Με ένοπλη επέμβαση απειλεί ο Τουρτσίνοφ

Με ένοπλη επέμβαση απειλεί ο Τουρτσίνοφ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι αρκετών πόλεων της Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, προανήγγειλε εκτεταμένη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με συμμετοχή και δυνάμεων του στρατού και στόχο την ανακατάληψη κρατικών κτιρίων από τους φιλορώσους διαδηλωτές, που διεκδικούν την απόσχιση των περιοχών τους.

Το δραματικό διάγγελμα Τουρτσίνοφ ήρθε λίγες ώρες αφότου εξέπνευσε το τελεσίγραφο προς τους ηγέτες των αυτονομιστών να παραδώσουν τα όπλα και να εκκενώσουν τα κυβερνεία και τα αστυνομικά κέντρα που έχουν καταλάβει. Ο προσωρινός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί στην Ανατολική Ουκρανία το σενάριο που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων δεν διέκριναν συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων ή άλλες κινήσεις που να μαρτυρούν επικείμενη επέμβαση στις πόλεις που αποτελούν τα θερμά σημεία της σύγκρουσης, Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Σλαβιάνσκ, Μαριούπολη κ.ά. Αντίθετα, η εξέγερση επεκτάθηκε στην πόλη Γκορλίφκα, όπου ομάδες φιλορώσων αυτονομιστών κατέλαβαν δύο δημόσια κτίρια, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά ηλεκτρισμένη σε πολλές άλλες της Αν. Ουκρανίας.

Η δήλωση Τουρτσίνοφ περί πιθανής χρησιμοποίησης του στρατού σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις προκάλεσε ανησυχία, εντός και εκτός Ουκρανίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά από την ουκρανική ανεξαρτησία που οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αναλάβουν κατασταλτικά καθήκοντα εναντίον «εσωτερικού εχθρού».

Οι ανησυχίες των διεθνών παρατηρητών εντείνονται λόγω της πιθανότητας να χρησιμοποιηθεί μια παρόμοια επέμβαση από το Κρεμλίνο ως αφορμή για εισβολή ρωσικών δυνάμεων. Hδη ο εμφανιζόμενος ως αρχηγός των καταληψιών του Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να μην επιτρέψει μια γενοκτονία του πληθυσμού στο Ντονμπάς». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δέχεται «πολλές εκκλήσεις» για παρέμβαση από την Ανατολική Ουκρανία και «παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και του ζήτησε τη συνδρομή «επαγγελματιών και παρατηρητών» του διεθνούς οργανισμού στην επικείμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο Τουρτσίνοφ οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση καθώς δεν είχε εμπιστοσύνη στη νομιμοφροσύνη των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, που υπάγονται στο υπ. Εσωτερικών.

Παράλληλα, ο Τουρτσίνοφ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σε περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, με το ερώτημα της αυτονομίας. Ο προσωρινός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως η πλειονότητα των πολιτών θα επιλέξει «μια αδιαίρετη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Ουκρανία» και πρότεινε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου, παράλληλα με τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές.

Με κοινή δήλωσή τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν τη Μόσχα να καταδικάσει τις παράνομες καταλήψεις κρατικών κτιρίων στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις περί ρωσικής ανάμειξης στην αναταραχή του τελευταίου οκταημέρου. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο, αποφάσισαν χορήγηση βοήθειας 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη της προσωρινής ουκρανικής κυβέρνησης και τη μείωση των δασμών σε ουκρανικά προϊόντα.

Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα συμφέρον από πιθανή διχοτόμηση της Ουκρανίας και ότι οι αξιώσεις του Κρεμλίνου εξαντλούνται στη διασφάλιση της ισοτιμίας όλων των εθνικών ομάδων και της ουδετερότητας της γειτονικής χώρας. Επιπλέον, ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον για την επίσκεψη του διοικητή της CIA, Τζον Μπρέναν, στο Κίεβο αυτό το Σαββατοκύριακο, την οποία επιβεβαίωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Τέλος, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου αποκάλυψε ότι ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο πετούσε επί 90 λεπτά, την Κυριακή, σε μικρή απόσταση από σκάφος του αμερικανικού Ναυτικού, στη Μαύρη Θάλασσα, κλιμακώνοντας την ένταση. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τη συγκεκριμένη ενέργεια «προκλητική και ασύμβατη με τις διεθνείς συμφωνίες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή