Προεκλογικές αντιπαραθέσεις στην κυβέρνηση

Προεκλογικές αντιπαραθέσεις στην κυβέρνηση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογική ένταση επικρατεί στο εσωτερικό της δικομματικής κυβέρνησης λίγα 24ωρα μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές αλλά και την επίσκεψη της κ. Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Εκ των πραγμάτων, το ποιoς θα πιστωθεί όχι μόνον την αλλαγή σελίδας σε ό,τι αφορά τα Μνημόνια, αλλά και τη βεντάλια των κοινωνικών δράσεων και των οικονομικών ενισχύσεων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο και για τα δύο κόμματα, καθένα εκ των οποίων κατέρχεται με διαφορετικές επιδιώξεις στον εκλογικό στίβο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, έπειτα από σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, Εργασίας Ιω. Βρούτση, τον υφυπουργό Υγείας Αντ. Μπέζα και τη διοίκηση του Εθν. Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την υλοποίηση δράσεων με στόχο την ανακούφιση των αστέγων. Αυτές αφορούν την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, κυρίως μέσω της οικονομικής προσφοράς ιδιωτών, για τη δημιουργία δομών κοινωνικής κατοικίας, με πρώτη την ανακαίνιση του Δρακοπούλειου Ιδρύματος στην Αθήνα.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς, οι δράσεις που δεν θα αφορούν μόνο τη στέγαση – σίτιση αλλά και την υγειονομική περίθαλψη των αστέγων, θα επεκταθούν σε συνέργεια με ιδιώτες σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε το Μνημόνιο. «Γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Στη Χαρ. Τρικούπη

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το θέμα της δημιουργίας υποδομών για αστέγους στο κέντρο της Αθήνας, η Χαρ. Τρικούπη γνωστοποιούσε την εντονότατη ενόχληση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου (ο οποίος χθες βρισκόταν εκτός Ελλάδος). Και τούτο διότι, όπως έλεγαν, στη σύσκεψη όχι απλώς δεν προσεκλήθησαν οι εντεταλμένοι από το ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά στη Χαρ. Τρικούπη πληροφορήθηκαν για το θέμα από τα Μέσα Ενημέρωσης. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν σε υψηλότατους τόνους ότι ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, όπως η βοήθεια σε άστεγους πολίτες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με «μαυρογιαλουρισμό». Επίσης, πρόσθεταν πως «τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης».

Ωστόσο, το «κάδρο» της κοινωνικής πολιτικής και το ποιοι θα χωρέσουν σε αυτό ενόψει και των εκλογών, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος έντασης μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης χθες. Η πάγια διαφωνία τους στο ζήτημα του τρόπου αξιοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε, με αφορμή την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΘ.

Από τη Χαρ. Τρικούπη εκφραζόταν δυσφορία, ενώ σημειωνόταν πως κανένα κόμμα δεν είχε συμφωνήσει στην πρόταση που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, από την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ καθίσταται σαφές πως ζήτημα αναστολής της διαδικασίας δεν τίθεται. «Το ΠΑΣΟΚ δεν κατανοεί αυτήν την εσπευσμένη απόφαση, εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκειά της», καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή