Κινητικότητα στο ρευστό σκηνικό δεξιά της Ν.Δ.

Κινητικότητα στο ρευστό σκηνικό δεξιά της Ν.Δ.

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονότατη κινητικότητα καταγράφεται στα δεξιά της Ν.Δ., όπου πρόσωπα και διάσπαρτες δυνάμεις προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό που θα τους διασφαλίσει την πολιτική τους επιβίωση σε μία συγκυρία όπου η μεν κυβερνητική παράταξη δοκιμάζει την αντοχή της στα «σαράκια» των μνημονίων, η δε Χρυσή Αυγή κλυδωνίζεται λόγω των ραγδαίων δικαστικών εξελίξεων.

Το τοπίο παραμένει θολό και κατά γενική εκτίμηση, οι πρόσφατες αιφνιδιαστικές ανεξαρτητοποιήσεις δύο βουλευτών στο κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου δεν είναι παρά η κορυφή όσων συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο που εκτείνεται από τα δεξιά της Ν.Δ. ώς τις παρυφές της Χρυσής Αυγής. Ολοι μιλούν με όλους και το μόνο στο οποίο μετά βεβαιότητας συμφωνούν είναι ότι τους επόμενους μήνες, πιθανότατα και πριν από τις εθνικές εκλογές, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση αρκετών κοινοβουλευτικών ομάδων.

Τον τόνο την εβδομάδα που πέρασε, έδωσαν οι εξελίξεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ). Ο κ. Καμμένος επιχείρησε να κλείσει τις ρωγμές που άνοιξε η ανεξαρτητοποίηση των Κ. Γιοβανόπουλου και Χρ. Γιαταγάνα και κυρίως να αποτρέψει νέες αποσκιρτήσεις, με το γνωστό τρόπο: υψηλών τόνων ρητορική και καταγγελίες περί αποστατών και σχέδιο «αποψίλωσης» του κόμματός του. Ωστόσο, δύο μόλις μήνες πριν από τις διπλές κάλπες του Μαΐου, το κλίμα στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ είναι εκρηκτικό, με τις φήμες περί επικείμενης ανεξαρτητοποίησης και άλλου βουλευτή να επιμένουν παρά τις διαψεύσεις, τον προβληματισμό για την πολιτική και τις θέσεις του κόμματος να διευρύνεται, τους βουλευτές να αλληλοκαρφώνονται δημοσίως και την ηγετική ομάδα να μιλάει για οργανωμένο σχέδιο. Μάλιστα, στελέχη που στηρίζουν τον κ. Καμμένο εμφανίζουν τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Αχαΐας Γ. Νταβρή, ως υποκινητή των πρόσφατων εξελίξεων, και αποδίδουν στους πρώην συναγωνιστές τους πρόθεση συνεργασίας με τη Ν.Δ., την οποία πάντως ο ίδιος αρνείται.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα σενάρια περί νέας αποχώρησης «φωτογράφιζαν» την κ. Σταυρούλα Ξουλίδου, η οποία, ωστόσο, τα διέψευσε δηλώνοντας «πίστη στο κόμμα της». Ουδείς, ωστόσο, αποκλείει κι άλλες εξελίξεις το επόμενο διάστημα. «Οπως φύγανε δύο, μπορεί να φύγουν άλλοι δύο» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος, το οποίο θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη επιχείρηση για την αποδυνάμωση των ΑΝΕΛ. Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, ο κ. Παν. Καμμένος έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα για να κλείσει νέα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του. Την Παρασκευή, έδωσε τα χέρια με την κ. Ζωή Γεωργαντά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει συμφωνήσει τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του σεισμολόγου κ. Ακη Τσελέντη, του εργατολόγου Γ. Ρωμανιά, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Π. Ζησιμάτου, του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Π. Σγουρίδη κ.ά. Ακόμη, περιμένει την τελική απάντηση του παλιού μπασκετμπολίστα Ν. Σιγάλα, αλλά και του κ. Μιχ. Χαραλαμπίδη. Αυτοδιοικητικά, επενδύει σε διάφορες επιλογές του, όπως του κ. Τέρενς Κουίκ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα, οι κ. Β. Πολύδωρας, Χρ. Ζώης και Νικ. Νικολόπουλος αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ευελπιστώντας να πιάσει… ρίζες η «δεξιά ελιά» και να κατορθώσουν να διαδραματίσουν ρόλο την επομένη των διπλών εκλογών, αν τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν το επιτρέψουν. Μάλιστα ο κ. Νικολόπουλος επέλεξε να αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής και να δώσει το πράσινο φως στην υποψηφιότητα του Π. Μαντούβαλου.

Τα τρία πρώην στελέχη της Ν.Δ. μέσω ενός κοινού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, στο οποίο θα συμμετάσχουν, φιλοδοξούν να καταστούν πόλος αναφοράς όλων όσοι, για διαφορετικούς ίσως λόγους ο καθένας, αισθάνονται ότι δεν τους συνδέει πλέον τίποτα με τη γαλάζια παράταξη, ότι δεν εκφράζονται από τη «συνωμοσιολογία» του κόμματος Καμμένου ή από τη νεοναζιστική ρητορική της Χρυσής Αυγής.

Η συνάντηση με τον Γ. Καρατζαφέρη

Η επιχείρηση συνένωσης δυνάμεων, πέριξ της «Δεξιάς Ελιάς», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς πρόσωπα που διαθέτουν κάποια επιρροή στο εκλογικό σώμα, όπως ο κ. Γ. Καρατζαφέρης παραμένουν σε απόσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προ ημερών, ο κ. Νικολόπουλος, σε συνεννόηση με τους δύο εταίρους του, συναντήθηκε με τον αρχηγό του ΛΑΟΣ και συζήτησαν επί μακρόν τις εξελίξεις. Αποφάσεις, ωστόσο, δεν ελήφθησαν καθώς πέραν των άλλων, υπάρχει και η επιφύλαξη των κ. Πολύδωρα και Ζώη για πιθανή σύμπραξη δυνάμεων με τον ΛΑΟΣ. Αντιθέτως, οι δύο τελευταίοι ανακοίνωσαν ότι η Ενωση στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Νικ. Κακλαμάνη για τον Δήμο της Αθήνας, κάτι με το οποίο, ωστόσο, διαφωνούσε ο κ. Νικολόπουλος, θεωρώντας ότι θα είναι λάθος μια τέτοια επιλογή «όσο ο Κακλαμάνης παραμένει βουλευτής της Ν.Δ.».

Οπως είναι φυσικό, όλοι οι παραπάνω, όπως και όλοι όσοι κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον τις εσωτερικές εξελίξεις στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι μέχρι σήμερα αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα στον συγκεκριμένο χώρο. Οι επικεφαλής της κίνησης ευελπιστούν ότι το νέο σχήμα που εκπροσωπούν θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για στελέχη των ΑΝΕΛ που προβληματίζονται με την πορεία του κόμματός τους. Αλλωστε, δεν πάει πολύ καιρός από τότε που ο κ. Ζώης, είχε μιλήσει για «εγκλωβισμένους» στους ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή