«Βλέπω θετική δυναμική, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος»

«Βλέπω θετική δυναμική, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν πιστέψουμε τη φημολογία που υπάρχει στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί θα μπορούσε να εγκαταλείψει το πόστο του και να γίνει «υπερεπίτροπος» στις Βρυξέλλες. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «K» δηλώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εύθραυστες όσο και θετικές, της ελληνικής οικονομίας.

– Ετοιμάζεστε να περάσετε 48 ώρες στην Αθήνα για το άτυπο συμβούλιο του ECOFIN. Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση της χώρας; 

– Οι σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων χρόνων έχουν αρχίσει ορατά να αποφέρουν καρπούς. Το έτος 2014 θα πρέπει να σηματοδοτήσει την επιστροφή της ανάπτυξης: οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στο +0,6% περίπου, ενώ για το 2015 στο +2,9%. Τα δημόσια οικονομικά παρουσιάζουν βελτίωση. Βλέπω την επιστροφή μιας θετικής δυναμικής και τις μελλοντικές προοπτικές, οι οποίες θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα το αξίζει. Πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά τα καλά αποτελέσματα συνεχίζοντας την προσπάθεια για τον περιορισμό της ανεργίας.

– Ναι, αλλά πρόσφατα δηλώσατε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της…

– Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας: οι ήδη καταβληθείσες προσπάθειες είναι σημαντικές, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων σε αυτήν τη δοκιμασία. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται σε αυτήν την 4η αναθεώρηση είναι απαραίτητες, συνιστούν μέτρα για την αγοραστική δύναμη. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης –για την οποία η Γαλλία παρείχε τεχνική βοήθεια– είναι εξίσου σημαντική, ώστε οι Ελληνες να διαθέσουν πιο αποτελεσματικές και λιγότερο δαπανηρές δημόσιες υπηρεσίες.

– Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας για τη χώρα; Είναι εφικτή μια αναδιάρθρωση;

– Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους όρους δανεισμού της Ελλάδας και αυτό είναι θετικό. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ο στόχος μας, τόσο στο Eurogroup όσο και στο ΔΝΤ, παραμένει ίδιος: να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εφόσον η ίδια δεν δύναται να τις ικανοποιήσει με προνομιακό επιτόκιο και, να πράξουμε τα δέοντα για την επιστροφή της στην αυτονομία.

– Θα  υπάρχει  μέλλον  για την τρόικα  σήμερα;  Αν ναι, ποιο;  Με  άλλη μορφή;

– Ας μην έχουμε αυταπάτες ως προς τον στόχο: η κατάσταση δεν είναι δύσκολη λόγω της τρόικας. Είναι εξαιτίας της πρωτοφανούς σε βιαιότητα και ένταση  κρίσης. Επρεπε να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα τα τεράστια ελλείμματα των δημοσίων οικονομικών και της ανταγωνιστικότητας, την ίδια ώρα που η Ευρωζώνη έθετε σε εφαρμογή καινοτόμα και αλληλέγγυα όργανα για την καταπολέμηση των χειρότερων σεναρίων. Στο πλαίσιο αυτό, η διεθνής κοινότητα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επέτρεπαν την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και ο καθένας έχει επίγνωση των προσπαθειών που έγιναν. Το ΔΝΤ συνέβαλε την εμπειρία του σε μακροοικονομικά προγράμματα, η Επιτροπή την εμπειρογνωμοσύνη της για την ευρωπαϊκή οικονομία, η ΕΚΤ την οικονομική εξειδίκευσή της σχετικά με την Ευρωζώνη και αυτή η αλληλοσυμπλήρωση είναι, νομίζω, πολύ χρήσιμη. Υπήρχε το στοιχείο του κατεπείγοντος, αλλά είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των πιο ευάλωτων κατηγοριών πληθυσμού. Θα πρέπει, επίσης, να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις για την αγοραστική δύναμη. Τέλος, να υπάρξει σίγουρα περισσότερη διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη αντιμετωπίζουν τις μεταρρυθμίσεις και το Eurogroup υποστηρίζει. Εντός αυτού του νοηματικού πλαισίου πρέπει να πορευθούμε.

– Τον Ιούνιο, εάν δημιουργηθεί η θέση του «υπερεπιτρόπου» στη μελλοντική Κομισιόν και προταθείτε, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

– Δεν θα σχολιάσω το σενάριο υποψηφιότητας! Πέρα από κάθε αστεϊσμό, η θέση μου είναι σταθερή εδώ και δύο χρόνια: πρέπει σταθερά να επιδιώκουμε την καλύτερη ισορροπία για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, διαχειριζόμενοι κατά βέλτιστο τρόπο τα δημόσια οικονομικά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή