Γάλα 7 ημερών και «παράθυρο» για απελευθέρωση της αγοράς

Γάλα 7 ημερών και «παράθυρο» για απελευθέρωση της αγοράς

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι επτά ημέρες θα διαρκεί τελικά το παστεριωμένο γάλα βάσει των περίφημων «νομοτεχνικών βελτιώσεων» που κατέθεσε το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης. Επί του θέματος δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα και η ρύθμιση που τελικά ψηφίσθηκε αναμένεται να εξετασθεί από τα τεχνικά κλιμάκια μέχρι τις 10 Απριλίου. Πρόκειται, ωστόσο, για θέμα στο οποίο υπήρξε ουσιαστικά σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους των δανειστών υπό τον φόβο της κυβερνητικής αστάθειας. Η σιωπηρή αποδοχή, βεβαίως, μπορεί να συνδέεται και με το γεγονός ότι στην τελική ρύθμιση υπάρχει ένα σημαντικό «παράθυρο» για τις εισαγωγές και την απελευθέρωση της εν λόγω αγοράς.

Αν και η ύπαρξη συγκεκριμένης διάρκειας ημερών ανατρέπει τη βασική αρχή της πρότασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά και της αρχικής κυβερνητικής πρότασης -ότι δηλαδή η διάρκεια ζωής του γάλακτος θα καθορίζεται από τον παρασκευαστή αναλόγως της μεθόδου παστερίωσης που χρησιμοποιεί- η τελική διατύπωση αφήνει περιθώριο για μερικό άνοιγμα της αγοράς και δεν αποτρέπει τις εισαγωγές, τουλάχιστον στον βαθμό που γίνονταν έως τώρα. Οχι μόνο διότι οι επτά ημέρες θεωρούνται σχετικά επαρκής χρόνος για τις εισαγωγές γάλακτος, ειδικά από τις κοντινές βαλκανικές χώρες. Ειδικότερα, στη νέα ρύθμιση αναφέρεται ότι η συντήρηση του παστεριωμένου γάλακτος διαρκεί μέχρι 7 ημέρες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η ημερομηνία παστερίωσης. Αντιθέτως, στο Π.Δ. 113 /1999 που καθόριζε ως διάρκεια ζωής για το παστεριωμένο γάλα τις πέντε ημέρες, συμπεριλαμβανόταν σε αυτές και η ημερομηνία παστερίωσης. Με άλλα λόγια με τη νέα ρύθμιση φτάνουμε στην πραγματικότητα σε ένα γάλα διάρκειας άνω των 7 ημερών. Πάντως, στη συσκευασία του γάλακτος θα αναγράφονται υποχρεωτικά οι ενδείξεις «παστεριωμένο γάλα», η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης αλλά και η διάρκεια ζωής του προϊόντος σε ημέρες.

Πέρα από το παστεριωμένο γάλα το οποίο αποτέλεσε το σημείο τριβής, καθιερώνονται δύο ακόμη κατηγορίες γάλακτος, το λεγόμενο «γάλα ημέρας» και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, γνωστό έως σήμερα ως «γάλα υψηλής παστερίωσης». Το γάλα ημέρας πρέπει να συσκευάζεται εντός 24 ωρών από την άμελξη και να μην έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης (πρόκειται για διαδικασία πριν από την παστερίωση για τον περιορισμό των μικροβίων), ενώ η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.

Λειτουργία καταστημάτων

Πιο περιοριστική σε σχέση με την αρχική πρόταση είναι η ψηφισθείσα ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι θα καθορισθούν τουλάχιστον τρεις τουριστικές περιοχές στις οποίες πιλοτικά για ένα έτος θα επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Ωστόσο, από την τελική διατύπωση αφαιρέθηκε η κρίσιμη λέξη «τουλάχιστον» και πλέον θα καθορισθούν αυστηρά τρεις μόνο περιοχές. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είχε εκτιμήσει ότι θα υπήρχε ενδιαφέρον για την εφαρμογή του μέτρου από περισσότερες των τριών περιοχές.

Βιβλία

Αλλαγές στο παραπέντε υπήρξαν τελικά και στο θέμα της ενιαίας τιμής του βιβλίου. Σύμφωνα με τη «νομοτεχνική βελτίωση» στα είδη στα οποία θα συνεχίσει να ισχύει η ενιαία τιμή του βιβλίου για την πρώτη έκδοσή τους είναι το διήγημα, η νουβέλα, το μυθιστόρημα, το ποίημα, το δοκίμιο, το κριτικό δοκίμιο, το θεατρικό έργο, το ταξιδιωτικό έργο, βιογραφία (τα παραπάνω προβλέπονταν και στην αρχική ρύθμιση), αλλά επίσης θα ισχύει στα παιδικά βιβλία (πρόκειται για είδος που δεν είχε περιληφθεί αρχικά), καθώς και στα μεταφρασμένα στα ελληνικά παραπάνω είδη.

Από την άλλη με τις αλλαγές που έγιναν το βράδυ της Κυριακής απελευθερώνεται το καθεστώς των εκθέσεων βιβλίων. Πέρα από το γεγονός ότι θα επιτρέπεται η πώληση βιβλίων σε εκθέσεις ή εκδηλώσεις, εφόσον το αντικείμενό τους είναι συναφές με το περιεχόμενο των βιβλίων, προστέθηκε και η δυνατότητα πώλησης βιβλίων σε υπαίθριους χώρους από φορείς εκδοτών ή βιβλιοπωλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή