«Κίτρινη κάρτα» έβγαλε ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για τον διαγωνισμό PISA

«Κίτρινη κάρτα» έβγαλε ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για τον διαγωνισμό PISA

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απoβολή από τον σημαντικό διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ το 2015 κινδυνεύει η Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Παιδείας ολιγώρησε στην προετοιμασία του διαγωνισμού που μετέχουν 15χρονοι μαθητές από 65 χώρες του πλανήτη. Ετσι, ενώ η πιλοτική φάση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο, η ηγεσία του υπ. Παιδείας… αγρόν ηγόρασε. Κατ’ αρχήν, η Ελλάδα ελπίζει να τη… γλιτώσει με την προειδοποιητική κίτρινη κάρτα από τον ΟΟΣΑ, η οποία αποτελεί βέβαια ένα ηχηρό χαστούκι για τη χώρα μας, καθώς εξετάζεται η πιλοτική φάση να μετατεθεί μόνο για την Ελλάδα τον Οκτώβριο. Πρόκειται για απόφαση του ΟΟΣΑ που εκθέτει τη χώρα, αφού ανάλογη πρόνοια ελήφθη το 2009 για τις χώρες που μετείχαν τότε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό PISA και ήθελαν χρόνο προετοιμασίας.

Ομως, η χώρα μας είναι παλιό μέλος του διαγωνισμού PISA, αφού μετείχε για πρώτη φορά το 2000, και έκτοτε σε όλους τους μετέπειτα διαγωνισμούς των 2003, 2006, 2009 και 2012. Η πολιτική ευθύνη του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είναι απόλυτη, καθώς είχε ενημερωθεί για την καθυστέρηση με δύο επιστολές μέσα στο 2014 από την εθνική διαχειρίστρια στο πρόγραμμα PISA και επίκουρο καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χρύσα Σοφιανοπούλου.

Η έρευνα PISA μετρά τις γνώσεις και τις δεξιότητες των 15χρονων μαθητών στην Κατανόηση Κειμένου, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες και «αξιολογεί κυρίως κατά πόσο οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους είναι σημαντικές για την πλήρη και ενεργό συμμετοχή τους στις σύγχρονες κοινωνίες» όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ο διαγωνισμός γίνεται από το 2000 ανά τριετία και το 2012 μετείχαν 65 χώρες (34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και 31 συνεργαζόμενες) που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας. Αξιολογήθηκαν 510.000 15χρονοι μαθητές (αντιπροσωπευτικό δείγμα των 28 εκατ. 15χρονων των 65 χωρών). Από την Ελλάδα μετείχαν 5.000 15χρονοι από 192 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Του κάθε διαγωνισμού προηγείται πιλοτική φάση, κατά την οποία οι εθνικοί διαχειριστές του PISA μαζί με τους αρμοδίους του ΟΟΣΑ ελέγχουν τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και τεχνικά ζητήματα. Ο επόμενος διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2015 και η πιλοτική του φάση είχε οριστεί για τον φετινό Μάρτιο και Απρίλιο. Εγγραφο, από τις 13 Δεκεμβρίου 2013, του γ.γ. υπ. Παιδείας κ. Αθανάσιου Κυριαζή προς τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες θα ενημέρωναν τα σχολεία, ανέφερε ότι «στη χώρα μας η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από 4 Μαρτίου 2014 έως και 11 Απριλίου 2014 και θα συμμετάσχουν 42 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής. Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτική».

Οπως τόνισε στην «Κ» η κ. Σοφιανοπούλου, «η ερευνητική ομάδα του PISA δούλεψε με πολύ κόπο τους τελευταίους μήνες, είχε άψογη συνεργασία με τα σχολεία του δείγματος και βρήκε λύσεις στα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων όπου θα γινόταν η έρευνα». Ομως, τα μηνύματα της αδιαφορίας του υπουργείου Παιδείας για τον διαγωνισμό ήταν εμφανή από τα μέσα Γενάρη, με αποτέλεσμα η ίδια να στείλει επιστολή στον κ. Αρβανιτόπουλο στις 20 Ιανουαρίου. Ακολούθησε νέα επιστολή στα μέσα Μαρτίου, πριν από την τελική εμπλοκή με τον ΟΟΣΑ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σωτήρης Γκλαβάς απέδωσε, μιλώντας στην «Κ», τη μετάθεσή του στην πρόθεση για καλύτερη προετοιμασία της χώρας. Ομως, ποιος ο λόγος της επιστολής του κ. Κυριαζή στις 13/12/2013; Οι διεργασίες των προηγούμενων ημερών για να «διασωθεί» η Ελλάδα με μία κίτρινη κάρτα, αποδεικνύουν τους ουσιαστικούς λόγους για το…χαστούκι από τον ΟΟΣΑ.

Και οι ενήλικες μετρούν δεξιότητες

Το κόστος της πιλοτικής φάσης του PISA στα 42 σχολεία της Αττικής είχε υπολογισθεί σε περί τις 6.500 ευρώ (π.χ. εκτύπωση ερωτηματολογίων, αγορά usb στικ, αποστολές υλικού) – ποσό που θεωρείται χαμηλό. Και όμως, το υπουργείο Παιδείας δεν μερίμνησε να καλύψει τις ανάγκες σε κονδύλια αλλά και σε προσωπικό (π.χ. τεχνικό πληροφορικής για διαχείριση δεδομένων, καθώς η πιλοτική φάση θα οργανωθεί στα σχολεία και ηλεκτρονικά και έντυπα, ενώ ο κύριος διαγωνισμός το 2015 μόνο ηλεκτρονικά).

Την ίδια στιγμή βέβαια, οργανώνεται στην Ελλάδα το PIAAC, δηλαδή το Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων, όπως ονομάζεται από τον ΟΟΣΑ το αντίστοιχο του PISA για τους ενήλικες. Στο πλαίσιο του PIAAC συλλέγονται δεδομένα σχετικά με την εκπαίδευση, την επαγγελματική εμπειρία και τις δεξιότητες του ενήλικου (έως 65 ετών) πληθυσμού της χώρας και το πρόγραμμα μελετά τον βαθμό στον οποίο ο πληθυσμός έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εργασιακής και κοινωνικής ζωής. Η έναρξη του PIAAC στην Ελλάδα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 31/3 και για έξοδα προβολής του έχουν υπολογισθεί 20.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή