Πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010

Πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με φόντο το ακριτικό Καστελλόριζο, θα άλλαζε ό,τι ξέραμε για την ελληνική οικονομία μέχρι εκείνη τη στιγμή, ενεργοποιώντας ένα πρωτόγνωρο μηχανισμό στήριξης για μία οικονομία που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

Σήμερα, δύο Μνημόνια και τρεις πρωθυπουργούς αργότερα, η «Κ» ξεκινάει μία έρευνα για τις κρίσιμες αποφάσεις, τις άγνωστες συγκρούσεις και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που οδήγησαν την άνοιξη του 2010 στην υπογραφή του Μνημονίου. Με την ψυχραιμία που χαρίζει το πέρασμα του χρόνου.

Ποιοι γνώριζαν τι θα συμβεί; Πότε κατάλαβαν τι πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα; Γιατί ειπώθηκε το «λεφτά υπάρχουν»; Πραγματική διαπραγμάτευση έγινε; Υπήρξαν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι; Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί διαφορετικά; Τα πρόσωπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που βρέθηκαν στο κέντρο της ιστορίας αποκαλύπτουν βήμα προς βήμα τις πράξεις, τις παραλείψεις, αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στο Μνημόνιο.

Σε συνέχειες, τις επόμενες Κυριακές η «Κ» θα προσπαθήσει να σας ενημερώσει μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των γεγονότων και να διαφωτίσει άγνωστες πτυχές και γεγονότα που συνέβησαν από το 2008, επί κυβέρνησης Καραμανλή, μέχρι τις 8 Μαΐου 2010, που υπογράφεται το πρώτο Μνημόνιο από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στο τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή και τα «δύο πολύ δύσκολα χρόνια» που ζήτησε από τους Ελληνες, στο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου και στην είσοδο στο ΔΝΤ. Οι χαμένες ευκαιρίες, τα μεγάλα λάθη και οι αλήθειες για όσα λέγονταν και αποφασίζονταν για την οικονομία πίσω από κλειστές πόρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή