ορεινή ενδοχώρα. Στο www.gare-routiere.com θα βρείτε όλους τους προορισμούς και τα δρομολόγια των λεωφορείων, για να οργανώσετε την εξόρμησή σας.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή