Ομιλος Πειραιώς και Alpha Bank ξεκίνησαν τις αυξήσεις κεφαλαίου

Ομιλος Πειραιώς και Alpha Bank ξεκίνησαν τις αυξήσεις κεφαλαίου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξαν αργά χθες το απόγευμα τα βιβλία προσφορών για τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 1,75 δισ. ευρώ και της Alpha Bank, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα βιβλία θα κλείσουν το αργότερο σήμερα το βράδυ, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα καθοριστεί από τη ζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank είναι πλήρως καλυμμένη από τους αναδόχους, ενώ στελέχη της τράπεζας εκτιμούν ότι η τιμή των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα της τρέχουσας.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πολύ μεγάλο και στελέχη των δύο τραπεζών προδικάζουν ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει σημαντικά την προσφορά.

Χθες, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 0,703 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες κατά 4,71%, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,02 ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 1,46%.

Στελέχη της Alpha Bank που τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν περιοδεία στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιταλία) σημειώνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εντυπωσιακό και πηγάζει από την πεποίθηση των ξένων ότι παρά τις όποιες βραχυχρόνιες πολιτικές διαφωνίες η οικονομία έπειτα από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης βρίσκεται σε πορεία επανόδου σε ανοδική τροχιά. Η ανάκαμψη της οικονομίας, όπως θεωρούν, θα έχει μεγάλη θετική επίδραση στο τραπεζικό σύστημα. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι στις παρουσιάσεις συμμετείχαν και θεσμικά χαρτοφυλάκια που είχαν πάψει να ασχολούνται, από το 2009, με την Ελλάδα εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Επιπλέον σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, οι ξένοι πιστώνουν στη διοίκηση τις κινήσεις της κατά τη διάρκεια της κρίσης που είχαν ως αποτέλεσμα η τράπεζα να είναι λιγότερο εκτεθειμένη, με τελικό αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιπτώσεων για τους παλαιούς μετόχους. Οπως σημειώνουν στελέχη της Alpha, στην παρούσα συγκυρία, η τράπεζα θα μπορούσε να αντλήσει σημαντικά υψηλότερα ποσά ωστόσο προκρίθηκε μια πιο συντηρητική προσέγγιση προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξία των παλαιών μετόχων. Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών διαπίστωσε επίσης επιτελείο της Τράπεζας Πειραιώς που «όργωσε» τις προηγούμενες ημέρες Ευρώπη και Αμερική τόσο για την αύξηση κεφαλαίου όσο και για την ομολογιακή έκδοση. Το ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε στην υπερκάλυψη κατά 6 φορές της ομολογιακής έκδοσης: η τράπεζα ζητούσε περίπου 500 εκατ. ευρώ και προσφέρθηκαν 3 δισ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκιο 5% σημαντικά χαμηλότερο του αναμενόμενου. Οπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον που υπερκαλύπτει το ζητούμενο ποσό. Σημειώνεται ότι η συναλλαγή, δηλαδή η ολοκλήρωση των αυξήσεων, θα οριστικοποιηθεί μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή 28 Μαρτίου. Ωστόσο, πρόκειται για τυπικό ζήτημα, καθώς οι αυξήσεις έχουν εγκριθεί από το ΤΧΣ που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή