Τσίπρας: «Θα αλλάξουμε την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη»

Τσίπρας: «Θα αλλάξουμε την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη»

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή προσωπική επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής για την διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και το ευρωψηφοδέλτιο.

Ο κ. Τσίπρας με αφορμή την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «υποταγή» η οποία όπως τόνισε, «ξεχείλιζε από κάθε λέξη, κάθε χειρονομία, κάθε σιωπή», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Καλύτερα ίσως από κάθε τι, δείχνει το ανάστημά τους το γεγονός ότι δεν τόλμησαν να θέσουν ούτε καν το κρίσιμο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Και έδωσαν εκ των υστέρων τη διαρροή ότι το έθεσαν, σε ένα κρεσέντο αθλιότητας αλλά και αυτοεξεφτελισμού, για να εισπράξουν  αργότερα, την κατηγορηματική διάψευση της γερμανικής πλευράς. Και δειλοί, και ψεύτες με λίγα λόγια».

Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών» μια κυβέρνηση «επικίνδυνη για την κοινωνία, επικίνδυνη για την εθνική κυριαρχία, καταστροφική για την οικονομία, αλλά επικίνδυνη και για τη δημοκρατία».

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να απολογηθεί στη Βουλή.

«Κύριε Σαμαρά, θα απολογηθείτε στη Βουλή, θέλετε δεν θέλετε. Δεν πρόκειται να δοξαστείτε κρυπτόμενος. Θα απολογηθείτε, γιατί κάνατε το Μαξίμου φωλιά ακροδεξιών και συνομιλητών της Χρυσής Αυγής.

Θα απολογηθείτε, γιατί δεν σεβαστήκατε τους θεσμούς και τις επιταγές της δημοκρατίας που ορκιστήκατε να υπερασπίζεστε. Θα απολογηθείτε, γιατί παραδώσατε τα κλειδιά της κυβέρνησης και της χώρας σε άτομα που τα χαρακτηρίζει ο αντιδημοκρατικός κυνισμός και η ετοιμότητα να συνδιαλαγούν και με το διάβολο προκειμένου να κρατηθείτε στην εξουσία.

Γιατί εσείς ο ίδιος, μέσω εμπίστων εκπροσώπων σας, γίνατε συνομιλητής μιας εγκληματικής συμμορίας, συνομιλητής ατόμων που ακούνε τη λέξη δημοκρατία και τραβούν το πιστόλι τους.

Θα απολογηθείτε επίσης για το νέο μνημόνιο που έχετε συμφωνήσει και κρατάτε στα συρτάρια σας μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές. Έχει ήδη κατατεθεί από τη κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αίτηση κατάθεσης εγγράφων και έχετε διορία μέχρι τις 24 Απρίλη, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής. Θα απολογηθείτε, γιατί είστε εσείς και οι έμπιστοι φίλοι σας, απειλή για τη δημοκρατία, απειλή για την ομαλότητα που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα, απειλή για τη σταθερότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον κίνδυνο «να παγιωθεί από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ένα καθεστώς δουλοπρέπειας και μετατροπής της Ελλάδας σε φτηνό οικόπεδο και των εργαζομένων σε φτηνή και φιμωμένη μάζα».

«Αν ο λαός τους το επιτρέψει, η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια έρμαιο ξένων συμφερόντων, εμπόρευμα σε εχθρικά παζάρια, χωρίς φωνή, χωρίς κύρος, χωρίς εθνική αξιοπρέπεια» επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που δώσει το έναυσμα για «ντόμινο ανατροπών  σε όλη την Ευρώπη». «Θα αλλάξουμε την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, θα διεκδικήσουμε καλύτερη λύση για την Ελλάδα από ισχυρότερες θέσεις ως ευρωπαϊκή αριστερά μετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι ισχυροί της Ευρώπης επέλεξαν την Ελλάδα ως το πειραματόζωο  εφαρμογής των πιο αντιλαϊκών πολιτικών. Τώρα είναι η ώρα να γίνει η Ελλάδα το πείραμα και το υπόδειγμα  για εναλλακτικές πολιτικές υπέρ των λαών στην Ελλάδα και Ευρώπη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του. 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε αυτούς που κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν είναι έτοιμη να νικήσει και να κυβερνήσει κάνοντας έκκληση στα στελέχη του κόμματος να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Για να πείσουμε εκατομμύρια ανθρώπους, για να γίνει η απάντησή μας κοινός τόπος και πολιτικό κεκτημένο, είναι ανάγκη συντρόφισσες και σύντροφοι, να τη δίνουμε κάθε μέρα όχι μόνο με λόγια, αλλά με τη στάση, την αποφασιστικότητα, τη γνώση, την επίγνωση των δυσκολιών, την ωριμότητα, την αυτοσυγκράτηση, τον υπολογισμό όλων των παραμέτρων σε κάθε μας κίνηση. Είναι ανάγκη να τη δίνουμε καθημερινά με την ενίσχυση της ενότητας και της στιβαρής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συγκροτημένη παρουσία μας σε όλα τα μέτωπα των κοινωνικών αγώνων» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρά την επιθυμία της ηγεσίας του κόμματος να υπάρξει ομοφωνία στο κείμενο της διακήρυξης από την εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις – τροποποιήσεις. Οσον αφορά το ψηφοδέλτιο αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί μέρος της σύνθεσής του και ειδικότερα το κομμάτι που αφορά τις υποψηφιότητες κομματικών στελεχών και συνεργαζόμενους για τους οποίους δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις. Η λίστα αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την προσθήκη ονομάτων συνεργαζομένων τη Μεγάλη Τετάρτη.

Παραμένει η διαφωνία για το ευρώ

Στην συζήτηση για τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές η εσωκομματική αντιπολίτευση επαναφέρει τη θέση της για κατάρτιση από τον ΣΥΡΙΖΑ ενός σχεδίου για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ετσι, ενώ στο επίσημο κείμενο της διακήρυξης αναφέρεται ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας παλεύουμε να εξευρεθεί λύσει μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και για αυτόν το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης πλην όμως δεν αποδεχόμαστε την αποδοχή των εκβιασμών και των μνημονίων. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι με πρόσχημα να σώσουμε το ευρώ να οδηγήσουμε στην καταστροφή της χώρας».

Στο κείμενο που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα επισημαίνεται ότι «η ευρωζώνη και η Ε.Ε. εδώ που έχουν φτάσει δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επανιδρύονται ή επαναθεμελιώνονται» και σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «η άλλη Ευρώπη ως στόχος της Αριστεράς αποκτά νόημα μόνο με όρους ρίξης και ανατροπής της ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε. με στόχο προοδευτικές πολιτικές και τον σοσιαλισμό σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα και αυτά μπορούν να προκύψουν, αν μια χώρα ή ομάδα χωρών ακολουθήσει στον δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη και τη σύγκρουση με τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της Ε.Ε.»

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή