Ο «πόλεμος» των αμνοεριφίων

Ο «πόλεμος» των αμνοεριφίων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο ο ανηλεής «πόλεμος» των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ για την τιμή του αρνιού. Οι αλυσίδες, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δυνατότητα που έχουν λόγω του μεγέθους τους για μεγάλες παραγγελίες, φτάνουν να πωλούν σε τιμές σχεδόν κάτω του κόστους. Η οικονομική κρίση και η επακόλουθη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει ως συνέπεια σημαντικό τμήμα των καταναλωτών να προμηθεύεται πλέον τα αμνοερίφια από τα σούπερ-μάρκετ αντί των παραδοσιακών κρεοπωλείων ή της φθηνότερης Βαρβακείου αγοράς. Στη «μάχη του αρνιού» επιστρατεύονται καταγγελίες -αληθείς και μη- ενώ και σε αυτήν συμμετείχαν τα τελευταία 24ωρα blogs και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι το φθηνό αρνί αποτελεί στην ουσία «κράχτη» για την προσέλκυση πελατών στα καταστήματα αυτές τις ημέρες και την αγορά άλλων ειδών.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Ειδών (ΙΕΛΚΑ) μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 5,96 ευρώ/κιλό από 6,30 ευρώ/κιλό το Πάσχα του 2013, καταγράφοντας μείωση κατά 5,50%. Σωρευτικά την τελευταία τετραετία η μέση τιμή πώλησης του αρνιού για το Πάσχα από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ παρουσιάζει μείωση 25%.

Αίσθηση στην αγορά με ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Lidl να προχωρήσει από την Κυριακή των Βαΐων έως και το Μεγάλο Σάββατο στη διάθεση νωπού αρνιού, ολόκληρου ή συσκευασμένου τεμαχισμένου στην τιμή των 3,99 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με επιστολή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προς την αλυσίδα στην υπηρεσία έγιναν καταγγελίες βάσει των οποίων τα αποθέματα αρνιού εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα την Κυριακή, 13 Απριλίου, και ενημερώνονταν από τους υπαλλήλους των καταστημάτων να προμηθευτούν αρνί σε άλλη τιμή. Η ΓΓΚ ζήτησε από τη Lidl να προσκομίσει μέχρι αύριο στοιχεία για τον αριθμό των αρνιών που έχει προμηθευτεί συνολικά και ανά κατάστημα με βάση και τα σχετικά παραστατικά, τα στοιχεία για τον αριθμό των αρνιών που διέθεσε προς 3,99 ευρώ/κιλό στις 13 Απριλίου και τέλος να απαντήσει εάν παρά την εξάντληση των αποθεμάτων συνεχίζει να διαφημίζει την προσφορά.

Σε ανακοίνωσή της η Lidl αναφέρει ότι έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου 190.000 κιλά νωπό αρνί στην ελληνική αγορά, ποσότητα περίπου 14 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Απαντώντας στα περί «ύποπτης προέλευσης» η Lidl αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα προέρχονται από πιστοποιημένο Ελληνα προμηθευτή και ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την παραγωγική διαδικασία υπάγονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους.

Τέλος, η επιχείρηση επισημαίνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πελατών της και ζητεί συγγνώμη από τους καταναλωτές για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή