Στουρνάρας: Το 2014 η επαναφορά σε αναπτυξιακή τροχιά

Στουρνάρας: Το 2014 η επαναφορά σε αναπτυξιακή τροχιά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2014 αναμένεται πως θα είναι το έτος της επαναφοράς της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά, τόνισε από του βήματος της Βουλής ο κ. Γ. Στουρνάρας. Υπεραμυνόμενος όχι μόνο της συνολικότερης οικονομικής πολιτικής, αλλά και του συνόλου των ρυθμίσεων που εμπεριέχονται στο υπό έγκριση πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως όλα αυτά τα οποία σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση από όλους όσοι «είτε από μικροψυχία, είτε λόγω κομματικών τακτικισμών επέλεξαν το δρόμο της απόλυτης άρνησης, της μεμψιμοιρίας και του λαϊκισμού», πλέον «αναγνωρίζονται διεθνώς: Από τους εταίρους μας, από τις αγορές από τα έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης».

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι πρόοδος έχει επιτευχθεί και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων: «Η χώρα μας έχει ενσωματώσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ένα μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών αλλαγών, καθιστώντας την πρωταθλήτρια ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ο ίδιος ο Οργανισμός παραδέχεται ότι, από το 2009 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει φέρει σε πέρας τις περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές» συμπλήρωσε.

Μπροστά μας, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, έχουμε μια μεγάλη πρόκληση στην οποία οφείλουμε να αντεπεξέλθουμε: «Να επιταχύνουμε με κάθε τρόπο την αναπτυξιακή δυναμική που φαίνεται να αποκτά η ελληνική οικονομία, εξασφαλίζοντας ότι θα συνδυαστεί με σημαντική υποχώρηση της ανεργίας, ειδικότερα για τους νέους μας». Για την επίτευξη αυτού του στόχου, σημείωσε, πρέπει να είμαστε «ενωμένοι, με συγκλίσεις και συνεργασίες».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των Τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μνημόνευσε τις πρόσφατες «εξαιρετικά επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου» δύο εκ των συστημικών τραπεζών. Στην διαδικασία συμμετείχαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, με εύρος συμμετοχής που «ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αυτό μεταφράζεται σε μια ψήφο εμπιστοσύνης  όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο εν γένει, αλλά πρώτα από όλα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Και κατέληξε: «Η αποδέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Ταμείο και η επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, σηματοδοτεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε αυτά, σε διεθνές επίπεδο. Η ευχή που διατυπώνω εδώ, είναι τα 11 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο Ταμείο σήμερα, να παραμείνουν εκεί για αρκετό καιρό, ούτως ώστε μετά να εξοφλήσουμε δημόσιο χρέος με αυτά.  Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή