Στο Ευρωδικαστήριο για την καρέτα καρέτα

Στο Ευρωδικαστήριο για την καρέτα καρέτα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο «χαστούκι» στην Ελλάδα για τις κακές επιδόσεις της στην προστασία του περιβάλλοντος. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο για την αδυναμία της να προστατεύσει τον οικοτόπο της καρέτα καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από το «πλήθος σχεδίων ανάπτυξης και τις κατασκευαστικές δραστηριότητες που γίνονται ανεκτά και αδειοδοτούνται».

Η οργάνωση Αρχέλων δραστηριοποιείται στην περιοχή ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Η κύρια περιοχή ωοτοκίας ξεκινά από τις εκβολές της Νέδας και τελειώνει στο Καλό Νερό», εξηγεί η κ. Παναγιώτα Θεοδώρου, συντονίστρια του προγράμματος Πελοποννήσου της οργάνωσης. «Τα προβλήματα στη ζώνη αυτή είναι πολλά. Παράνομα έργα οδοποιίας, που καταστρέφουν τμήματα των οικοτόπων, καντίνες που μετατρέπονται σε μπαρ τα βράδια, ομπρέλες και ξαπλώστρες που καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματα της παραλίας, αυθαίρετες κατασκευές, έντονος φωτισμός. Μάλιστα το 2011 ξεκίνησαν σε ένα σημείο εργασίες για την κατασκευή 50 κατοικιών, καταστρέφοντας τις αμμοθίνες».

Ο Αρχέλων και η οργάνωση Medasset κατέθεσαν αναφορές στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη Σύμβαση της Βέρνης για τη Βιοποικιλότητα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσουν την καταστροφή. «Τελικά, η κινητοποίηση απέδωσε καρπούς», λέει ο διευθυντής της Medasset, Κώστας Γριμάνης. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε κάποια πρώτα μέτρα: το 2013 δεν έδωσε άδειες σε καντίνες και επέβαλε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε τμήμα της έκτασης, ενώ προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός προστατευτικού πλαισίου. Τους τελευταίους μήνες, όμως, η υπόθεση ατόνησε και πάλι».

Η Επιτροπή εξέφρασε πρώτα τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2011. Η Ελλάδα κατάρτισε πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του, ωστόσο σχεδόν δύο έτη μετά την εκπόνηση του προγράμματος, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. «Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι οικότοποι των χελωνών. Δεδομένου ότι η περίοδος φωλεοποίησης για το 2014 πρόκειται να ξεκινήσει, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε.», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί πώς ούτε ένα (!) από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχει εκδώσει η Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας δεν έχει εκτελεστεί. Επίσης, ότι οι δήμοι της περιοχής υπερασπίζονται τη σημερινή άναρχη κατάσταση και μάλιστα προτείνουν… να αναλάβουν τη διαχείριση του φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης ζώνης!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή