Λουτρό αίματος στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας

Λουτρό αίματος στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΟΥΤΖΑ. Βόμβα σε σταθμό λεωφορείων το πρωί σε ώρα αιχμής, με προφανή στόχο τον μέγιστο αριθμό αθώων θυμάτων, τοποθέτησαν άγνωστοι χθες στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα. Από την τρομακτική έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 71 άτομα, τουλάχιστον 124 τραυματίσθηκαν, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες λεωφορεία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Γκούντλακ Τζόναθαν, ανακοίνωσε ότι οι υποψίες βαρύνουν τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ. «Θα το ξεπεράσουμε. Το θέμα της Μπόκο Χαράμ είναι παροδικό» είπε ο Τζόναθαν επισκεπτόμενος τον χώρο της πολύνεκρης έκρηξης. Ο Νιγηριανός πρόεδρος κατήγγειλε «τις ενέργειες όσων προσπαθούν να πάνε τη χώρα πίσω».

Η Μπόκο Χαράμ, οργάνωση που μάχεται για την απόσχιση των μουσουλμανικών περιοχών της Νιγηρίας και τη δημιουργία χαλιφάτου, δρα συνήθως στα βορειοανατολικά της χώρας. Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πρώτη στην Αμπούτζα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο μηχανισμός, που πιθανόν ήταν τοποθετημένος σε αυτοκίνητο, εξερράγη στον σταθμό λεωφορείων που εξυπηρετεί το φτωχό, εθνοτικά και θρησκευτικά ανάμεικτο προάστιο Νιάνια.

«Περίμενα να μπω στο λεωφορείο όταν άκουσα μια εκκωφαντική έκρηξη και είδα καπνούς» είπε η Μίμι Ντάνιελς, που γλίτωσε με μικροτραύματα στο χέρι. «Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος».

Η επίθεση υπογράμμισε την ευάλωτη θέση της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας της Νιγηρίας, πόλη που οικοδομήθηκε το 1980 στο γεωγραφικό κέντρο της γιγάντιας χώρας, προκειμένου να αντικαταστήσει το παραθαλάσσιο Λάγκος.

«Από μια άποψη δεν πρόκειται για μεγάλη έκπληξη» είπε ο Κόλε Σετίμα, διευθυντής του γραφείου του αμερικανικού ιδρύματος Μακ Αρθουρ στην Αμπούτζα. «Είναι μια δήλωση ότι συνεχίζουν να υπάρχουν και ότι μπορούν όποτε θέλουν να επιτεθούν στην Αμπούτζα και να σκορπίσουν τον τρόμο».

Στη γλώσσα χάουσα της Βόρειας Νιγηρίας, Μπόκο Χαράμ σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμαρτωλή». Η οργάνωση, που παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και έχει σχέσεις με τους αντάρτες που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα, έχει υποστεί πλήγματα από τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας.

Η εξέγερση των ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Νιγηρία ξεκίνησε το 2009 με ταραχές στο Μαϊντουγκούρι, όπου κάποτε υπήρχε το κύριο τζαμί της οργάνωσης. Οι ταραχές έληξαν με επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, η οποία κόστισε τη ζωή 700 ατόμων.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης συνελήφθη και εκτελέστηκε από την αστυνομία, ενώ το 2010 τα μέλη της ξεκίνησαν στοχευμένες δολοφονίες κυβερνητικών αξιωματούχων, αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και θρησκευτικών ηγετών, χριστιανών και μουσουλμάνων, που κατήγγειλαν την αίρεση.

Τις δολοφονίες ακολούθησαν οι μεγάλης κλίμακας επιθέσεις αδιακρίτως σε σχολεία, χωριά, αγορές, στρατόπεδα, εκκλησίες και τζαμιά που έχουν κοστίσει χιλιάδες ζωές. Το μήνυμα της οργάνωσης, σύμφωνα με το οποίο η σαρία θα καταργήσει τη διαφθορά και τη φτώχεια, βρίσκει απήχηση στους νέους των φτωχότερων επαρχιών της μεγαλύτερης αφρικανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή