Το Μουσείο Κάλλας έτοιμο το 2015

Το Μουσείο Κάλλας έτοιμο το 2015

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τιμή για μια μεγάλη Ελληνίδα, στολίδι για την πόλη και πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες», χαρακτήρισε το νέο Μουσείο Μαρίας Κάλλας, που όλοι ευελπιστούν να έχει λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2015 σε τετραώροφο κτίριο της οδού Μητροπόλεως, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προλογίζοντας τη χθεσινή παρουσίαση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης.

Οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου (προϋπολογισμού 1,2 εκατ.) στο ΕΣΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος είναι τα μεθεπόμενα γενέθλια της μεγάλης ντίβας της όπερας, στις 2 Δεκεμβρίου του 2015, να εορταστούν με ανοιχτό το μουσείο. Η παρουσίαση της μελέτης άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, προϊδεάζοντας τους εκπροσώπους του Τύπου για τη φυσιογνωμία του νέου χώρου. Το Μουσείο Μαρίας Κάλλας μπορεί να καλωσορίζει στο μέλλον φανατικούς θαυμαστές της Ελληνίδας σοπράνο απ’ όλον τον κόσμο, αλλά δεν θα απευθύνεται πρωταρχικά σε αυτούς. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαρθρωθεί αποκαλύπτει και τον βασικό του στόχο, τη μύηση, δηλαδή, των λιγότερο εξοικειωμένων με την όπερα. Και τι καλύτερο μέσο από τη μαγική φωνή της Μαρίας Κάλλας, που θα αποτελέσει τον κορμό της μουσειολογικής πρότασης την οποία υπογράφουν η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου, η μουσειολόγος Ανδρομάχη Γκαζή και ο μουσικολόγος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης.

Οι βασικοί μουσειακοί χώροι θα αναπτύσσονται στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο με αντίστροφη πορεία. Ο επισκέπτης θα παίρνει τον ανελκυστήρα και θα μεταφέρεται στον δεύτερο όροφο. Εδώ η μουσειακή εμπειρία θα έχει βιωματικό χαρακτήρα μέσα από τη διαμόρφωση τεσσάρων «θεματικών» δωματίων με αιχμή εμβληματικούς ρόλους της Κάλλας αλλά και την εποχή της διδασκαλίας της στη διάσημη Σχολή Τζούλιαρντ στη Νέα Υόρκη. Ο δεύτερος όροφος θα έχει περισσότερο «συμβατικό», μουσειακά, χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ξεδιπλώνονται οι διαφορετικοί σταθμοί της ζωής και της μεγάλης καριέρας της Κάλλας. Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα «La divina», ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

Το μουσείο θα συντηρείται με ίδιους πόρους, υποσχέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ επανέλαβε την πρόταση προς το ΝΑΤ να ιδρύσει Μουσική Ακαδημία στο διαμέρισμα της Κάλλας, στην πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, επί της οδού Πατησίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή