«Οχι» Μαδρίτης σε δημοψήφισμα στην Καταλωνία

«Οχι» Μαδρίτης σε δημοψήφισμα στην Καταλωνία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συντριπτική πλειοψηφία –299 ψήφοι έναντι 47– το ισπανικό Κοινοβούλιο απέρριψε την αξίωση της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης από το ισπανικό βασίλειο και της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους. Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, που διήρκεσε επτά ώρες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως ενδεχόμενη απόσχιση θα επέφερε οικονομική καταστροφή τόσο στην Καταλωνία όσο και στην υπόλοιπη Ισπανία. «Οσο είμαστε μαζί, κερδίζουμε όλοι, αλλά αν χωρίσουμε, θα ζημιωθούμε όλοι», δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι ένα δημοψήφισμα αποκλειστικά στην περιοχή της Καταλωνίας θα ήταν αντίθετο με το Σύνταγμα του 1978. Ωστόσο, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης, εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο από τη Βαρκελώνη. Πλην του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, εναντίον της πρότασης για δημοψήφισμα ψήφισαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που αντιπροσωπεύει την αξιωματική αντιπολίτευση, και η κεντρώα Ενωση για την Πρόοδο και τη Δημοκρατία. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων.

Ισπανοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η χθεσινή ψηφοφορία δεν πρόκειται να σημάνει το τέλος της κρίσης γύρω από το μέλλον της βορειοανατολικής επαρχίας που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας και το 16% του πληθυσμού. Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν και οι πρώτες αντιδράσεις του Καταλανού προέδρου Αρτούρ Μας ύστερα από την απόφαση του ισπανικού Κοινοβουλίου. «Μετά αυτό το επώδυνο “όχι”, οι Αρχές της Καταλωνίας θα αναζητήσουν νομικές διαδικασίες –και υπάρχουν πολλές–, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε το δημοψήφισμα, στις 9 Νοεμβρίου», δήλωσε σχετικά. Ο τοπικός πρωθυπουργός της αυτόνομης περιοχής έχει απειλήσει, κατά το παρελθόν, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα λάβουν εκ των πραγμάτων χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περίπου το 50% των Καταλανών τάσσεται υπέρ της απόσχισης, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ προειδοποιούν πως ενδεχόμενη απόσχιση της Καταλωνίας θα οδηγούσε στην απομάκρυνσή της από τους δύο διεθνείς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή