ΔΝΤ: Πιθανή νέα βοήθεια για την Ελλάδα την επόμενη διετία

ΔΝΤ: Πιθανή νέα βοήθεια για την Ελλάδα την επόμενη διετία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μοκαντάμ δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλες για να καλυφθούν από τις αγορές και ότι η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη του προγράμματος, ίσως δε και πρόσθετη στήριξη. Οπως δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του διεθνούς οργανισμού, «οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρέος παραμένουν πολύ μεγάλα και πρέπει να αντιμετωπισθούν από την Ευρώπη και το Ταμείο στο πλαίσιο μελλοντικών αξιολογήσεων, διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των δύο επόμενων ετών θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα ποσά που αντλούνται τώρα από τις αγορές. Θα υπάρξει ανάγκη για συνέχιση της υποστήριξης».

Οταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν η Ελλάδα θα χρειασθεί νέα χρηματοδότηση και αν το Ταμείο θα συμμετέχει σε αυτή, ο κ. Μοκαντάμ είπε ότι το υπάρχον πρόγραμμα του Ταμείου προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Οσο για τους Ευρωπαίους, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοδότηση στην Ελλάδα, εφόσον το πρόγραμμα παραμένει σε θετική τροχιά. Οπως εκτίμησε, «υπό αυτή την έννοια, έχουμε μία δέσμευση που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει επαρκή χρηματοδότηση και ότι θα ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της». Οπως τόνισε ο κ. Μοκαντάμ, «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε και θα αξιολογήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πρόσβαση στις αγορές, ενώ θα κοιτάξουμε το χρέος, τη χρηματοδότηση, καθώς και τη μελλοντική εφαρμογή του προγράμματος».

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου χαρακτήρισε θετική την ελληνική έκδοση, σημειώνοντας ότι η επιτυχία της οφείλεται στην εφαρμογή από την Ελλάδα δύσκολων μεταρρυθμίσεων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής, όπως την χαρακτήρισε, προσαρμογής στις αγορές προϊόντων, «η οποία αποτελεί απόδειξη της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις». Πρόσθεσε δε ότι οφείλεται και στο συμφωνηθέν πλαίσιο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: τη δέσμευση της Ελλάδας να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της και των Ευρωπαίων ότι θα διασφαλίσουν ότι το χρέος της χώρας θα παραμείνει εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή