Αλμα ποιότητας των μουσείων ενόψει τουριστικής περιόδου

Αλμα ποιότητας των μουσείων ενόψει τουριστικής περιόδου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβαθμισμένοι και χωρίς ιδιαίτερες ελλείψεις ετοιμάζονται να υποδεχθούν την περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας. Χθες, οι 33 πιο πολυσύχναστοι εξ αυτών παρέμειναν για πρώτη φορά στη διάθεση του κοινού από τις 8 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ, ενώ αρκετοί «γιόρτασαν» την έναρξη εφαρμογής του διευρυμένου θερινού ωραρίου με μουσική, χορό και άλλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ομως η μεγαλύτερη «πρωτοτυπία» της φετινής τουριστικής σεζόν δεν είναι η υλοποίηση της υπόσχεσης του υπουργείου Πολιτισμού για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, αλλά το γεγονός ότι τα μνημεία και τα μουσεία βρίσκονται πράγματι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη προσέλευση του κοινού.

Η μαζική άφιξη τουριστών αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, καθώς φέτος το Πάσχα των Καθολικών συμπίπτει με των Ορθοδόξων. Εντούτοις, οι περισσότεροι από τους 1.122 νεοπροσληφθέντες εποχικούς εργαζόμενους –αρχαιοφύλακες, καθαριστές, πωλητές κ.ά.– βρίσκονται ήδη στα πόστα τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ακρόπολη, το Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και άλλους 27 χώρους ανά την Ελλάδα. «Είναι νωρίς για να έχουμε μία συνολική εικόνα, όμως ήδη είχαμε αυξημένη κίνηση στο Ολυμπιείο», αναφέρει η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων – υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τους χώρους του Ολυμπιείου και του Κεραμεικού.

Οσο για τα προβλήματα που προέκυψαν, επειδή στους υποψηφίους επιτράπηκε να καταθέσουν αιτήσεις για δύο ή περισσότερες θέσεις, «αναμένεται να έχουν λυθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα», υπογραμμίζει η κ. Μπάνου. Οι δεκάδες υπάλληλοι, που έγιναν δεκτοί σε περισσότερες από μία υπηρεσίες, υποχρεώνονται να επιλέξουν μία θέση και να παραιτηθούν από τις υπόλοιπες, οι οποίες καλύπτονται από τους επόμενους στη λίστα των υποψηφίων.

«Η καθιέρωση ομοιομορφίας στην ενδυμασία του φυλακτικού προσωπικού» είναι μία ακόμα από τις ευπρόσδεκτες αλλαγές, που επιφέρει στα μουσεία το εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης, εξηγεί η προϊσταμένη της Ι΄ ΕΠΚΑ, Νάνσυ Ψάλτη. Τα σημάδια της αναβάθμισης είναι ήδη ορατά στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο των Δελφών, που έχουν εξοπλιστεί με τρίγλωσσες πινακίδες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις κ.ά., ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 «σημείωσαν 50% αύξηση της επισκεψιμότητας σε σχέση με πέρυσι», συντηρώντας την ανοδική τάση των τελευταίων ετών», συνεχίζει η κ. Ψάλτη. «Βλέπουμε ότι οι μεμονωμένοι επισκέπτες, και κυρίως οι Ελληνες, έχουν επιστρέψει στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους».

Τόσο το μουσείο όσο και τα μνημεία των Δελφών ανοίγουν για το κοινό από τις 7.30 π.μ., δηλαδή μισή ώρα νωρίτερα από την επίσημη έναρξη του ωραρίου. Παράλληλα, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού –συνολικά 40 ημερήσιων φυλάκων, δύο νυκτοφυλάκων και έξι καθαριστών– επέτρεψε στην Εφορεία να ανοίξει την αρχαιολογική συλλογή στο Γαλαξείδι, που παρέμεινε κλειστή μετά τη συνταξιοδότηση της μόνιμης αρχαιοφύλακα. Εν αναμονή της πρόσληψης υπαλλήλων για τη στελέχωση του πωλητηρίου του Μουσείου των Δελφών, το πωλητήριο έχει αναλάβει εθελοντικά μέλος του μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων να επεκταθεί σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή