ΣΥΡΙΖΑ: Με διαφωνίες η επιλογή υποψηφίων

ΣΥΡΙΖΑ: Με διαφωνίες η επιλογή υποψηφίων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Για αύριο μετατίθεται η οριστικοποίηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν κενές οκτώ θέσεις, οι οποίες θα συμπληρωθούν με μη κομματικές υποψηφιότητες. Για την επιλογή των πρώτων 34 υποψηφίων στήθηκαν κάλπες στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία του κ. Αλέξη Τσίπρα τουλάχιστον οι μη κομματικές υποψηφιότητες να μην τεθούν σε διαδικασία έγκρισης.

Ως συνεργαζόμενοι συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο οι: Ακης Αρχοντόπουλος, συνδικαλιστής στην ΕΥΑΘ, Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος, Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, Θέμης Κοτσιφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια, Δήμητρα Μανώλη, συνδικαλίστρια καθαρίστρια, Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, Σάββας Ρομπόλης, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Σατιχά Σουλεϊμάν, ακτιβίστρια Ρομά, Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου, Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος. Τα κομματικά στελέχη είναι: Σία Αναγνωστοπούλου, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Σόφη Παπαδόγιαννη, Πέτυ Πέρκα, Σοφία Σακοράφα, Ράνια Σβίγκου, Δέσποινα Σπανού, Μάγδα Σπηλιοπούλου, Ελένη Σωτηρίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χάρης Γολέμης, Αλέκος Καλύβης, Χρήστος Λάσκος, Σωτήρης Μάρταλης, Γιάννης Μηλιός, Αλέξης Μπένος, Γιάννης Μπουρνούς, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Τόλιος και Νίκος Χουντής.

Ποιοι «κόπηκαν»

Από την ψηφοφορία «κόπηκαν» οι πρυτάνεις ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι οποίοι είχαν προταθεί από την πλευρά της πλειοψηφίας. Τα ονόματα των Γιάννη Βαρουφάκη, Κώστα Λαπαβίτσα, Μυρσίνης Ζορμπά, Κρίτωνα Αρσένη βρίσκονται στο επίκεντρο ζυμώσεων για τις υπόλοιπες θέσεις. Η εσωκομματική αντιπολίτευση διαμηνύει, μάλιστα, ότι δεν θα μπει σε λογική παζαριού και δεν θα υποχωρήσει από τις ενστάσεις της με αντάλλαγμα την τοποθέτηση δικών της προτεινόμενων στο ψηφοδέλτιο. Αναμένεται, παράλληλα, η απάντηση του κ. Λάκη Λαζόπουλου, ο οποίος προσεγγίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, χθες, με παραπομπή στην παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοκρατικές διαδικασίες και δυνατότητα διατύπωσης όλων των διαφορετικών απόψεων στα όργανα του κόμματος, η προεδρική πλειοψηφία και η εσωκομματική αντιπολίτευση επιχείρησαν να κλείσουν τα μέτωπα που άνοιξαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πριν το κόμμα βρεθεί στην περιδίνηση ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας στην τελική ευθεία πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εκδηλώθηκαν και σε σχέση με τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε τη συμπερίληψη συγκεκριμένης αναφοράς σε εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους εταίρους από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει. Η τροποποίηση δεν έγινε δεκτή και η εσωκομματική αντιπολίτευση ψήφισε «λευκό», με τη διακήρυξη να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

«Εμείς εκφράζουμε ελεύθερα και δημοκρατικά τις απόψεις και μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων που κατατίθενται σε ένα βουλευόμενο σώμα, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή, δηλώνουμε την πίστη μας στην ενότητα», δήλωσε από την Πάτρα ο κ. Τσίπρας, «απαντώντας» σε όσα ακούστηκαν για νέο ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε (Ρ/Σ Στο Κόκκινο) σε κέντρα που «επιχειρούν να εμφανίσουν κατά πάγιο τρόπο μια δημοκρατική συζήτηση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν πόλεμο, ως δήθεν ρήξη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή