8,2 Ρίχτερ έπληξαν τη Χιλή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χθες τη Βόρεια Χιλή, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους έξι άτομα, να τραυματιστούν εκατοντάδες και να σημειωθούν περιορισμένες υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ο σεισμός, ο οποίος έγινε επίσης αισθητός και στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, προκάλεσε τσουνάμι ύψους δύο μέτρων που έπληξε κάποιες από τις βόρειες ακτές της χώρας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο, η εστία του σεισμού εντοπίζεται 100 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Ικίκε και το εστιακό βάθος είναι μόλις 20,1 χλμ.

Αμέσως μετά τη δόνηση, η κυβέρνηση της Χιλής διέταξε την εκκένωση πόλεων και χωριών που βρίσκονται κατά μήκος της βόρειας ακτής, λόγω του αναμενόμενου τσουνάμι. Περίπου 900.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Το θαλασσινό νερό πλημμύρισε τους δρόμους του Ικίκε και τα ψαράδικα καΐκια παρασύρθηκαν από τα νερά. Ομως ούτε το τσουνάμι προκάλεσε ιδιαίτερες καταστροφές και έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι επέστρεψαν ύστερα από μερικές ώρες. Επίσης, η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε τη σεισμόπληκτη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, την πόλη Ικίκε, η οποία βρίσκεται περίπου 1.500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο όπου ο σεισμός δεν έγινε αισθητός, δραπέτευσαν από τη φυλακή μετά τον σεισμό 300 κρατούμενες, εκ των οποίων μόνο 26 συνελήφθησαν, ενώ στην πόλη καταγράφηκαν περιορισμένες πυρκαγιές και κλοπές από καταστήματα. Ηδη ανακοινώθηκε ότι στις σεισμόπληκτες περιοχές πρόκειται να αναπτυχθούν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να βάλουν τέλος στις κλοπές. Σε πολλές γειτονιές σημειώθηκαν και διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Γενικότερα, όμως, ο πληθυσμός διατήρησε την ψυχραιμία του και εκκένωσε τις περιοχές με τάξη.

Κάποια σχολεία παρέμειναν χθες κλειστά προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για όσους εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, ενώ ματαιώθηκαν και πολλές αεροπορικές πτήσεις από και προς τη σεισμόπληκτη περιοχή.

Πάντως, ως φαίνεται, ο σεισμός δεν έπιασε τους κατοίκους της Βόρειας Χιλής στον ύπνο, αφού εδώ και ημέρες καταγράφονταν από τους σεισμογράφους μικρότερου μεγέθους σεισμοί. Ανθρωποι που έζησαν τον μεγάλο σεισμό δήλωσαν στο ΒΒC ότι είχε μεγάλη διάρκεια. Χαρακτηριστικά, ο Κουρτ Χέντραπφ, ιδιοκτήτης πανδοχείου, ανέφερε ότι αμέσως μετά τον σεισμό, η Αρίκα μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στο Περού. Οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων οικισμών στη νότια επαρχία Ικα, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε πολλές πόλεις του Περού, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν ζημιές. Περίπου 17.000 χλμ. βορειοδυτικά της Χιλής η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι τσουνάμι ύψους ενός μέτρου έπληξε την ακτή της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τέλος, οι σεισμολόγοι του αμερικανικού γεωδυναμικού ινστιτούτου λένε ότι η χθεσινή δεν ήταν η μεγάλη δόνηση που περιμένουν.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή