Aπό τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο η Ελλάδα

Aπό τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο η Ελλάδα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι Eλληνες γνωρίζουν τη φράση «φαύλος κύκλος». Αλλά όταν τους ρωτάς εάν υπάρχει η αντίθετη φράση στα ελληνικά, συχνά δυσκολεύονται να τη θυμηθούν ή αρνούνται ακόμη ότι υπάρχει μία. Μετά μια εξαετία ύφεσης, που έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση της οικονομίας κατά το ένα τέταρτο, και με ανεργία στο 27%, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν ότι κυριαρχεί ευρέως η πεποίθηση ενός φαύλου κύκλου στα ελληνικά πράγματα.

Παρά ταύτα υπάρχει η φράση «ενάρετος κύκλος» στα ελληνικά. Και κατά πάσα πιθανότητα η χώρα αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργεί έναν.

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Επίσης, οι εγχώριες τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα στις αγορές για να θεμελιώσει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Η εμπιστοσύνη είναι μεταδοτική. Δεν είναι μόνο επενδυτές των χρηματοοικονομικών αγορών που αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Αθήνας. Θετική προδιάθεση έχουν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.

Κεντρικό κανάλι για να τεθεί σε λειτουργία ένας ενάρετος κύκλος για την οικονομία είναι οι επενδύσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν περισσότερη πίστωση στις εγχώριες επιχειρήσεις, που έχουν εξαντληθεί από την έλλειψη ρευστότητας.

Οι ξένοι επενδυτές επανέρχονται στην ελληνική αγορά καθώς κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα μισθοί και αξίες των ακινήτων.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, σχεδιάζει να παρουσιάσει το νέο «σχέδιο ανάπτυξης» της χώρας αυτόν τον μήνα. Βάσει αυτού, η ελληνική οικονομία θα είναι λιγότερο εστιασμένη στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Η χώρα θα επιδιώξει να επαναπροσδιοριστεί ως παροχέας υπηρεσιών τουρισμού σε ένα πιο εκλεπτυσμένο κοινό, μεταφορών, τροφίμων και διαχείρισης υλικού (logistics).

Αλλά η δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου δεν είναι εξασφαλισμένη. Οπως πάντα, ο βασικός κίνδυνος πηγάζει από την πολιτική. Μπορεί να καταρρεύσει η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού. Μπορεί να εξαντληθεί η διάθεση για την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για να αλλάξουν μια και καλή τη χώρα.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει. Υπάρχει ακόμη πιθανότητα να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η εκλογή νέου πρόεδρου τον Μάρτιο του 2015.

Βάσει του ελληνικού συντάγματος, το 60% των μελών του Κοινοβουλίου πρέπει να εγκρίνουν την επιλογή προσώπου. Ειδάλλως κηρύσσονται εθνικές εκλογές. Το πρόβλημα είναι ότι το ποσοστό της κυβέρνησης Σαμαρά κατέχει λίγο παραπάνω από το 50% των εδρών. Ευτυχώς, φαίνεται ότι θα επιλέξει υποψήφιο από τον κεντροαριστερό χώρο, ελπίζοντας να συγκεντρώσει ένα πρόσθετο 10%.

Επίσης θετικό είναι το ότι ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετριάζουν την πολιτική γραμμή τους, γεγονός που δεν καθιστά το κόμμα της αντιπολίτευσης τόσο τρομακτικό όσο πριν. Πιθανός συνεργάτης της κυβέρνησης είναι «Το Ποτάμι». Το νεοσύστατο κόμμα είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καν προ δύο μηνών. Είναι κεντρώο προς την Κεντροαριστερά και υπέρ της Ευρώπης. Παράλληλα, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο κ. Σαμαράς θα υλοποιήσει τα 300 μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους του στην Ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Σαμαράς δεν είναι εκ φύσεως μεταρρυθμιστής. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είναι. Ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα μετάθεσης του κ. Στουρνάρα σε έναν ανασχηματισμό. Από την άλλη πλευρά, θα ήταν πολύ κρίμα να μην ολοκληρώσει η Ελλάδα το έργο της μετά τόσες θυσίες. Ή, όπως λένε οι Ελληνες, να «έχει φάει τον γάιδαρο και να μείνει η ουρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή