Κίνδυνος χρεοκοπίας απειλεί τα γερμανικά νοσοκομεία

Κίνδυνος χρεοκοπίας απειλεί τα γερμανικά νοσοκομεία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά νοσοκομεία στη Γερμανία βάζουν λουκέτο λόγω του αυξανόμενου λειτουργικού κόστους, ενώ σε άλλα συστήνονται περιττές και πολυδάπανες εγχειρήσεις στους ασθενείς προκειμένου να αντλήσουν περισσότερα έσοδα και άρα να επιβιώσουν οικονομικά. Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας (RWI) που εδρεύει στο Εσεν και βασίζεται στις λογιστικές καταστάσεις περισσότερων των 400 νοσοκομείων στην ισχυρότερη οικονομικά χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, αλλά επίσης και στις μαρτυρίες ιατρών. Τα ευρήματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μία στις δύο κλινικές είναι ζημιογόνος και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας αργά ή γρήγορα, τονίζεται από την Deutsche Welle που παρουσίασε τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Οπως επισημαίνει ο Μπόρις Αουγούρτσκι, ένας από τους δύο επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, είναι πολλές οι περιοχές στη Γερμανία που δεν διαθέτουν τις βασικές παροχές υγείας, εφόσον η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο υπερβαίνει το 20λεπτο. Σε άλλες περιπτώσεις, τα νοσοκομεία επιλέγουν τη στρατηγική της αύξησης των χειρουργικών επεμβάσεων για να επιβιώσουν.

Στην έκθεση τονίζεται η μεγάλη αύξηση των καισαρικών, για παράδειγμα. Ενας φυσιολογικός τοκετός κοστολογείται 800 ευρώ, οδηγώντας σε συνολική δαπάνη 2.000 ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κόστος μιας καισαρικής ανέρχεται στα 3.000 ευρώ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άντλησης περισσότερων εσόδων για ένα νοσοκομείο. Συχνό φαινόμενο είναι, επίσης, η αρθροπλαστική ισχίου και γονάτου. Η Γερμανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ γι’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις, επιβεβαιώνει ο καθηγητής Φόλκερ Πέντερ στην Deutsche Welle.

Γερμανοί γιατροί, όπως οι Πάουλ Μπράντενμπουργκ και Μπερντ Χόντσικ, οι οποίοι περιγράφουν τις πιέσεις που δέχονται σε καθημερινή βάση, γίνονται δέκτες έντονων συστάσεων ή έμμεσων απειλών για να προτείνουν περιττές επεμβάσεις στους ασθενείς τους. Κατά συνέπεια, η τακτική αυτή των πολλαπλών και περιττών χειρουργείων αυξάνει και τις πιθανότητες ιατρικών λαθών. Η έκθεση του RWI αποκαλύπτει, ακόμη, ότι τα νοσοκομεία καταφεύγουν σε «μεσάζοντες», αποστολή των οποίων είναι να προσελκύσουν ασθενείς από άλλες χώρες, γεγονός που έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η οικονομική επιβίωση των γερμανικών νοσοκομείων διερευνάται από αναλυτές σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό. Σε άλλες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ασία, ο τουρισμός υγείας έχει αναπτυχθεί κυρίως στους τομείς της ορθοδοντικής, της πλαστικής χειρουργικής, της τεχνητής γονιμοποίησης και της ορθοπλαστικής. Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Νότια Κορέα έχουν ενθαρρύνει την ανάπτυξη αυτού του κλάδου, με σκοπό να προσελκύσουν πελάτες από χώρες όπου το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών είναι σαφώς υψηλότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή