Μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού ποταμού στην Κρήτη

Μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού ποταμού στην Κρήτη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας «αλμυρός» ποταμός πρόκειται να μετατραπεί… σε γλυκό, έστω κατά ένα μικρό μέρος, για να καλύψει τις ανάγκες ενός κρητικού δήμου. Η μονάδα αφαλάτωσης, ελληνικής κατασκευής, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή Μαλεβιζίου, έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες πρωτιές: είναι η πρώτη στην Ελλάδα που απολυμαίνει το νερό πριν το αφαλατώσει. Η πρώτη που διαθέτει πάρκο και επισκέψιμη διαδρομή για τα σχολεία και τους επιστήμονες. Ενώ για πρώτη φορά ο διαγωνισμός περιελάμβανε εκτός από την κατασκευή της αφαλάτωσης και τη λειτουργία της για μία πενταετία.

O ποταμός Αλμυρός πηγάζει από τη βορειοανατολική άκρη του Ψηλορείτη, ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα και περίπου 10 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Oμως, κάπου στην αρχή της υπόγειας διαδρομής του, το γλυκό νερό ανακατεύεται με το θαλασσινό, με αποτέλεσμα το ποτάμι να είναι υφάλμυρο κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Κι ενώ ο ποταμός είναι πλούσιος σε νερό, η εκμετάλλευσή του δεν είναι απλή υπόθεση. «Η αφαλάτωση νερού από τη θάλασσα είναι λιγότερο δύσκολη. Στη θάλασσα έχεις νερό με συγκεκριμένη αλατότητα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση όμως του ποταμού Αλμυρού, τα χαρακτηριστικά αυτά μεταβάλλονται», εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής της Δημοτικής Εταιρείας Yδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Μαλεβιζίου, κ. Γιώργος Κουγιουμτζάκης.

Πριν από λίγα χρόνια, ο δήμος εγκατέστησε μια μικρή μονάδα αφαλάτωσης στο ποτάμι, η οποία όμως δεν κατάφερε να λειτουργήσει σωστά. Επανήλθε πριν από λίγα χρόνια, εντάσσοντας στο ΕΣΠΑ τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης και δικτύου μεταφοράς του νερού. Πριν από λίγες ημέρες η μονάδα εγκαινιάστηκε, παρέχοντας 2.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως. «Με τη μονάδα αυτή θα καλυφθούν πλήρως η τουριστική περιοχή της Αγίας Πελαγίας, καθώς και όλη η περιοχή του Γαζίου», λέει ο κ. Κουγιουμτζάκης.

Η μονάδα παρουσιάζει ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. «Είναι η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης στην Ελλάδα που διαθέτει υπερδιήθηση, δηλαδή απολυμαίνει το νερό πριν το αφαλατώσει, κάτι που ήταν προαπαιτούμενο για τη σωστή λειτουργία της», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής, επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας (Sychem) που επικράτησε στον διαγωνισμό. «Μάλιστα, για ένα μήνα τον χρόνο το νερό του ποταμού είναι γλυκό, οπότε δεν χρειάζεται η λειτουργία της αφαλάτωσης».

Χαμηλό κόστος νερού

Η μονάδα θα διαθέτει ένα πάρκο ενημέρωσης (όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία του ποταμού) και θα είναι επισκέψιμη. Τέλος, πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό στη χώρα μας που αφορούσε ταυτόχρονα την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης (850.000 ευρώ) και τη λειτουργία της για 5 χρόνια (450.000 ευρώ). «Το κόστος του νερού θα είναι πολύ χαμηλό. Θα κοστίζει 0,23 ευρώ/κυβικό, όταν ο μέσος όρος των αφαλατώσεων είναι συνήθως άνω του 0,50 ευρώ/κυβικό», λέει ο κ. Κουγιουμτζάκης. «Αρκεί να συγκρίνετε με το φράγμα του Αποσελέμη, ένα φαραωνικό έργο για το οποίο τα τελευταία επτά χρόνια έχουν ξοδευτεί πάνω από 500 εκατ., ουσιαστικά χωρίς αποτέλεσμα», λέει ο κ. Υφαντής. Ο Δήμος Μαλεβιζίου, πάντως, εκτιμά ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα εκμετάλλευσης του Αλμυρού, χωρίς τη διατάραξη του πολύτιμου οικοσυστήματός του. Οπως αναφέρει ο κ. Κουγιουμτζάκης, ο δήμος έχει μελετήσει την εγκατάσταση αφαλάτωσης δυναμικότητας 30.000 κ.μ. ημερησίως και αναμένει να βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή