Πιστοποιούνται όλα τα προγράμματα ΑΕΙ, ΤΕΙ

Πιστοποιούνται όλα τα προγράμματα ΑΕΙ, ΤΕΙ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πιστοποίηση όλων των προγραμμάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Ο στόχος του είναι «η αντιστοίχιση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των σπουδών με τις δεξιότητες που ζητεί η αγορά εργασίας», όπως είπε χθες ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τυχόν νέο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων των σχολών και τμημάτων με γνωστικά αντικείμενα χαμηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, ο υπουργός επανέλαβε την απόφασή του να προχωρήσει η διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών μέσα στο 2014.

Ειδικότερα, ο κ. Αρβανιτόπουλος, παρουσιάζοντας χθες την ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (είχε παρουσιασθεί στην «Κ» στις 14 Δεκεμβρίου 2013), ανέφερε ότι «έχουμε καλά πανεπιστήμια που δεν έχουν να φοβηθούν τον ανταγωνισμό, αλλά η ανοργανωσιά των τελευταίων 20 ετών δημιουργεί ένα θολό τοπίο. Γι’ αυτό απαιτείται “απεξάρτηση” από την κρατικοδίαιτη κουλτούρα, από τα ιδεολογήματα της δεκαετίας του ’80». Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι «σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα παραπάνω. Παρουσιάζουμε την επόμενη δράση, την ακαδημαϊκή πιστοποίηση των προγραμμάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Πιστοποίηση, που έχει στόχο την αντιστοίχιση των παρεχόμενων από τα ιδρύματα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, των εν γένει δηλαδή μαθησιακών αποτελεσμάτων των σπουδών, με τις δεξιότητες που ζητεί η αγορά εργασίας».

Ως προς το θέμα της διαγραφής των «αιωνίων» φοιτητών ο υπουργός δήλωσε ότι «ορισμένοι πρυτάνεις και άλλοι λαϊκίζουν. Προχωρούμε με τη διαγραφή στο τέλος του 2014 των “αιωνίων”, ουσιαστικά ανενεργών φοιτητών». Πάντως, η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία χθες ολοκλήρωσε τις εργασίες της τακτικής συνεδρίασή της, ζητεί να διαγραφούν μόνο όσοι έχουν εγκαταλείψει πλήρως τις σπουδές τους και όχι όσοι καθυστερούν για διάφορους λόγους. Παράλληλα, όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Χαροκόπειου και προεδρεύων της συνόδου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, «η σύνοδος πρωτοτύπησε βάζοντας στην ατζέντα της το ζήτημα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους πτυχιούχους και τη ουσιαστική συμβολή της χώρας». Eισηγητής για το θέμα ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Χαροκόπειου και καθηγητής στο αμερικανικό MIT Γιάννης Τσιτσικλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή