Τη Μεγάλη Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Θεόκλητου

Τη Μεγάλη Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Θεόκλητου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Μεγάλη Τετάρτη θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού ιεράρχη των Ιωαννίνων Θεόκλητου, ο οποίος εκοιμήθη το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ηλικία 84 ετών.

Ο μακαριστός,  πριν από λίγες ημέρες, είχε μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, όμως παρά τις προσπάθειες, των γιατρών η κατάσταση της υγείας του δεν παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης. Ο μακαριστός, κατά κόσμον Θεόκλειτος Σετάκης, γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Τις γυμνασιακές του σπουδές περάτωσε στην Κρήτη, σπούδασε Θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πήρε πτυχίο και της ανωτάτης βιομηχανικής Πειραιά.

Χειροτονήθηκε το 1958 Διάκονος και το 1960 Πρεσβύτερος, ενώ από το 1961 μέχρι το 1968, υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας. Ήταν στενότερος συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οποίος τον είχε πρωτοσύγκελο στην Μητρόπολη των Ιωαννίνων.

Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ιωαννίνων το 1975. Ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων, δοκιμίων σε περιοδικά και εφημερίδες, με τα οικονομικά της Εκκλησιάς και διατέλεσε για αρκετά χρόνια μέλος του Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας.

Στα συλλυπητήρια μηνύματα που φτάνουν στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, αποδίδονται τα εύσημα για το έργο και την προσωπικότητα του μακαριστού Θεόκλητου, ο οποίος διετέλεσε και έξαρχος πάσης Ηπείρου.

«Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, έχασε τον Ιεράρχη της, που, για τέσσερις δεκαετίες, έβαλε τη δική του σφραγίδα στα θρησκευτικά, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής, επισημαίνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και προσθέτει: «Η συνεισφορά του μακαριστού Θεόκλητου στην Ορθοδοξία θα κριθεί από το χρόνο και από τους εκκλησιαστικούς ταγούς. Από τη συνεργασία που είχαμε για πολλά χρόνια, εκείνο που τούτη την ώρα μπορώ να καταθέσω, είναι ότι ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα που υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις τους. Ο Θεόκλητος αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Εκκλησία της Ελλάδος, ιδιαίτερα όμως στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων».

Ο δήμος Ιωαννιτών και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και την οδύνη τους και, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν: «Ο μακαριστός μητροπολίτης παρέδωσε ένα πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτισμό έργο, που τον καθιστούν ξεχωριστό. Ως ξεχωριστός θα μείνει στη μνήμη μας. Προοδευτικός και καινοτόμος, με ριζοσπαστικές ιδέες, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας».

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γ.Οικονόμου, εκφράζει την βαθιά του θλίψη «για την εις Κύριον εκδημία του Υπερτίμου και Εξάρχου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, σεπτού Ιεράρχη και Εμπνευσμένου Ποιμενάρχη που επί 40 και πλέον χρόνια, υπηρέτησε τον τόπο και τους συνανθρώπους του, με απαράμιλλη και θεόπνευστη αγάπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή