Το πλεόνασμα κινείται σε ρυθμούς 2013 και φέτος

Το πλεόνασμα κινείται σε ρυθμούς 2013 και φέτος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,38 δισ. ευρώ διαπίστωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2013, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών που ακολουθεί (ESA 95). Εκτίμηση η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στις 23 Απριλίου και με τον τρόπο αυτό να ανοίξει ο δρόμος για την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως υπολογίζεται από την τρόικα, μειώνεται από τα 2,4 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί στο 1,4 δισ. ευρώ, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε διαφορετική καταγραφή κάποιων εσόδων. Εξέλιξη, όμως, που δεν επηρεάζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Χθες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την πορεία των βασικότερων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Οπως προκύπτει, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης για το 2013 ήταν ελλειμματικό κατά 15,89 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, όμως, περιλαμβάνεται και η εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των τραπεζών, η οποία για το 2013 ήταν 19,27 δισ. ευρώ. Ετσι, εξαιρουμένης της επίπτωσης των τραπεζών, το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό κατά 3,38 δισ. ευρώ και το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται να επιβεβαιώσει χωρίς επιφυλάξεις η Εurostat την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες ότι επιβεβαιώνονται οι «εκτιμήσεις και οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013». Επίσης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως το σημαντικό είναι ότι πλέον η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται πλέον είναι «ο περαιτέρω εμπλουτισμός της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες».

Πάντως, βάσει του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ), η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ήταν 2,4 δισ. ευρώ. Μετά την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσό αυτό μειώνεται κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (στο 1,4 δισ. ευρώ) εξαιτίας: • Της καταγραφής του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στον προϋπολογισμό του 2014 και όχι του 2013. Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) της ΤτΕ που ενέκρινε τη διάθεση του μερίσματος 480 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Θεωρητικά τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2013, αλλά η ΕΛΣΤΑΤ τα ενέταξε στον προϋπολογισμό του 2014, διότι η Γ.Σ. έλαβε χώρα εντός του 2014. • Του υπολογισμού εσόδων ύψους 400 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ από το claw back σε προηγούμενα έτη. Ο ΕΟΠΥΥ τα εισέπραξε το 2013, αλλά επειδή αφορούσαν σε πράξεις του 2011 και του 2012, τα έσοδα μοιράστηκαν στα έτη αυτά. • Του εντοπισμού «μαύρης τρύπας» περίπου 100 εκατ. ευρώ στους δήμους. Η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε ότι υπάρχει αυτή η «τρύπα» σε ορισμένες θυγατρικές εταιρείες δήμων και προχώρησε στην καταγραφή της.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως οι αλλαγές έχουν συζητηθεί με την τρόικα και δεν επηρεάζεται καθόλου το κοινωνικό μέρισμα των 525 εκατ. ευρώ που θα διανείμει η κυβέρνηση φέτος. Παράλληλα, εκτιμούσε ότι και φέτος η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.

Οι νέες εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ το 2013 θα περιληφθούν στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Απριλίου και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ψηφιστεί έως τις 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Εurogroup και ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της λήψης επιπλέον μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή