Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας στις Βρυξέλλες

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας στις Βρυξέλλες

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι —σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας τουλάχιστον 25.000— διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών ως την ευρωπαϊκή συνοικία για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη έπειτα από έκκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES). Σημειώθηκαν επεισόδια στο τέλος της διαδήλωσης με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση μιας αντλίας νερού και δακρυγόνων για να απομακρύνουν το πλήθος από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη —κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία— πήραν μέρος στη διαδήλωση αυτή, όπως και μια μικρή ομάδα ελλήνων εργαζόμενων.

Αίτημα των διαδηλωτών ήταν μια πιο κοινωνική Ευρώπη. «Μέτρα λιτότητας= διαρκής φτώχεια», «Λαός, όχι κέρδος», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν. «Το μήνυμά μας είναι απλό, όμως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να το ακούσουν. Το μήνυμά μας είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν σε απάντηση στην οικονομική κρίση δεν αρκούν και στην πραγματικότητα έχουν επιδεινώσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Το μήνυμά μας είναι ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί», δήλωσε η γενική γραμματέας του CES Μπερναντέτ Σεγκόλ.

 Στόχος της κινητοποίησης είναι «να ανοίξει ένας νέος δρόμος στην Ευρώπη χωρίς λιτότητα όμως με ισχυρές επενδύσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ποιότητας», σχολίασε από την πλευρά της η Εμανουέλα Μπονασίνα, μια εκπρόσωπος της CES, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου «υποψήφιους που θα αλλάξουν τον τρόπο που διοικείται η ΕΕ». Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια από το 2008 και σε 18 από τις 28 χώρες της ΕΕ οι πραγματικοί μισθοί έχουν σημειώσει πτώση, όπως επισημαίνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. «Η κατάσταση των νέων είναι ακόμη χειρότερη: 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν. Πολλοί από τους πιο μορφωμένους και με το ισχυρότερο επιχειρηματικό πνεύμα εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν εργασία αλλού», υπογράμμισε η Σεγκόλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «χαμένη γενιά».

Στους 28 ανέρχονται οι τραυματίες από επεισόδια

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, τραυματίστηκαν σήμερα στα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσαν στις Βρυξέλλες τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας των Βρυξελλών Ίλσε Φαν ντε Κίρε, εννέα διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία καθώς τραυματίστηκαν "είτε από πτώση, είτε επειδή χτυπήθηκαν από αντικείμενα". Μεταξύ αυτών είναι και μία γυναίκα που φέρει τραύμα στο κεφάλι "από μια μεγάλη πέτρα" και επρόκειτο να χειρουργηθεί. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής εάν έγινε η επέμβαση και σε τι κατάσταση είναι η τραυματίας.

Άλλοι 16 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά και δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Από την πλευρά των αστυνομικών, τραυματίστηκαν μία επιθεωρήτρια της αστυνομίας που δέχτηκε μια πλάκα πεζοδρομίου στο κεφάλι και έχασε τις αισθήσεις της για μερικά λεπτά, μολονότι φορούσε κράνος και δύο άνδρες που χτυπήθηκαν από ανικτείμενα στο υπογάστριο και την κνήμη.

Η Φαν ντε Κίρε δεν είχε καμία πληροφορία για την κατάσταση ενός αστυνομικού που χτυπήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού από μια σπασμένη πλάκα πεζοδρομίου που εκτόξευσε ένας διαδηλωτής από απόσταση 20 μέτρων. Το βίντεο αυτής της επίθεσης αναρτήθηκε στο Ίντερνετ και έχει προκαλέσει αίσθηση. "Ο αριθμός των τραυματιών ενδέχεται να αυξηθεί" περιορίστηκε να πει η εκπρόσωπος.

Η αστυνομία δεν έχει κάνει καμία σύλληψη όμως ξεκίνησε έρευνα για να εντοπίσει τους ταραξίες.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές (52.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα ή 25.000 σύμφωνα με την αστυνομία) από 20 ευρωπαϊκές χώρες κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών σήμερα ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) για να καταγγείλουν την πολιτική λιτότητας και να ζητήσουν από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν έναν "άλλο δρόμο" για την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή