Ακυρη η απαγόρευση του Τwitter

Ακυρη η απαγόρευση του Τwitter

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΑΓΚΥΡΑ. Δικαστήριο της Αγκυρας ακύρωσε την απαγόρευση του Τwitter στην Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν δύναται να εφαρμόσει την απόφαση μετά τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

Μέσω Τwitter διακινούνται στην Τουρκία ηχογραφημένες συνομιλίες οι οποίες φέρεται ότι εμπλέκουν στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης σε υποθέσεις διαφθοράς. Η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει λόγο για «μοντάζ» και ουδείς έως τώρα έχει κατορθώσει να εξακριβώσει την αυθεντικότητα των συνομιλιών.

«Τουίτερ, μουίτερ, θα τα ξεριζώσω όλα», είχε πει επί λέξει ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, δήλωση που ακολουθήθηκε με δικαστική απόφαση για μπλοκάρισμα του Τwitter στη χώρα. Η απαγόρευση ξεκίνησε μια «τεχνολογική κούρσα» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους χρήστες του μέσου, με τα αυστηρότερα μέτρα απαγόρευσης να καταρρίπτονται από όλο και πιο προηγμένες τεχνολογικές λύσεις.

Χθες, δικαστήριο της Αγκυρας έκανε δεκτή την προσφυγή του δικηγορικού συλλόγου ενάντια στην απαγόρευση του μέσου. Το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού δήλωσε ότι η αρχή τηλεπικοινωνιών έχει περιθώριο τριάντα ημερών προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση ή να ασκήσει έφεση.

Πριν εκδοθεί η απόφαση, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει το Τwitter ότι «απειλεί την εθνική ασφάλεια». «Το πρόβλημά μας δεν είναι το ίδιο το Τwitter αλλά η προσέγγισή του. Απειλείτε την εθνική ασφάλεια της χώρας μου», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη, με φωνή στην οποία αποτυπώθηκε η κόπωση της προεκλογικής εκστρατείας.

Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προέτρεψε την αρχή τηλεπικοινωνιών να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση. «Σεβόμαστε τις αποφάσεις του δικαστηρίου, όπως προστάζει το Σύνταγμα», δήλωσε ο Αρίντς, ο οποίος θεωρείται λιγότερο πολωτική φυσιογνωμία από τον Ερντογάν. «Μπορεί να μη μας αρέσουν, αλλά τις εφαρμόζουμε. Αν η απόφαση ισχύει, τότε είναι προφανές τι πρέπει να κάνει η αρχή τηλεπικοινωνιών».

Η απαγόρευση του μέσου στην Τουρκία βασίστηκε σε δικαστικές αποφάσεις που χαρακτήριζαν παράνομο το περιεχόμενο τριών λογαριασμών. Το Τwitter συμμορφώθηκε με την απομάκρυνση δύο εκ των τριών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, παραβίαζαν τους κανόνες της εταιρείας. Ο τρίτος λογαριασμός όμως περιείχε αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου και το Τwitter προσέφυγε στα δικαστήρια της Τουρκίας εναντίον της απόφασης. Οι αναρτήσεις αφορούσαν τις κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος υπουργών.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία που χρησιμοποιούν το Twitter για να ακουστεί η φωνή τους παρεμποδίζονται να το πράξουν», είπε το στέλεχος της εταιρείας Βιτζάγια Γκάντε. Ως την απαγόρευση, το Τwitter είχε στην Τουρκία 12 εκατομμύρια χρήστες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο αριθμός των tweets (σύντομες εγγραφές στο Τwitter) από την Τουρκία έχει μειωθεί κατά 50% μετά την απαγόρευση του μέσου.

Λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η τουρκική κυβέρνηση ανέβασε χθες τους τόνους απέναντι στη Συρία, η οποία κατηγορεί την Τουρκία ότι προσφέρει πλήρη κάλυψη στους αντάρτες. «Καμία ομάδα στη Συρία -ούτε η κυβέρνηση- δεν πρέπει να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από το Ικόνιο. «Η Τουρκία δεν διστάζει ποτέ να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Ζαμάν» έχει στηλιτεύσει τους υψηλούς τόνους στην εξωτερική πολιτική ως «στάχτη στα μάτια» ενόψει εκλογών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή