Οι πρυτάνεις ζητούν παραρτήματα ΑΕΙ

Οι πρυτάνεις ζητούν παραρτήματα ΑΕΙ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδρυση παραρτημάτων τους στο εξωτερικό επιδιώκουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ετσι, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα, οι πρυτάνεις ζητούν ένα σύγχρονο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας των ΑΕΙ, ενώ για πρώτη φορά συζήτησαν το θέμα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια. Από την άλλη, για το θέμα των «αιωνίων» φοιτητών τα ΑΕΙ ζητούν να διαγραφούν μόνο όσοι έχουν εγκαταλείψει πλήρως τις σπουδές τους.

Ειδικότερα, η 75η τακτική συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων (ολοκλήρωσε τις εργασίες της την περασμένη Παρασκευή) εξέδωσε 14 ομόφωνα ψηφίσματα, στα οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να μπορούν να δημιουργούν παραρτήματα στο εξωτερικό.

• Συμφωνεί με τη διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών που για πολλά χρόνια έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Για όσους προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ζητεί να τους δοθεί εύλογος αριθμός εξεταστικών περιόδων.

• Ζητεί από το υπουργείο ένα σύγχρονο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας, ενταγμένο στους Οργανισμούς των πανεπιστημίων, καθώς και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας.

• Θα καταθέσει προτάσεις για κίνητρα και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και τη μετοχική συμμετοχή των ερευνητών και των πανεπιστημίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν επιχειρηματικές ιδέες και το προϊόν της έρευνας στα πανεπιστήμια.

• Θεωρεί αντισυνταγματική την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών.

• Ζητεί την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων για πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα των σκουπιδιών επανήλθε, ως φαίνεται, στο ΑΠΘ, καθώς ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ καταγγέλλει ότι «το ίδρυμα πνίγεται στη βρωμιά και στα σκουπίδια» και προτείνει «ο νέος πρύτανης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο και τη Σύγκλητο, να χαράξει μια νέα “βιώσιμη” στρατηγική για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του ΑΠΘ, που έχουν γίνει πληγές και αιμορραγούν». Ο σύνδεσμος καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαδικασία κατοχύρωσης του έργου της καθαριότητας του ΑΠΘ ύστερα από διαγωνισμό. «Σήμερα -15 μήνες μετά την έναρξη του πρώτου κύριου διαγωνισμού- βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Η πρυτανεία είναι σε αδιέξοδο: Ή θα δεχτεί την υψηλότερη προσφορά άλλης εταιρείας ή θα πρέπει να ματαιώσει τον διαγωνισμό και να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία προκήρυξης με προοπτική να ολοκληρωθεί αυτή το πιθανότερο μετά το 2014», λέει ο σύνδεσμος, προσθέτοντας ότι «ολόκληρο το ΑΠΘ, ιδιαίτερα οι αίθουσες διδασκαλίας, είναι μια απέραντη χωματερή σκουπιδιών που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή