Οκτώ εντάλματα και δίωξη κατά του διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας για το θάνατο Καρέλι

Οκτώ εντάλματα και δίωξη κατά του διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας για το θάνατο Καρέλι

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Ανωναράκης άσκησε και νέα ποινική δίωξη στην υπόθεση του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, η οποία αφορά τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας. Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπευθύνου».

Από τον εισαγγελέα Άμφισσας έχουν εκδοθεί εντάλματα για τη σύλληψη 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, ενώ προηγουμένως είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για βασανισμό με αποτέλεσμα το θάνατο, για απλό βασανισμό και για βαριά σκοπούμενη βλάβη.

Αναλυτικότερα, οι διώξεις ασκήθηκαν κατά 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας και κατά παντός υπευθύνου για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου και αστυνομικών υπαλλήλων. Μέχρι στιγμής οι διώξεις για το Μαλανδρίνο και κατά των αστυνομικών δεν έχουν ακόμη προσωποποιηθεί. Επίσης, το Δικαστικό Συμβούλιο Άμφισσας έλυσε το ζήτημα της δικαστικής εντοπιότητας που είχε ανακύψει, ως προς το αν θα διεξαχθεί η ανάκριση στην Άμφισσα ή στην Νιγρίτα Σερρών και αποφάνθηκε ότι η ανάκριση για την επίμαχη υπόθεση θα πραγματοποιηθεί στην Νιγρίτα Σερρών. Το ζήτημα της δικαστικής εντοπιότητας ανέκυψε καθώς κακουργήματα διαπράχθηκαν τόσο στην Άμφισσα όσο και στην Νιγρίτα.

Ακόμη, ο κ. Σκανδάμης με αφορμή τις συνθήκες θανάτου του Ιλία Καρέλι, δήλωσε : «Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του κράτους δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου». 

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν συλληφθεί τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον πρόεδρο των Εσωτερικών Φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρη Κονσολίδη που νοσηλεύεται από χθες νωρίς το απόγευμα, στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών. Οι διώξεις για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας είναι κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων, ενώ για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς της Ιτέας είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση.

Αναμένεται σύντομα και η σύλληψη των υπολοίπων τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων Νιγρίτας για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.  Ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκης άσκησε ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών και Μαλανδρίνου, όπως και κατά αστυνομικών του αστυνομικού τμήματος Ιτέας, για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι. Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 14 άτομα.

 Είχε προηγηθεί ευρύτατη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία περιελάμβανε πολύωρες καταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, φρουρών και μαρτυρίες δεκάδων ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο στη «διαδρομή» του από τις φυλακές Μαλανδρίνου, το δικαστήριο και το Α.Τ. Ιτέας, μέχρι το στερνό του κελί, στις φυλακές Νιγρίτας.

Ο Καρέλι βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Μεταφέρθηκε εκεί στις 27 Μαρτίου αφότου, δύο μέρες νωρίτερα, είχε δολοφονήσει τον δεσμοφύλακα Γιώργο Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου εξέτιε την ποινή του. Τα στοιχεία που εντόπισαν οι δύο ιατροδικαστές, οι οποίοι εξέτασαν τη σορό του κρατουμένου, είναι κόλαφος, καθώς προκύπτει ξεκάθαρα ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού περισσότερες από μία φορές. Ο Καρέλι έφερε κατάγματα στο στέρνο και πολλαπλές θλαστικές – εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα, ενώ τα τραύματα φαίνεται να προήλθαν από σπειρωτή ράβδο.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις, που αναμένεται να βγουν μέχρι την Πέμπτη, δεν πρόκειται να προσθέσουν κάτι ουσιαστικό στη διερεύνηση. Ωστόσο, οι ιστολογικές που θα καθυστερήσουν περίπου μια εβδομάδα, αναμένεται να αποδείξουν αν συγκεκριμένο σημάδι στο χέρι του νεκρού προέρχεται από εκκένωση ηλεκτρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή