Ενα «σπίτι» για τη Μαρία Κάλλας στην Αθήνα

Ενα «σπίτι» για τη Μαρία Κάλλας στην Αθήνα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πραγματικά πολύ καλή είδηση: έως τους τελευταίους μήνες του 2015 θα έχει ανοίξει το Μουσείο Μαρία Κάλλας σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Μητροπόλεως 44. Την ερχόμενη Τετάρτη παρουσιάζεται η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, που συνυπογράφουν η Ερατώ Κουτσουδάκη, η Ανδρομάχη Γκαζή και ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης. Οσοι είχαν την ευκαιρία να τη δουν, κάνουν λόγο για μια υψηλού επιπέδου δουλειά, που εκτός όλων των άλλων μαρτυρεί τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί σε μια υπόθεση σύνθετη και όχι ιδιαίτερα κολακευτική για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική Πολιτεία διαχειρίζεται την υπεραξία της διάσημης Ελληνίδας.

Κρατάμε, όμως, το γεγονός ότι μέσα στην επόμενη χρονιά η Αθήνα θα αποκτήσει επιτέλους ένα χώρο, στον οποίο η πιο γνωστή σύγχρονη Ελληνίδα θα τιμάται με τον τρόπο που της αξίζει. Ταυτόχρονα, η πόλη και η τουριστική της αγορά αναμένεται να επωφεληθούν από την προσθήκη ενός μουσείου που θα φέρει το όνομα ενός τόσο ισχυρού και αναγνωρίσιμου brand name και που υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσελκύσει από μόνο του θαυμαστές από όλο τον κόσμο.

Η υλοποίηση του μουσείου οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Ο πυρήνας της συλλογής που αποκτήθηκε παλαιότερα από τον Δήμο Αθηναίων ύστερα από δημοπρασία δεν αξιοποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο χώρος που τη φιλοξενούσε, σε αεροφυλάκιο της Τεχνόπολης, να μη διαμορφωθεί ποτέ σε μουσείο και να μην καταστεί επισκέψιμος στο κοινό. Το 2010 και επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε έναντι επτά εκατομμυρίων ευρώ το διατηρητέο, μεσοπολεμικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως. Η συμφωνία με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο να μεταστεγασθεί εκεί το Θεατρικό Μουσείο δεν προχώρησε ποτέ. Η σχετική σύμβαση έληξε το καλοκαίρι του 2013 με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ο χώρος. Ετσι προέκυψε η ιδέα να μεταφερθεί εκεί η συλλογή Κάλλας.

Καθώς οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν, η ανακοίνωση της παρουσίασης της μελέτης για το νέο μουσείο αντιμετωπίστηκε από ορισμένους με καχυποψία. Η πρόεδρος της «Τεχνόπολις», Αγγελική Αντωνοπούλου, σπεύδει να υπερασπιστεί τη δημοτική αρχή, αλλά και τον εαυτό της. «Πρώτον, είναι μια υπόθεση που κυνηγάμε εδώ και δύο, τουλάχιστον, χρόνια, όταν κρίναμε πως η θέση του Μουσείου Κάλλας δεν θα μπορούσε να είναι στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης καθώς δύσκολα θα μπορούσε να συνυπάρξει με το Μουσείο Φωταερίου, που σχεδιάζαμε τότε και εγκαινιάστηκε πέρυσι. Η απόφαση για τη Μητροπόλεως ελήφθη το 2013, αλλά έπρεπε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Επίσης, να δηλώσω ότι δεν θα είμαι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές και αυτό που σας λέω έχει κάποια σημασία, καθώς είμαι η project manager του έργου». Aυτήν την εποχή «τρέχουν» οι διαδικασίες για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.

Το τριώροφο κτίριο της οδού Μητροπόλεως (το παλιό ξενοδοχείο Royal, σχεδιασμένο τη δεκαετία του ’30) αποκαταστάθηκε το 2000 για να φιλοξενήσει χρήσεις γραφείων, επομένως θα πρέπει να υποστεί ορισμένες μετατροπές έτσι ώστε να υποστηρίξει μουσειακές λειτουργίες. Στο ισόγειο θα διαμορφωθεί μπιστρό και πωλητήριο (το πρώτο, με την εύγλωττη επωνυμία La Divina) ενώ στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο θα αναπτυχθούν οι χώροι της μόνιμης συλλογής. Η Ερατώ Κουτσουδάκη μού εξηγεί πως η συλλογή δεν θα είναι το «δυνατό χαρτί» του μουσείου. «Το μουσείο θα διαρθρωθεί γύρω από την προσωπικότητα της Κάλλας, κορμός του θα είναι η ίδια η φωνή της μέσα από ηχογραφήσεις, κοντσέρτα, συνεντεύξεις κ.λπ.». Στον προνομιακό τρίτο όροφο, με την απαράμιλλη θέα προς την Ακρόπολη, θα λειτουργήσουν mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες. Ο χώρος με τη βεράντα θα μπορεί να επινοικιαστεί για κλειστά δείπνα, χρηματοδοτώντας σε ένα σημαντικό βαθμό την ίδια τη λειτουργία του μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή