Ρολά επ’ αόριστον στα φαρμακεία

Ρολά επ’ αόριστον στα φαρμακεία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση – φαρμακοποιοί, με τους δεύτερους να προσανατολίζονται σε απεργία διαρκείας με αφορμή διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και ανατρέπουν τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάλεσε χθες τους συλλόγους-μέλη του να κλείσουν τα φαρμακεία από αύριο το πρωί. Νεότερα αναμένονται από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται εντόνως για μία σειρά διατάξεων που, όπως σημειώνουν, ανοίγουν τον δρόμο για δημιουργία «αλυσίδων», αλλά και για τη λειτουργία φαρμακείων εντός σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή και ο στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως τη Δευτέρα, περιλαμβάνεται διάταξη που επιτρέπει σε φαρμακοποιούς να κατέχουν περισσότερες της μιας άδειες ίδρυσης φαρμακείου, ενώ αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συνιδιοκτησίας στις περιπτώσεις συμπράξεων φαρμακοποιών. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, ακόμα και σούπερ μάρκετ, ενώ αίρεται η απαίτηση για ελάχιστο εμβαδόν του φαρμακείου. Παράλληλα, στο κείμενο πολυνομοσχεδίου που ήρθε σε γνώση των φαρμακοποιών προβλέπεται η κατάργηση των χωροταξικών κριτηρίων ίδρυσης φαρμακείων, γεγονός που, όπως τονίζουν, εγκυμονεί τον κίνδυνο συγκέντρωσης όλων των φαρμακείων στο κέντρο.

Τέλος, αλλαγές προβλέπονται και στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη «ελευθερία» κινήσεων σε φαρμακεία που ακολουθούν το «διευρυμένο ωράριο» (λειτουργούν και απογεύματα Δευτέρας – Τετάρτης και τα Σάββατα), σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που θα ακολουθούν, ενώ απελευθερώνει και τη λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο – στο πρότυπο που εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς δήμους της χώρας, π.χ. στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο στην Αττική «διευρυμένη λειτουργία» έχουν δηλώσει περίπου 500 φαρμακεία και κάθε ημέρα, πλην των εφημερευόντων, μένουν ανοιχτά έως τις 11 το βράδυ περίπου 70 φαρμακεία.

Χθες ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σε δηλώσεις του, εμφανώς οργισμένος, έκανε λόγο για διατάξεις «έξω από κάθε λογική» και σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των υπουργών Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αποσύρουν άμεσα τις διατάξεις, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις διαρκείας. Οπως τόνισε, «τα φαρμακεία δεν θα πάνε σαν πρόβατα σε σφαγή. Οσοι θέλουν φάρμακα ας πάνε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη, αλλά και των βουλευτών που σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Γεωργιάδη, επιβεβαιώθηκαν οι προωθούμενες αλλαγές, ενώ εκφράστηκε από την πλευρά του υπουργού Υγείας η διαφωνία για ορισμένες από αυτές. Κατόπιν τούτου, ο κ. Θεοδοσιάδης επέρριψε τις ευθύνες κυρίως στον κ. Χατζηδάκη και ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη «να μην αποδεχθεί αυτές τις διατάξεις, διαφορετικά υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης». Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την «αποστασιοποίηση» της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα συμμετείχαν στελέχη του υπ. Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή