Τιμή στον Γιόχαν Γιάκομπ Μέγιερ που δημιούργησε τα «Ελληνικά Χρονικά» στο Μεσσολόγγι

Τιμή στον Γιόχαν Γιάκομπ Μέγιερ που δημιούργησε τα «Ελληνικά Χρονικά» στο Μεσσολόγγι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον Ελβετό φιλέλληνα Γιόχαν Γιάκομπ Μέγιερ (Johann Jakob Meyer), πατέρα της νεοελληνικής δημοσιογραφίας, που πρόσφερε στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του, το Schofflisdorf, παρουσία των τοπικών Αρχών και του Έλληνα πρέσβη στην Ελβετία, Χαράλαμπου Μάνεση. Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μάνεσης απηύθυνε χαιρετισμό, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…ορισμένα πράγματα οφείλουμε να τα μαθαίνουμε, τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας. […]. Για τον λόγο αυτόν επιθυμούμε να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η σχέση και να υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας». Ο Έλληνας πρέσβης, εξάλλου, πρότεινε ως ιδέα την ίδρυση βιβλιοθήκης, με ελληνικά βιβλία, στο Schofflisdorf.

Ο Johann Jakob Meyer, ενθουσιώδης φιλέλληνας, ήρθε στην Ελλάδα μόλις ξέσπασε η Επανάσταση του 1821 και εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του ως γιατρός στο τοπικό νοσοκομείο. Το βράδυ της εξόδου (10 Απριλίου 1826) σκοτώθηκε μαζί με τη Μεσολογγίτισσα σύζυγό του και τα δύο παιδιά του. Θεωρείται πατέρας της νεοελληνικής δημοσιογραφίας. Από την 1η Ιανουαρίου 1824 έως τις 20 Φεβρουαρίου 1826 εξέδιδε στο Μεσολόγγι την εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά», γραμμένη σε εύληπτη γλώσσα και με πνεύμα φιλελεύθερο και ανεξάρτητο, τόσο που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγήθηκε σε σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία.

 Εξαιρετικά πολύτιμα θεωρούνται τα «Ελληνικά Χρονικά» για τις λεπτομερείς πληροφορίες, που περιέχουν σχετικά με την πολιορκία του Μεσολογγίου. Η ιστορική, δε, σχέση και η φιλία των πόλεων Μεσολογγίου και Schofflisdorf επισφραγίστηκε και μέσω της αδελφοποίησής τους, πριν από 23 χρόνια. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο επικεφαλής της ελληνο-ορθόδοξης εκκλησίας Ζυρίχης, ο επίτιμο Έλληνας πρόξενος Ζυρίχης, ο πρόεδρος της τοπικής ελληνικής κοινότητας, εκπρόσωποι άλλων ελληνικών κοινοτήτων και πολύς κόσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή