Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως έμπρακτη απόδειξη της επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα, περιέγραψε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος την επιτυχή δημοπρασία πενταετούς διάρκειας ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Τόσο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όσο και στην εισήγησή του ενώπιον στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι αγορές στη χώρα, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος έκρινε σημαντική την αντίδραση της αγοράς καθώς, όπως είπε, «γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πόσο βαθιές είναι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί», ενώ επισήμανε πως είναι «μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έγινε Αργεντινή ή Βενεζουέλα». Ο κ. Βενιζέλος είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν γλίτωσε απλά «τη χρεοκοπία και την καταστροφή», αλλά θα επανέλθει στο επίπεδο ζωής που υπήρχε προ του 2010 και συνέκρινε την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές με εκείνη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι υπάρχουν πολιτικά κόμματα τα οποία «ζουν ως πολιτικά παράσιτα λόγω του Μνημονίου». Είπε, χαρακτηριστικά ότι: «Θα πρέπει πραγματικά να ντρέπονται. Αντί να χαίρονται με τη χαρά της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας λυπούνται, γιατί ζουν πολιτικά ως παράσιτα του Μνημονίου». Περιέγραψε ως «λυπηρό γεγονός» την παρέμβαση του κ. Αλ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εξέφρασε λύπη και «βαθιά ενόχληση για την επιτυχία της χώρας». Επισήμανε ως αντίφαση τη ρητορική του κ. Τσίπρα περί δανεισμού από τις αγορές με επιτόκιο υψηλότερο από εκείνο που υφίσταται στο πλαίσιο του Μνημονίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον ρόλο του κόμματός του, λέγοντας ότι «χάραξε αυτόν τον δύσκολο δρόμο μόνο του για ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε το 95% της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που συντελέστηκε πριν από τις εκλογές του 2012. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε, επίσης, ότι μεσοπρόθεσμα «ο συνδυασμός πρωτογενούς πλεονάσματος και θετικού ρυθμού ανάπτυξης θα “τρώει” με μεγάλη ταχύτητα το χρέος».

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου

Για την επάνοδο στις αγορές μίλησε με θετικό τρόπο και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος την έκρινε μεν ως «σημαντική και καθοριστική εξέλιξη» προς την έξοδο από την κρίση, άφησε δε αιχμές τόσο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εναντίον της Ν.Δ. Μάλιστα, περιέγραψε και τα δύο κόμματα ως «πρωτεργάτες του αντιμνημονιακού αγώνα και του λαϊκισμού» οι οποίοι ανέκρουσαν πρύμναν, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τη συνέχιση του δανεισμού με τα σημερινά επιτόκια και η Ν.Δ. «πανηγυρίζει» ενώ, όπως είπε, δεν έκανε ποτέ πράξη όσα πρότεινε στο Ζάππειο. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι το σημαντικό βήμα εξόδου προς τις αγορές θα μείνει «μετέωρο» αν η χώρα δεν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή