Σάλος και παραίτηση Μπαλτάκου

Σάλος και παραίτηση Μπαλτάκου

6' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση αποπομπή του κ. Τάκη Μπαλτάκου προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός μετά τη δημοσιοποίηση υποκλαπείσας βιντεοσκοπημένης συνομιλίας που είχε ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης με τον υπόδικο βουλευτή της Χρ. Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Η συνομιλία, την οποία η Χ.Α. εκμεταλλεύτηκε προκειμένου να δημιουργήσει εικόνα εις βάρος της πλεκτάνης ενόψει και των εκλογών του Μαΐου, προκάλεσε σοκ στο πρωθυπουργικό γραφείο και τις οξύτατες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, ενώ είχε ως αποτέλεσμα να εξωθηθεί σε παραίτηση ο μέχρι χθες γραμματέας της κυβέρνησης, αλλά και να πληγεί βάναυσα το θετικό για την κυβέρνηση επικοινωνιακό κλίμα μετά την έγκριση εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε, μετά τη λήξη κομματικής σύσκεψης στη Συγγρού, άγνοια για τη δημοσιοποιημένη συνομιλία, προσθέτοντας, πάντως, σαφώς ότι εφόσον ισχύουν όσα λέγονται «ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας αποχωρούσε από μία μακρά συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη και αμέσως μετά δημοσιοποιούσε την επιστολή παραίτησής του.

Τη θέση του κ. Μπαλτάκου αναμένεται να αναλάβει ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, αρεοπαγίτης Φώτης Καϋμενάκης.

«Ολα όσα ειπώθηκαν από μένα είχαν σκοπό να απαλλαγώ από τις πιέσεις που μου απηύθυναν οι βουλευτές της Χ.Α., κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στη δήλωση παραίτησής του ο κ. Μπαλτάκος και προσθέτει πως «όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία είπα στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους -και μάλιστα παρουσία μαρτύρων- ότι δεν υπάρχει σκευωρία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω βουλευτής».

Ο κ. Μπαλτάκος, που είχε προκαλέσει και κατά το παρελθόν έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Ν.Δ. με τις θέσεις του, εμφανίζεται, σύμφωνα με πολιτικά στελέχη, να ακολουθεί προσωπική ατζέντα έναντι της Χ.Α. Ωστόσο, συνομιλητές του σημειώνουν ότι επί της ουσίας επεδίωξε να παίξει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι προκειμένου να μην αφήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες εγκλωβισμένους στην οργάνωση Μιχαλολιάκου». Ο αποπεμφθείς γραμματέας είχε προκαλέσει συζητήσεις είτε με τις τοποθετήσεις του για τα δικαιώματα των μεταναστών, είτε με την πρόταση για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων μόνον Ελλήνων το γένος (σ.σ. πρόβλεψη που το Σύνταγμα επιφυλάσσει μόνον για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), είτε με τον αυτοπροσδιορισμό του ως γεννημένου «αντικομμουνιστή», είτε τέλος με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην απόρριψη του αντιρατσιστικού ν/σ Ρουπακιώτη. Ο κ. Μπαλτάκος επέμεινε στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι η πολιτική κυριαρχία περνά μέσα από τον επαναπατρισμό των δεξιών ψηφοφόρων στη Ν.Δ. και την προσέγγιση του χριστεπώνυμου πλήθους.

Πάντως, οι αναφορές του κ. Μπαλτάκου, όπως καταγράφονται στο προϊόν υποκλοπής που δημοσιοποιήθηκε, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των δύο υπουργών που κατονομάζονται, Χαρ. Αθανασίου και Νικ. Δένδια, με τον τελευταίο να σημειώνει αιχμηρά πως αν και όσα αφορούν τον ίδιο «αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, δεν είναι προϊόν φαντασίας όμως τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χ.Α.».

Αντιδράσεις αναμένονται από το ΠΑΣΟΚ και από το εσωτερικό της Ν.Δ. ιδίως από στελέχη με μετριοπαθές προφίλ. Ο τελευταίος κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευ. Αντώναρος, σχολίασε χθες, όχι περιοριστικά για τον κ. Μπαλτάκο, πως η θέση του 2009 ότι η Ν.Δ. δεν συνεργάζεται με τα άκρα αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο της ιδεολογίας της και όποιος την αμφισβητεί δεν έχει θέση στην παράταξη του Κων. Καραμανλή».

Βίαιο επεισόδιο

Βιαιοπραγίες καταγράφηκαν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, χωρίς μάλιστα η εσωτερική φρουρά να δράσει: ήταν λίγες ώρες μετά τις «αποκαλύψεις» του Ηλ. Κασιδιάρη στην Ολομέλεια, όταν ο υιός του παραιτηθέντος γ.γ. της κυβέρνησης, αξιωματικός του Λιμενικού (Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών) εισήλθε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, που γειτνιάζουν με εκείνα του κ. Π. Μπαλτάκου, και υβρίζοντας επιτέθηκε και βιαιοπράγησε κατά βουλευτών (Αρβανίτη, Κούζηλου, Ματθαιόπουλου) και συνεργατών του ακροδεξιού κόμματος.

Σύμφωνα με τις περιγραφές, αλλά και με εικόνες που κατέγραψαν ερασιτεχνικά βίντεο, οι της Χρυσής Αυγής αντεπιτέθηκαν, ανταποδίδοντας ύβρεις (στραμμένες και κατά αστυνομικών) καθώς και χτυπήματα.

Ο ενδεδυμένος με φόρμα γυμναστικής υιός Μπαλτάκου φυγαδεύθηκε συνοδεία -σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση- στελέχους της ασφάλειας της Βουλής, ενώ φορώντας κουκούλα οδήγησε το αυτοκίνητό του εκτός του χώρου πάρκινγκ.

«Τυχαία πέρασα από εκεί. Αυτό που αντίκρισα, για όσα λεπτά παρακολούθησα, ήταν σκηνές που μόνο στο Φαρ Ουέστ παρακολουθούμε», έλεγε  αργότερα  ο κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

 

 

Η υποκλαπείσα συνομιλία με τον Ηλ. Κασιδιάρη

O υποκλαπείς διάλογος, όπως κατεγράφη στην παράνομη βιντεοσκόπηση που «ανέβηκε» στο rutube.ru.

Hλ. Κασιδιάρης: Οταν, κατ’ αρχήν, όταν βγήκα εγώ, τι έπαθε ο Σαμαράς, μπορείς να μου πεις; 

Τ. Μπαλτάκος: Ηταν στην Αμερική τότε. 

Η.Κ.: Ναι, ήταν στην Αμερική, αλλά εγώ έχω μάθει ότι έπαθε εγκεφαλικά. 

Τ.Μ.: Σοκ και δέος! Χαμός έγινε, της π… Δεν με πήρε εμένα, του ’χα πει ότι αυτά που κάνεις… του τα είχα πει. Δεν θα μου έλεγε εμένα γι’ αυτό το πράγμα. Πήρε τους άλλους δύο και τους γ… τα πρέκια. Τον Αθανασίου και τον Δένδια: «Με κοροϊδέψατε, με δουλέψατε, τι είναι αυτά, ξεφτιλίστηκα». Γιατί είχε κάνει την προηγούμενη μέρα δήλωση στο αμερικανικό σιωνιστικό συνέδριο ότι «τελείωσε, τους έδεσα, τους έδεσα, γεια σας», και την άλλη μέρα βγαίνετε εσείς. 

Η.Κ.: Με τους ανακριτές που μας αφήσανε, εκεί στο επίμαχο στάδιο, τι έγινε; Γιατί αυτοί το γυρίσανε κωλοτούμπα μετά, αφ’ ότου αφήσανε εμάς, μετά που πήρανε τους άλλους το γυρίσανε κωλοτούμπα. 

Τ.Μ.: Σας αφήσανε για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. 

Η.Κ.: Ναι, ωραία δεν υπήρχε τίποτα. 

Τ.Μ.: Και δεν τους πήρε κανείς τηλέφωνο να τους πιέσει, γιατί το θεωρούσαν όλοι αυτονόητο… όλοι θεωρούσαν σαν δεδομένο ε, τι θα κάνει ο ανακριτής; Ο ανακριτής όμως δεν είχε κανένα στοιχείο. Κανένα. 

Η.Κ.: Ούτε για τους άλλους είχε όμως… 

Τ.Μ.: Μα με τους άλλους ήτανε…

Η.Κ.: Ποιος την έκανε τη ζημιά εκεί;

Τ.Μ.: Και οι δύο.

Η.Κ.: Δένδιας, Αθανασίου;

Τ.Μ.: Ποιος άλλος να το κάνει… 

Η.Κ.: Και τι λέει ο Σαμαράς γι’ αυτά; Εχει συναίσθηση του τι γίνεται; 

Τ.Μ.: Οχι, στην αρχή δεν είχε… τώρα όμως που είδε τα γκάλοπ… αυτός νόμιζε, σαν μεγαλοαστός που είναι, ότι όλα αυτά τα τρομερά «2% -μου λέει- θα πάνε». Του λέω: «Εγώ σου λέω 20% θα πάνε». Μου λέει: «Είσαι μαλ…». 

Η.Κ.: Ποιος του ’πε να τα κάνει αυτά; 

Τ.Μ.: Πρώτ’ απ’ όλα φοβάται για τον εαυτό του. Επειδή εσείς τον κόβετε από το να έχει προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η.Κ.: Κόβει ψήφους ’ντάξει; 

Τ.Μ.: Είναι λογικό. 

Η.Κ.: Κι επειδή του κόβουμε ψήφους δηλαδή, θα μας βάλει φυλακή; 

Τ.Μ.: Τον π… απίστευτο πράγμα, απίστευτο.

Η.Κ.: Κι αυτά που είπε ο Ρουπακιώτης; 

Τ.Μ.: Αυτό είναι σίγουρο, αφού το ’κανε την εβδομάδα που θα πήγαινε εκεί. 

Η.Κ.: Η Κουτζαμάνη, αυτά τα πράγματα που έκανε, που εγώ πράγματι είχα τις πληροφορίες ότι ήτανε δεξιά και με το γράμμα του νόμου. Θεούσα. 

Τ.Μ.: Ναι. 

Η.Κ.: Πώς τα ’κανε αυτά τα αίσχη με τον Βουρλιώτη και με το στήσιμο αυτού του πορίσματος; 

Τ.Μ.: Την πείσανε ότι «είναι παγανιστές, ειδωλολάτρες, ναζί, και ότι είναι αντίθετοι με τον χριστιανισμό». 

Η.Κ.: Ποιος την έπεισε γι’ αυτά τα πράγματα; 

Τ.Μ.: Ο Αθανασίου κι ο Δένδιας. 

Η.Κ.: Να πας στον εισαγγελέα και να πεις ποιοι έστησαν όλη αυτή τη σκευωρία. Οτι ο Αθανασίου έδωσε εντολή στην Κουτζαμάνη, ότι ο Σαμαράς είχε δώσει εντολή στον Αθανασίου και όλοι αυτοί να πάνε να δικαστούνε. Αν είσαι δίκαιος άνθρωπος, αυτό πρέπει να κάνεις. 

Τ.Μ.: Αμα το κάνω αυτό τώρα, θα κάνει προκαταρκτική εξέταση μισής ώρας και θα τη βάλει στο αρχείο. 

Η.Κ.: Λες ε;

Τ.Μ.: Ε, βέβαια! Με κυβέρνηση Σαμαρά θα το κάνω; Σε ποιον εισαγγελέα θα πάω; Εισαγγελέας είναι η ίδια η Κουτζαμάνη. Θα πάω να καταγγείλω την Κουτζαμάνη στον εαυτό της; 

Η.Κ.: Πώς μπήκε η Κουτζαμάνη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; 

Τ.Μ.: Αφού είναι απ’ το ίδιο χωριό.

Η.Κ.: Αρα τώρα ξεπληρώνει το γραμμάτιο. 

Τ.Μ.: Ναι, είναι από το ίδιο χωριό. Δηλαδή δεν είναι απ’ το ίδιο χωριό, είναι από απέναντι χωριά, έτσι. Αλλά έχουν μπει στον ίδιο διαγωνισμό, είναι συνομήλικοι σχεδόν. Είναι συντοπίτες, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε».

 

Διαβάστε ακόμη:


Ο Φώτης Καϋμενάκης στη θέση του Π. Μπαλτάκου

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η προαγωγή της Ευτέρπης Κουτζαμάνη

Αναζητείται από την αστυνομία ο γιος Μπαλτάκου

Χ. Αθανασίου: «Σε καμία περίπτωση δεν σκέφτηκα την παραίτηση»

Μιχελάκης: «Αστείες οι ιστορίες για ακροδεξιούς θύλακες εντός της ΝΔ»

 

Απόψεις – Αναλύσεις


Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία

Ο Τάκης είναι ιδέα

Μακιαβελισμού το ανάγνωσμα

Ολοι οι άνθρωποι του πρωθυπουργού

Τα αναπόφευκτα «ατυχήματα»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή