Το ευρωομόλογο στο τραπέζι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Η ενοποίηση της Ευρώπης ναι μεν εξελίσσεται με βήματα αργά, από την άλλη όμως προχωρεί και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Και μάλιστα προχωρεί με ένα σταθερό προσανατολισμό και πολύ συγκεκριμένες κινήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο της δημοσιονομικής και κατ’ επέκταση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης –μετά την τραπεζική ένωση που θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου– το μεγάλο εργαλείο της ενοποίησης θεωρείται το ευρωομόλογο. Η έκδοση δηλαδή κοινών τίτλων, έστω και σε περιορισμένη κατ’ αρχάς έκταση, μέσω των οποίων θα μπορούν να δανείζονται τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Με κοινό χαμηλό επιτόκιο και την εγγύηση ότι εάν τυχόν το κράτος που δανείστηκε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τότε τους δανειστές του θα τους καλύπτει το κεντρικό σύστημα. Το θέμα άνοιξε, καθώς έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα και η υπόθεση αυτή, κολοσσιαίας πράγματι σημασίας, ιδίως για τις χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, παίρνει τώρα τον δρόμο της. Την προηγούμενη εβδομάδα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συστηθεί για την ανάγκη δημιουργίας του ευρωομολόγου και τον σταδιακό τρόπο εφαρμογής τού υπό συζήτηση νέου θεμελιώδους θεσμού της Ευρωζώνης, παρέδωσε το πόρισμά της στους κ. Μπαρόζο και Ρεν. Η επιτροπή, με πρόεδρο την κ. Γερτρούδη Τούμπελ, πρώην μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, συγκροτήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο με πρωτοβουλία της Κομισιόν και μετά από πολιτική απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου, του οποίου ο ρόλος συνεχώς ενισχύεται. Στα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία αφορά τα οφέλη και τις προϋποθέσεις της μερικής υποκατάστασης των εθνικών ομολόγων μέσω μιας κοινής ομολογιακής έκδοσης, υπογραμμίζεται ότι το ευρωομόλογο θα βοηθήσει σημαντικά στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη δημοσιονομική ισορροπία, στην τόνωση της ανάπτυξης και εν τέλει στην πολιτική ενοποίηση.

Στα άμεσα οφέλη, στην περίπτωση καθιέρωσης του ευρωομολόγου, εκτός από το παραπάνω πολύ ευνοϊκό πλαίσιο που περιγράφει το πόρισμα της επιτροπής, θα πρέπει να επισημάνουμε την ευκολότερη και φθηνότερη χρηματοδότηση των οικονομιών του Νότου, καθώς και τη μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων από το διεθνές σύστημα προς την Ευρώπη. Επίσης, με το ευρωομόλογο, εμβαθύνεται η κοινή ευρωπαϊκή αγορά χρήματος και κεφαλαίων, πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούν να σηκώνουν περισσότερη ρευστότητα, απευθείας από την ευρωαγορά τίτλων, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, οι μεγάλες βιομηχανίες κ.λπ. Σε πολιτικό επίπεδο, η προώθηση του ευρωομολόγου στο τραπέζι των αποφάσεων, αύριο ή μεθαύριο, θα σημάνει ένα σπουδαίο συμπληρωματικό βήμα στην σημαντική εξέλιξη της τραπεζικής ένωσης και παράλληλα, θα αποτελέσει την απαιτούμενη στέρεη βάση για το επόμενο κρίσιμο βήμα, καθοριστικής σημασίας για την ενοποίηση, τη δημοσιονομική ένωση. Πιθανότατα, το ευρωομόλογο θα είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της μεταρρύθμισης της Συνθήκης της Ευρώπης, η οποία –αν και δεν λέγεται– έχει αρχίσει ήδη να δρομολογείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή