Προσφορές 16 δισ. για το πενταετές ομόλογο

Προσφορές 16 δισ. για το πενταετές ομόλογο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια και τρεις ημέρες μετά την τελευταία επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, η Ελλάδα επιστρέφει σήμερα στις αγορές με τις προοπτικές να είναι περισσότερο από ευνοϊκές. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα το πρωί (ώρα Λονδίνου) θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο που θα εκδώσει η χώρα και μέσω του οποίου θα αναζητήσει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Τα σημάδια που έστελναν χθες οι επενδυτές ήταν άκρως αισιόδοξα, ενώ ο κ. Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τις εξελίξεις «πολύ θετικές». Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στην «Κ» ότι η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μεγάλη και ότι οι προσφορές μπορούν να ξεπεράσουν τα 16 δισ. Γεγονός το οποίο οδήγησε σε εισηγήσεις για την άντληση ποσού σημαντικά υψηλότερου των 2,5 δισ. Επικαλούμενοι μάλιστα τις εκτιμήσεις των τραπεζών – αναδόχων της έκδοσης (Bank of America – Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley), οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι η απόδοση των νέων 5ετών ομολόγων θα κινηθεί μεταξύ 5% – 5,25%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ΥΠΟΙΚ σημείωναν χθες πως οποιαδήποτε μικρότερη του 5,3% απόδοση θα είναι επιτυχία, κρατώντας τους τόνους χαμηλούς. Γι’ αυτό και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ήταν λιτή και ανέφερε μόνο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει «άμεσα» σε έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου.

Πάντως, στην «γκρίζα αγορά» –στην αγορά που υπάρχει μεταξύ επενδυτών για να γίνονται αγοραπωλησίες των ομολόγων μία ημέρα πριν εκδοθούν– η απόδοση των 5ετών τίτλων κυμαίνονταν μεταξύ 4,90-5,01%. Ομως, η «γκρίζα αγορά» είναι ενδεικτική και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί ασφαλές προηγούμενο για το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της σημερινής δημοπρασίας. Οι προεγγραφές στο βιβλίο προσφορών είχαν ξεκινήσει από χθες και η απόδοση που ζητούσαν οι επενδυτές κυμαινόταν από 4,70% έως 5,50%.

Παράλληλα, η αγορά ανταποκρίθηκε θετικά στην έστω λιτή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ περί επικείμενης έκδοσης νέων ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έπεσε στο 5,77% από 6,06% που ήταν το πρωί, ενώ η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών υποχώρησε στις 419 μονάδες.

Δεδομένης αυτής της εικόνας που υπήρχε χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εξέφραζε την ικανοποίησή του για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και μάλιστα με επιτυχημένο τρόπο. Ωστόσο, σημείωνε ότι «δεν πανηγυρίζουμε και δεν εφησυχάζουμε», ενώ σημείωνε τη «λύπη» του για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει αρνητικά τις εξελίξεις και μεμψιμοιρεί. «Αυτά τα σχόλια δεν βοηθούν την Ελλάδα. Αναγκάζομαι να πω ότι τους αφήνουμε πίσω στη μιζέρια τους και εμείς προχωρούμε», συμπλήρωνε το ίδιο στέλεχος, εκτιμώντας ότι από την έκδοση των 5ετών ομολόγων αναμένεται ετήσιο όφελος για τον προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς θα μειωθούν τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη απήχηση της νέας έκδοσης, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν και νέες εκδόσεις για φέτος. Μέσα στο 2014 δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων που θα απευθύνονται και στα νοικοκυριά, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και νέες εκδόσεις 3ετών, 10ετών τίτλων. Στο σημείο αυτό, αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε χθες πως είναι λάθος η έκδοση ενός ομολόγου να εκλαμβάνεται ως αυτοτελής δανεισμός, καθώς με μία τέτοια κίνηση επηρεάζεται ολόκληρη η καμπύλη ομολόγων.

Το βασικό όφελος από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου θα είναι κατά τον ίδιο παράγοντα η μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης για τόκους και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα δείξει ότι η οικονομία της βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. «Κατ’ εξοχήν οι επενδυτές έχουν την τάση να συγκρίνουν όμοια ή συγκρίσιμα στοιχεία. Και να ήθελαν να μπουν μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά ομολόγων, δεν υπήρχε. Τώρα τους δημιουργήσαμε το ενδιαφέρον για περισσότερες χρηματορροές στην οικονομία» υποστήριξε και συμπλήρωσε πως πλέον και οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται ευκολότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή