Εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. τρία έργα για την ψηφιοποίηση, ύψους 389,4 εκατ.

Εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. τρία έργα για την ψηφιοποίηση, ύψους 389,4 εκατ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες θετικά νέα για τη χώρα μας. Ενέκρινε τρεις σημαντικές επενδύσεις ύψους 389,4 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), οι οποίες θα συμβάλουν σε τρεις πολύ σημαντικούς τομείς. Πρώτον, τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης, δεύτερον, την απόκτηση σύνδεσης τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το Διαδίκτυο, και τρίτον, την επέκταση της κάλυψης Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας σε πάνω από 600.000 άτομα που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, που ενέκρινε τις 3 χωριστές επενδύσεις, δήλωσε: «Η βελτίωση της αποδοτικότητας, χάρις στα εν λόγω έργα, θα επιφέρει πραγματική μείωση στις δαπάνες λειτουργίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο σε μια εποχή εξαιρετικά αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών για την Ελλάδα» δήλωσε ο επίτροπος Γ. Χαν και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των έργων.

Τα τρία αυτά έργα τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τους πολίτες και αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους, ενώ θα δημιουργηθούν 280 μόνιμες θέσεις εργασίας μόλις τα έργα ολοκληρωθούν και είναι πλήρως λειτουργικά.

• Το πρώτο έργο θα αναβαθμίσει το μοναδικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο ολόκληρης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, διασυνδέοντας περίπου 34.000 δημόσια κτίρια: υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, σχολεία και οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Το έργο θα μειώσει επίσης το τρέχον κόστος λειτουργίας της ελληνικής διοίκησης κατά περίπου 50%: από 270 εκατ. ευρώ σε 148 εκατ. ευρώ ετησίως. Η συνολική επένδυση για το έργο αυτό ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ.

• Το δεύτερο έργο είναι για τη δημιουργία του ψηφιακού σχολείου και υποστηρίζεται με ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους 146,6 εκατ. ευρώ. Στόχο έχει να εκσυγχρονίσει και να ψηφιοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τα συστήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας καθώς θα γίνουν εργαστήρια φορητών υπολογιστών στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα. «Αναμένουμε ότι θα ωφεληθούν πάνω από 825.000 μαθητές από αυτές τις επενδύσεις για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Γ. Χαν. Το έργο αυτό, άλλωστε, είναι ένα από τα 181 που προσδιορίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και την task force ως ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

• Και το τρίτο έργο είναι για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές και περιλαμβάνει επένδυση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ύψους 97,2 εκατ. ευρώ. Στόχος του είναι να μειώσει το ψηφιακό χάσμα στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας – σε μεγάλο βαθμό στη νησιωτική και ορεινή χώρα, μέσω της ανάπτυξης ενός καλωδιακού δικτύου οπτικών ινών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 600.000 άτομα που ζουν σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, δηλ. περίπου στο 40% της χώρας, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρυζωνική κάλυψη θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα προσελκύσει επενδύσεις στο μέλλον. Η συνολική επένδυση για το έργο ανέρχεται σε 198 εκατ. ευρώ και υλοποιείται μέσω μιας εταιρικής σχέσης ιδιωτικού-δημοσίου τομέα.

Τα έργα χρειάζεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2015 για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει το ποσοστό της συγχρηματοδότησης από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή