Υπερκαλύφθηκαν με ευκολία οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank και της Πειραιώς

Υπερκαλύφθηκαν με ευκολία οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank και της Πειραιώς

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 1,2 δισ. ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Τα βιβλία προσφορών των δύο τραπεζών «έκλεισαν» μέσα σε λίγες ώρες, ενώ οι ξένοι επενδυτές προσέφεραν συνολικά κεφάλαια 5,4 δισ. ευρώ έναντι 2,95 δισ. ευρώ που ζητούσαν οι δύο τράπεζες.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι η έκδοση της Alpha Bank έκλεισε πριν από το μεσημέρι της Τρίτης και στελέχη της τράπεζας από νωρίς διαμήνυσαν ότι δεν θα γίνονται δεκτές προτάσεις σε τιμή χαμηλότερη των 0,65 ευρώ που αντιστοιχεί σε μικρό discount 7,1% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας (0,7 ευρώ). Συνολικά οι επενδυτές προσέφεραν κεφάλαια ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε προσφορά μετοχών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της αύξησης θα εκδοθούν 1.846.153.846 νέες μετοχές, οι οποίες θα διατεθούν στην τιμή των 0,65 ευρώ ανά μετοχή. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πρέπει να ληφθεί η σχετική απόφαση από την αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων, κάτι όμως που θεωρείται δεδομένο. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank θα συρρικνωθεί στο περίπου 69,9% από 81,7% που είναι σήμερα.

Ισχυρότατο ήταν το ενδιαφέρον και για την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς. Ξένοι επενδυτές προσέφεραν κεφάλαια 3 δισ. ευρώ έναντι 1,75 δισ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα. Οπως ανακοινώθηκε θα εκδοθούν 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές, οι οποίες θα διατεθούν στους επενδυτές στην τιμή των 1,70 ευρώ ανά μετοχή. Σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (2,02 ευρώ), οι νέες μετοχές διατέθηκαν με discount 15,8% ωστόσο η τιμή διάθεσης (1,7 ευρώ) αντιστοιχεί στο 1,14 της λογιστικής αξίας. Σημειώνεται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας για τη λήψη της σχετικής απόφασης και την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Θα ακολουθήσει νέα προσφορά, 102.941.176 νέων κοινών μετοχών, στην τιμή των 1,7 ευρώ ανά μετοχή που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα. Από την έκδοση αυτή θα αντληθούν επιπλέον 175 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς θα μειωθεί από περίπου 80% σήμερα στο 67%.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων οι δύο τράπεζες πραγματοποιούν ένα μεγάλο βήμα για την επιτάχυνση της επιστροφής τους σε ιδιωτικά χέρια. Τράπεζα Πειραιώς και Αlpha Bank όχι μόνο διευρύνουν αποφασιστικά τη μετοχική τους βάση με αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής αλλά προχωρούν και στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου.

Δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό για τους κατόχους warrants

Η αύξηση κεφαλαίου τόσο της Alpha Bank όσο και της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία κάλυψαν ξένοι επενδυτές, δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό για τους παλαιούς μετόχους και τους κατόχους των warrants (δικαιωμάτων).

Οι παλαιοί μέτοχοι των δύο τραπεζών υφίστανται μια μικρή απομείωση της τάξης του 15%, ωστόσο πλέον και οι δύο τράπεζες έχουν κατά πολύ ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, ενώ έχουν «ξεμπλέξει» με τον βραχνά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία προσαρμογή στην τιμή της μετοχής εξαιτίας της αύξησης κεφαλαίου. Δηλαδή, η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα πραγματοποιηθεί χωρίς αλλαγή στη χρηματιστηριακή τιμή.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στον απόηχο της μεγάλης επιτυχίας της αύξησης, η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε έντονα ανοδικά, αποκομίζοντας κέρδη κατά 4,29%. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας το ενδιαφέρον τροφοδοτήθηκε κυρίως από ξένους επενδυτές που δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν όσες μετοχές επιθυμούσαν μέσω της αύξησης κεφαλαίου. «Αλμα» κατά 12,74% σημείωσε το warrant της Alpha Bank το οποίο δίνει το δικαίωμα αγοράς μετοχών της τράπεζας στα επίπεδα των 0,44 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 5,94% και έκλεισε στα 1,9 ευρώ. Αντίθετα μεγάλα κέρδη κατά 9,15% αποκόμισε το warrant της τράπεζας το οποίο δίνει στους κατόχους το δικαίωμα αγοράς των μετοχών της τράπεζας στην τιμή των 1,7 ευρώ. Η μεγάλη άνοδος αποδίδεται σε αγορές από ξένους επενδυτές οι οποίοι επιδίωκαν να αποκτήσουν περισσότερες μετοχές μέσω της αύξησης κεφαλαίου, χωρίς να τα καταφέρουν.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το νέο νομοσχέδιο για τις τράπεζες το οποίο είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί αύριο Παρασκευή και θα αποτελεί τμήμα του πολυνομοσχεδίου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Το νομοσχέδιο θα περιγράφει τον τρόπο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που θα δίνει ευελιξία στο ΤΧΣ ώστε να αξιοποιεί τα εργαλεία της αγοράς για να πετύχει την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Μεταξύ άλλων το ΤΧΣ θα μπορεί να υποβάλει δημόσια πρόταση στους κατόχους των warrants, με στόχο να αποκτήσει μετοχές των τραπεζών και να προχωρήσει ταχύτερα στη διάθεσή τους σε επενδυτές. Για τις τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις ή η εξαγορά των warrants θα πρέπει να υπάρχει εκτίμηση δύο ανεξάρτητων συμβούλων.

Η προοπτική αυτή δημιουργεί προσδοκίες στους κατόχους warrants και τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους σχετικούς τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή